Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спеціальна гістологія лекції.doc
Скачиваний:
590
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
864.77 Кб
Скачать

Кишечник

За морфо функціональними ознаками кишечник підрозділяють на тонкий і товстий відділи.

Тонкий кишечник (intestinum tenue) розташовується між шлунком і сліпою кишкою. Довжина тонкої кишки 4-5 м, діаметр близько 5 див. Розрізняють три відділи: дванадцятипалу, худу і клубову кишку. У тонкій кишці піддаються хімічній обробці всі види живильних речовин - білки, жири і вуглеводи. У переварюванні білків беруть участь ферменти ентерокіназа, кіназоген і трипсин, що розщеплюють прості білки; ерепсин, що розщеплює пептиди до амінокислот, нуклеаза переварює складні білки нуклеопротеїди. Вуглеводи перетравлюються амілазою, мальтазою, сахаразою, лактазою і фосфатазою, а жири - ліпазою. У тонкій кишці проходить процес всмоктування продуктів розщеплювання білків, жирів і вуглеводів в кровоносні і лімфатичні судини. Кишечник виконує механічну (эвакуаторную) функцію - проштовхує харчові частинки (химус) у бік товстої кишки. Для тонкого кишечника характерна також ендокринна функція, що виконується спеціальними секреторними клітинам і полягає у виробленні біологічно активних речовин, - сіротоніна, гістаміну, мотиліна, секретину, ентероглюкогона, холецистокініну, панкреозиміну, гастрину.

Стінка тонкого кишечника складається з чотирьох оболонок: слизовою оболонкою (tunica mucosa), слизовою підоболонкою (tunica submcosa), м’язовою (tunica muscularis), сірозною (tunica serosa).

Слизиста оболонка представлена епітелієм (одношаровим циліндровим каймистим), власною пластинкою (рихла волокниста сполучна тканина), м'язовою пластинкою (гладкі м'язові клітини). Особливістю рельєфу слизової оболонки тонкої кишки є наявність циркулярних складок, ворсинок і крипт.

Циркулярні складки утворені слизовою оболонкою і підслизовою основою.

Кишкова ворсинка - це пальцевидне вирощування слизової оболонки заввишки 5-1,5 мм, направлений в просвіт тонкої кишки. У основі ворсинки лежить сполучна тканина власної пластинки, в якій зустрічаються окремі гладкі міоцити. Поверхня ворсинки покрита одношаровим циліндровим епітелієм, в якому розрізняють три види клітин: стовпчасті епітеліоцити, келихоподібні клітини і кишкові ендокриноцити .

Стовпчасті епітеліоцити ворсинки (lepitheliocyti columnares) складають основну масу епітеліального пласта ворсинки. Це високі циліндрові клітини розмірами 25 мкм. На апікальній поверхні вони мають мікроворсинки, які під світловим мікроскопом мають вид покресленої облямівки. Висота мікроворсинок близько 1 мкм, діаметр - 0,1 мкм. Наявність в тонкому кишечнику ворсинок, а також мікроворсинок стовпчастих клітин всмоктуюча поверхня слизової оболонки тонкої кишки зростає в десятки разів. Стовпчасті епітеліоцити мають овальне ядро, добре розвинену ендоплазматичну мережу, лізосоми. У апікальній частині клітини містяться тонофіламенти (термінальний шар), за участю яких формуються запираючі пластинки і щільні контакти, непроникні для речовин з просвіту тонкої кишки.

Стовпчасті епітеліоцити ворсинок - основний функціональний елемент процесів переварювання і всмоктування в тонкій кишці. Мікроворсинки цих клітин адсорбують на своїй поверхні ферменти і розщеплюють ними харчові речовини. Цей процес отримав назву пристіночного травлення. На відміну від порожнинного і внутріклітинний, такого, що здійснюється в просвіті кишкової трубки. На поверхні мікроворсинок розташований глікокалікс, представлений ліпопротеїдами і глікозаміногліканами. Продукти розщеплювання білків і вуглеводів - амінокислоти і моносахариди - транспортуються від апікальній поверхні клітини, до базальної, звідки через базальну мембрану вони поступають в капіляри сполучнотканинної основи ворсинок. Такий шлях всмоктування характерний і для води, розчинених в ній мінеральних солей і вітамінів. Жири всмоктуються або шляхом фагоцитозу крапельок емульгованого жиру стовпчастими епітеліоцитами, або шляхом всмоктування гліцерину і жирних кислот з подальшим ресинтезом нейтрального жиру в цитоплазмі клітини. Ліпіди через базальну поверхню плазмолеми стовпчастих епітеліоцитів поступають в лімфатичні капіляри.

Келихоподібні екзокриноцити (exocrinocyti caliciformes) - це одноклітинні залози, які продукують слизистий секрет. У розширеній апікальній частині Клітина накопичує секрет, а в звуженій базальній частині розміщується ядро, ендоплазматична мережа, апарат Гольджі. Келихоподібні клітини розташовуються по поверхні ворсинок поодинці в оточенні стовпчастих епітеліоцитів. Секрет келихоподібних клітин служить для зволоження поверхні слизової оболонки кишечника і цим сприяє просуванню харчових частинок.

