Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тесты 4 модуль укр.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
607.74 Кб
Скачать

ОДЕСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра акушерства і гінекології № 1

ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ ДЛЯ

ПІДСУМКОВОГО МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

СТУДЕНТІВ VI КУРСУ

МЕДИЧНИХ ТА МІЖНАРОДНОГО ФАКУЛЬТЕТІВ

ОДЕСА 2010-2011

База тестових завданнь

Фізіологія вагітності,пологів та післяпологового періоду. Перинатальна охорона плода. Фармакотерапія в акушерстві. Питання медичної етики та деонтології

1. Жінку 26 років турбує загальне нездужання, нудота, блювота 1 разів на доба, сонливість, затримка менструації 2 міс. При бімануальному дослідженні визначається ціаноз слизової піхви і шийки матки. Матка збільшена до розмірів жіночого кулака, розм'якшена, особливо в області перешийка, безболісна. Придатки не пальпуються. Виділення із статевих шляхів слизові. Найвірогідніший діагноз?

А. Міома матки.

В. Позаматкова вагітність.

С. Вагітність 8 тижнів.

D. Гастрит.

Е. Порушення менструального циклу.

2. Пацієнтка 22 років звернулася в жіночу консультацію з скаргами на затримку менструації протягом 2 місяців, тягу до гострої їжі, нудоту, сонливість, що з'явилася, огида до тютюнового диму. При бимануальном дослідженні: матка в гиперантефлексії, збільшена до розмірів гусячого яйця, в області лівого кута випинання (асиметрія).

Які вірогідні ознаки указують на наявність вагітності?

А. Тяга до гострої їжі.

B. Відсутність менструації, гиперантефлексія і асиметрія матки.

С. Нудота.

D. Сонливість.

E. Огида до тютюнового диму.

3. На прийом дільничого гінеколога звернулася жінка, яка страждає безплідністю, скарги на затримку менструації. Який тест на вагітність буде самим інформативним в ранніх термінах?

А. Індукція спермогенеза у жаб.

B. Імунний тест гальмування гемаглютинації.

С. Дослідження хоріонічного гонадотропину в крові.

D. Дослідження концентрації естрогенів в крові.

E. Дослідження концентрації прогестерону в крові

4. Пацієнтка 25 років звернулася до лікаря з скаргами на відсутність менструацій протягом 3-х місяців, нудоту. При бімануальному дослідженні виявлено: слизова вульви і піхви ціанотична, тіло матки збільшено, дно її на 3 см над лоном, консистенція матки м'яка, під час дослідження ущільнюється. Придатки матки не визначаються. Виділення слизисті.

Який найвірогідніший діагноз?

А. Вагітність 12 тижнів

B. Фіброміома матки

С. Хоріонепітеліома

D. Порушення менструального циклу

E. Аменорея

5. Першовагітна 19 років в терміні 10-11 тижнів на консультації у терапевта пред'являє скарги на серцебиття, дратівливість, плаксивість, зниження маси тіла. Об'єктивно: шкіра і видимі слизові звичайного забарвлення. АТ 115/70 мм рт.ст., пульс 108 уд/хв, не змінюється під час сну. Межі серця не змінені, на ЕКГ - вертикальне положення ЕОС, синусна тахікардія, незначна гіпертрофія лівого шлуночка. Клінічні аналізи крові і сечі - без патологічних змін.

Найвірогідніша причина стану вагітної:

А. Вегето-судинна дистонія.

В. Активна фаза ревматичного процесу.

С. Уроджена вада серця.

D. Захворювання щитоподібної залози.

Е. Адаптація до вагітності, що розвивається.

6. У жінки в 32 тижні вагітності надбавка маси тіла за тиждень склала 200 грамів.

Якою повинна бути надбавка маси тіла за тиждень в нормі?

А. 300-400 г.

В. 200-300 г.

С. 400-500 г.

D. 500-600 г.

Е. 600-700 г.

7. Пацієнтка 20 років звернулася в жіночу консультацію для визначення наявності вагітності. Дату останньої менструації не пам'ятає. Останні 2 місяці від вагітності не оберігалася. Протягом 10 днів турбує нудота, з'явилася огида до м'ясної їжі. При огляді за допомогою дзеркал звертає на себе увагу ціаноз слизової піхви і шийки матки. При бимануальному дослідженні: матка в гіперантефлексії, злегка збільшена, округла, розм'якшена, придатки не визначаються.

Які гадані ознаки указують на наявність вагітності?