Ендокріноцити (endocrinocyti dastrointestinales) розкидані поодинці серед стовпчастих епітеліоцитів з облямівкою. Серед ендокриноцитів тонкої кишки розрізняють ЕС-, А-, S-, I-, G-, D-клітини. Продуктами їх синтетичної діяльності є ряд біологічно активних речовин, які надають місцеву дію на секрецію, всмоктування і моторику кишки.

Кишкові крипти - це трубчасті поглиблення епітелію у власну пластинку слизової оболонки кишки. Вхід в крипту відкривається між підставами сусідніх ворсинок. Глибина крипт 0,3-0,5 мм, діаметр - близько 0,07 мм. У тонкій кишці є близько 150 мільйонів крипт, разом з ворсинками вони значно збільшують функціонально активну площу тонкої кишки. Серед епітеліоцитів крипт окрім стовпчастих клітин з облямівкою, келихоподібних клітин і ендокриноцитів ще тут є стовпчасті епітеліоцити без облямівки і екзокриноцити з ацидофільною зернистістю (клітини Панета).

Екзокріноцити з ацидофільними гранулами або клітини Панета (endocrinocyti cumgranulis acidophilis) маються в своєму розпорядженні групами біля дна крипт. Клітини призматичної форми, в апікальній частині яких знаходяться крупні ацидофільні секреторні гранули. Ядро, ендоплазматична мережа, комплекс Гольджі зміщені в базальну частину клітини. Цитоплазма клітин Панета забарвлюється базофільний. Клітини Панета виділяють дипептидазу (ерепсин), яка розщеплює дипептиди до амінокислот, а також виробляють ферменти, нейтралізуючі соляну кислоту, яка поступає з частинками пищи в тонку кишку.

Стовпчасті епітеліоцити без облямівки або недиференційовані епітеліоцити (endocrinocyti nondilferentitati) є малодиференційованими клітинами, які є джерелом фізіологічної регенерації епітелію крипт і ворсинок тонкої кишки. По будові вони нагадують каймисті клітини, але на їх апікальній поверхні відсутні мікроворсинки.

Власна пластинка слизової оболонки тонкої кишки утворена в основному пухкою волокнистою сполучною тканиною, де зустрічаються елементи ретикулярної сполучної тканини. У власній пластинці скупчення лімфоцитів утворює одиночні (солітарні) фолікули, а також згруповані лімфоїдні фолікули. Крупні скупчення фолікулів проникають через м'язову пластинку слизової оболонки в підслизову основу кишки.

М'язова пластинка слизової оболонки утворена двома шарами гладких міоцитів - внутрішнім циркулярним і зовнішнім подовжнім.

Підслизова основа стінки тонкої кишки утворена пухкою волокнистою сполучною тканиною, в якій у великій кількості є кровоносні і лімфатичні судини, нервові сплетення. У дванадцятипалій кишці в підслизовій оболонці знаходяться кінцеві секреторні відділи дуоденальних (брунерових) залоз. По будові це складні розгалужені трубчасті залози із слизисто-білковим секретом. Кінцеві відділи залоз складаються з мукоцитів, клітин Панета і ендокриноцитів (S-клітин). Вивідні протоки відкриваються в просвіт кишки в основі крипт або між сусідніми ворсинками. Вивідні протоки побудовані мукоцитами кубічної форми, які у поверхні слизової оболонки заміщаються стовпчастими клітинами з облямівкою. Секрет дуоденальних залоз захищає слизисту оболонку дванадцятипалої кишки від шкідливої дії шлункового соку. Дипептидаза - продукти дуоденальних залоз - розщеплюють дипептиди до амінокислот, амілаза розщеплює вуглеводи. Крім того, секрет дуоденальних залоз бере участь в нейтралізації кислих з'єднань шлункового соку.

М'язова оболонка тонкої кишки утворена двома шарами гладких міоцитів: внутрішнім криво-циркулярним і зовнішнім криво-подовжнім. Між ними залягають прошарки пухкої волокнистої сполучної тканини, багаті судинний-нервовими сплетеннями. Функція м'язової оболонки: перемішування і просування продуктів переварювання (химуса).

Сірозна оболонка тонкої кишки утворена пухкою волокнистою сполучною тканиною, яка покрита мезотелієм. Покриває зовні тонку кишку з усіх боків, за винятком дванадцятипалої кишки, яка покрита очеревиною тільки спереду, а в решті частин має сполучнотканинну оболонку.

Товста кишка (intestinum crassum) відділ травної трубки, який забезпечує формування і проведення калових мас. У просвіт товстої кишки виділяються продукти метаболізму, солі важких металів та інші. Бактерійна флора товстого кишечника виробляє вітаміни групи В і До, а так само забезпечує переварювання клітковини.

Анатомічно в товстій кишці розрізняють наступні відділи: сліпу кишку, червоподібний відросток, ободову кишку (її висхідний, поперечний і низхідний відділи), сигмовидну і пряму кишку. Довжина товстої кишки 1,2-1,5 м, діаметр 10 мм. У стінці товстої кишки розрізняють чотири оболонки: слизову оболонку, слизову під оболонку, м’язову і зовнішню, - сірозну або адвентиціальну.