А. Нудота, огида до м'ясної їжі.

B. Ціаноз слизової піхви і шийки матки.

С. Гіперантефлексія матки.

D. Збільшення і розм'якшення матки.

E. Відсутність менструації.

8.У вагітної з доношеною вагітністю при обстеженні за допомогою прийомів Леопольда раптово з'явилися блідість шкірних покривів, липкий піт, знизився артеріальний тиск, утрудняло дихання.

Яка причина цього патологічного стану?

А. Синдром здавлення нижньої порожнистої вени

B. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

С. Розрив матки

D. Емболія навколоплідними водами

E. Еклампсія

9. Пацієнтка 22 років звернулася в жіночу консультацію з скаргами на затримку менструації протягом 1,5 місяців, нудоту, швидку стомлюваність, сонливість, дратівливість. При огляді на обличчі і сосках була виражена пігментація. З боку внутрішніх органів патології не виявлено. При огляді в дзеркалах визначається ціаноз слизової оболонки піхви і шийки матки; при бімануальному дослідженні – збільшення матки, її гіперантефлексія, асиметрія.

З чим найімовірніше були зв'язані перераховані скарги і дані бімануального дослідження?

А. Захворювання шлунково-кишкового тракту.

B. Порушення менструального циклу.

С. Маткова вагітність.

D. Ектопічна вагітність.

E. Пухлина матки

10. В пологовий будинок поступила вагітна в терміні 36 тижнів вагітності з судомами. Температура тіла 40С, артеріальний тиск 180\120 мм рт.ст. З анамнезу з'ясовано, що жінка - активний споживач кокаїну. Після відповідних досліджень лікар встановив інтоксикацію від передозування кокаїну. З лікувальною метою показано все, ОКРІМ:

А. негайного пологорозродження.

В. Оксигенотерапії з рішенням питання про інтубацію.

С. Введення внутрішньовенно пропанолола.

D. Введення внутрішньовенно сульфату магнію.

Е. Ванн з льодом або холодні компреси на магістральні судини.

11. Першовагітна 20 років, страждає цукровим діабетом 8 років. Рівень глюкози в крові 10,2 ммоль/л, в сечі – 27,8 ммоль/л. Термін гестації 30 тижнів. Скаржиться на спрагу, рясне сечовиділення, слабкість, відчуття ненаситного голоду, шкірну сверблячку. Що необхідне призначити вагітній?

А. Ін'єкційну інсулінотерапію. B. Десенсибілізуючу терапію. С. Пероральні сахарознижуючі засоби. D. Повністю виключити вуглеводи з раціону живлення. E. Бігуаніди.

12. Пацієнтка 23 років при постановці на диспансерний облік в жіночій консультації скаржиться на слабкість, загальне нездужання, іноді нудоту, відчуття тяжкості в правому підребер'ї. Чотири роки тому перенесла інфекційний гепатит. Обстежена терапевтом, був виявлений хронічний холецистопанкреатит.

Комплексне лікування вагітної повинне включати:

А. Кортикостероїди. B. Аллохол, панкреатин. С. Анальгін, тотема. D. Анаболічні стероїди. E. Інсулін, глюкозу.

13. Повторновагітна 27 років узята на диспансерний облік в жіночій консультації в терміні гестації 11-12 тижнів. В анамнезі часті ангіни, хронічний пієлонефрит. Перша вагітність ускладнилася синдромом затримки внутрішньоутробного розвитку плоду.

Які препарати повинне включати комплексне лікування вагітної?

А. Кортикостероїди. B. Тетрациклін. С. Напівсинтетичні пеніциліни. D. Седатівні засоби. E. Препарати раувольфії.

14. Вагітна 29 років з терміном гестації 25 тижнів пред'являє скарги на тупі болі в правому реброво-поперековому кутку, періодичну гематурію, відходження конкрементів. Стан вагітної задовільний. Симптом Пастернацького позитивний з обох боків.Для купування даного синдрому не МОЖНА використовувати:

А. Наркотики. B. Антигістамінні препарати. С. Спазмолітіки. D. Анальгетики. E. Адреноблокатори.

15. Вагітна поступила в пологовий будинок по направленню лікаря жіночої консультації з скаргами на тягнучі і переймоподібні болі внизу живота і в поперековій області. Вагітність друга, 14-15 тижнів. З анамнезу відомо, що вагітна хворіє на ревматизм. З моменту останньої ревмоатаки пройшло 5 місяців. Що слід застосувати для лікування рецидиву ревматизму?

А. Гангліоблокатори. B. Анальгетики. С. Верапаміл, новокаїнамід. D. Напівсинтетичні пеніциліни. E. Спазмолітіки.

16. Породілля 35 років поступила в пологовий будинок з пологовою діяльністю і скаргами на головний біль і запаморочення протягом двох днів. Вагітність третя, 36 тижнів. Артеріальна гіпертензія була знайдена 2 роки тому, під час вагітності спостерігався артеріальний тиск 160 і 95 мм рт.ст. Виявлено розширення границь серця вліво і акцент II тону над аортою. На очному дні – звужені артерії, бліді соски зорових нервів.

Які засоби необхідні перш за все породіллі?

А. Діуретики. B. Антиоксиданти. С. Окситоцин. D. Простагландіни. E. Естроген.

17. Вагітна 27 років спостерігається в жіночій консультації. Скаржиться на слабкість, швидку стомлюваність. Термін гестації 30 тижнів. Шкіра і видимі слизисті бліді. Артеріальний тиск 120 і 80 мм рт.ст. на обох руках. Пульс 100 уд/хв, ритмічний, задовільних властивостей. Гематокріт 0,32. Кількість еритроцитів 3,5 х 10¹²/л, гемоглобін 92 Г/л. Серцебиття плоду ясне, ритмічне, 150 уд/хв. Що необхідне призначити вагітній?

А. Гемотрансфузію. B. Ферроплекс, тардиферон. С. Неогемодез, неокомпенсан. D. Гиніпрал, бриканіл. E. Трансфузію еритроцитарної маси.

18. Першовагітна 22 років страждає інфекційно-алергічною формою бронхіальної астми. Вагітність перша, 36 тижнів. До вагітності напади задухи повторювалися 2-3 рази на рік. На протязі було два напади задухи. Серцебиття плоду ясне, ритмічне, 134 уд/хв.

Які препарати повинна приймати вагітна?

А. Седуксен, тазепам. B. Неогемодез, неокомпенсан. С. Утрожестан, дюфастон. D. Сальбутамол, ефедрин. E. Розчин глюкози з вітаміном С.

19. Першовагітна 23 років пред'являє скарги на слабкість, легку стомлюваність, часті запаморочення, серцебиття, пітливість. Термін гестації 16 тижнів. При об'єктивному обстеженні виявлені лабільність пульсу і артеріального тиску, значні коливання температури тіла протягом доби. Глюкоза крові 3,6 ммоль/л. Артеріальний тиск 90 і 60 мм рт.ст. на обох руках. Які препарати повинна приймати вагітна?

А. Фітолізін, нирковий чай. B. Настоянку валеріани, корвалол. С. Настоянки женьшеню, Китайського лимоннику. D. Но-шпу, платифілін. E. Строфантин, корглікон.

20. Вагітна звернулася в жіночу консультацію з скаргами на слабкість, головні болі, болі в правому підребер'ї. Артеріальний тиск 105 і 60 мм рт.ст. на обох руках. Температура тіла 37,5˚С. Останні 5 років працює дояркою. Чотири роки тому перенесла якесь важке захворювання із стійким підвищенням температури тіла і болями в області печінки. Вагітність четверта, 8 тижнів. В анамнезі два мимовільні аборти, одні передчасні пологи – дитина померла на третій день. РСК з токсоплазменним антигеном 1:40. Що необхідно призначити?

А. Хофітол, гепабене. B. Ацикловір, віферон. С. Стрептоміцин, ізоніазид. D. Біциллін-5, ацетилсаліцилову кислоту. E. Роваміцин.

21. Першовагітна 19 років в терміні 10-11 тижнів на консультації у терапевта пред'являє скарги на серцебиття, дратівливість, плаксивість, зниження маси тіла. Об'єктивно: шкіра і видимі слизисті звичайного забарвлення. АТ 115/70 мм рт.ст., пульс 108 уд/хв, не змінюється під час сну. Межі серця не змінені, на ЕКГ - вертикальне положення ЕОС, синусна тахікардія, незначна гіпертрофія лівого шлуночка. Клінічні аналізи крові і сечі - без патологічних змін.

Найвірогідніша причина стану вагітної:

А. Набута вада серця.

В. Активна фаза ревматичного процесу.

С. Вроджена вада серця.

D. Захворювання щитовидної залози.

Е. Адаптація до вагітності, що розвивається.