Слизиста оболонка товстої кишки утворена одношаровим призматичним епітелієм, Сполучнотканинною власною пластинкою і м'язовою пластинкою. Рельєф слизової оболонки товстої кишки визначається наявністю великої кількості циркулярних складок, крипт і відсутністю ворсинок. Циркулярні складки утворюються на внутрішній поверхні кишки із слизової оболонки і підслизової основи. Вони розташовуються упоперек і мають півмісяцеву форму. Більшість клітин епітелію товстого кишечника представлена келихоподібними клітинами, менше тут стовпчастих клітин з покресленою облямівкою і ендокриноцитів. В основі крипт знаходяться недиференційовані клітини. Названі клітини істотно не відрізняються від аналогічних клітин тонкої кишки. Слиз покриває епітелій і сприяє ковзанню і формуванню калових мас.

У власній пластинці слизової оболонки зустрічаються значні скупчення лімфоцитів, які утворюють крупні одиночні лімфатичні фолікули, які можуть проникати через м'язову пластинку слизової оболонки і зливатися з аналогічними утвореннями підслизової оболонки. Скупчення диссоційованих лімфоцитів і лімфатичних фолікулів стінки травної трубки вважають аналогом бурси (сумки) Фабріциуса птахів, відповідальною за дозрівання і придбання імунної компетенції В-лімфоцитами.

Особливі багато лімфатичних фолікулів в стінці червоподібного відростка. Епітелій слизової оболонки червоподібного відростка - одношаровий призматичний, інфільтрований лімфоцитами, з невеликим, змістом келихоподібних клітин. У його складі є клітини Панета і кишкові ендокриноцити. У ендокриноцитах червоподібного відростка синтезується основна частина сіротоніна і мелатоніна організму. Власна пластинка слизової оболонки без різкої межі (унаслідок слабкого розвитку м'язової пластинки слизової оболонки) переходить в підслизову основу. У власній пластинці і в підслизовій основі розташовуються численні великі місцями скупчення лімфоїдної тканини, що зливаються. Червоподібний відросток здійснює захисну функцію.

М'язова пластинка слизової оболонки товстої кишки утворена двома шарами гладких міоцитів: внутрішнім циркулярним і зовнішнім криво-подовжнім.

Підслизова оболонка товстої кишки утворена пухкою волокнистою сполучною тканиною, в якій є скупчення жирових клітин, а також значна кількість лімфатичних фолікулів. У підслизовій оболонці знаходяться судинний-нервового сплетення.

М'язова оболонка товстої кишки утворена двома шарами гладких міоцитів: внутрішнім циркулярним і зовнішнім подовжнім, між ними розташовуються прошарки пухкої волокнистої сполучної тканини. У ободовій кишці зовнішній шар гладких міоцитів не суцільний, а утворює три подовжні стрічки. Укорочення окремих сегментів внутрішнього шару гладких міоцитів м'язової оболонки сприяє утворенню поперечних складок стінки товстої кишки.

Зовнішня оболонка більшої частини товстої кишки сірозна, в каудальній частині прямої кишки адвентиціальна.

Пряма кишка - має ряд особливостей будови. У ній розрізняють Верхня (тазову) і нижня (анальну) частини, які відокремлені один від одного поперечними складками.

Слизиста оболонка верхньої частини прямої кишки покрита одношаровим кубічним епітелієм, який утворює глибокі крипти.

Слизисту оболонку анальної частини прямої кишки утворюють три різних по будові зони: стовпчаста, проміжна і шкіряна.

Стовпчаста зона покрита багатошаровим кубічним епітелієм, проміжна - багатошаровим плоским незроговілим епітелієм, шкіряна – багатошаровим плоским зроговілим епітелієм.

Власна пластинка стовпчастої зони утворює 10-12 подовжніх складок, містить кров'яні лакуни, одиночні лімфатичні фолікули, рудимента: рудиментарні анальні залози. Власна пластинка проміжної і зони багата еластичними волокнами, тут розміщені сальні залози, тут є лімфоцити. У власній пластинці прямої оболонки прямої кишки в її шкірній частині з'являються волосяні фолікули, кінцеві відділи апокрінових потових залоз, сальні залози.

М'язова пластинка слизової оболонки прямої кишки утворена внутрішнім циркулярним і зовнішнім подовжнім шарами гладких міоцитів.

Підслизова оболонка прямої кишки утворена пухкою волокнистою сполучною тканиною, в якій розміщені нервові і судинні сплетення.

М'язова оболонка прямої кишки утворена внутрішнім циркулярним зовнішнім подовжнім шарами гладких міоцитів. М'язова оболонка утворює два сфінктери, які грають важливу роль в акті дефекації. Внутрішній сфінктер прямої кишки утворений потовщенням гладких міоцитів у внутрішнього шару м'язової оболонки, зовнішній – пучками волокон поперечно-посмугованої м'язової тканини.

Верхня частина прямої кишки зовні покрита сірозною оболонкою, анальна частина - адвентиціальною оболонкою.