22. Жінка з вагітністю терміном 16 тижнів поступила в акушерське відділення з прогресуючою задишкою, підвищенням температури тіла до 40оС, набряками нижніх кінцівок, болями в суглобах, в животі. В анамнезі – часті ангіни. Обстеження яких систем і органів необхідно провести в першу чергу?

  1. Сечовивідних органів

  2. Опорно-рухового апарату

  3. Системи крові

D. Серцево-судинної системи

E. Нервової системи.

23. Вагітна поступила в пологовий будинок по направленню лікаря жіночої консультації з скаргами на ті, що тягнуть і переймоподібні болі внизу живота і в поперековій області. Вагітність друга, 14-15 тижнів. З анамнезу відомо, що вагітна хворіє на ревматизм. З моменту останньої ревмоатаки пройшло 5 місяців. Що слід застосувати для лікування рецидиву ревматизму?

А. Гангліоблокатори. B. Анальгетики. С. Верапаміл, новокаїнамід. D. Напівсинтетичні пеніциліни. E. Спазмолітіки.

24. Породілля 35 років поступила в пологовий будинок з пологовою діяльністю і скаргами на головний біль і запаморочення протягом двох днів. Вагітність третя, 36 тижнів. Артеріальна гіпертензія була знайдена 2 роки тому, під час вагітності спостерігався артеріальний тиск 160 і 95 мм рт.ст. Виявлено розширення меж серця вліво і акцент II тону над аортою. На очному дні – звужені артерії, бліді соски зорових нервів.

Які засоби необхідні перш за все породіллі?

А. Діуретики. B. Антиоксиданти. С. Окситоцин. D. Простагландіни. E. Естроген.

25. У першовагітної в терміні гестації 35-36 тижнів приріст об'єму плазми випереджає збільшення маси формених елементів. В результаті цього у жінки виникла так звана «фізіологічна анемія вагітних». Вкажіть, на скільки, в середньому, зростає ОЦК до третього триместру вагітності в нормі:

А. 40-60%

В. 20-30%

С. 5-10%

D. 10-15%

Е. 90-100%

26. У вагітної 22-х літ серцевий викид зріс на 40-50% за рахунок збільшення ЧСС. Серцевий викид в положенні лежачи на спині знижується на 25-30% унаслідок здавлення маткою нижньої порожнистої вени. Для якого терміну гестації характерні дані показники?

А. 10-15 тижнів

В. 8-10 тижнів

С. 39-40 тижнів

D. 20-24 тижні

Е. 36-37 тижнів

27. В момент перейми в перший період пологів з плацентарного русла виштовхується близько 300-500 мл крові. В результаті цього збільшується серцевий викид і АТ. Вираженість гемодинамічних порушень між переймами залежить від положення тіла породіллі і методу знеболення. В положенні лежачи на спині серцевий викид підвищується на 15%, в положенні лежачи на боці – на 5%. Оптимальне ведення першого періоду пологів для жінки з сердечно – судинною патологією?

А. Лежачи на спині без знеболення

В. Лежачи на боці з адекватним знеболенням

С. Не має принципового значення

D. Лежачи на боці без знеболення

Е. Лежачи на спині з адекватним знеболенням

28. В другому періоді пологів у момент потуг зменшується венозне повернення, що приводить до зниження серцевого викиду і компенсаторного зростання ЧСС. При дуже частих потугах серцевий викид не встигає повертатися до норми, особливо при хворобах серця, що супроводжуються серцевою недостатністю. Як в цьому випадку рекомендовано завершити другий період пологів?

А. Операцією кесаревого розтину

В. Вакуум – екстракцією плоду

С. Накладанням акушерських щипців

D. Плодоруйнівною операцією

Е. Самостійно

29. У вагітної жінки 25-ти років невеликий дефект міжшлуночкової перегородки. Вагітність протікає сприятливо. Легенева гіпертензія відсутня. В результаті гіпертрофії лівого шлуночка збільшення ОЦК, характерне для вагітності, підвищує ризик серцевої недостатності. Запропонуйте оптимальну тактику ведення вагітності:

А. Звичайне ведення в жіночій консультації

В. Спільне спостереження з терапевтом з госпіталізацією

в критичні терміни

С. Спільне спостереження з кардіологом

D. Сумісне спостереження з кардіологом з госпіталізацією

в критичні терміни

Е. Спільне спостереження з кардіологом з профілактикою інфекційного

ендокардиту

30. У жінки 33-х літ в терміні гестації 8 тижнів, діагностований активний первинний бактерійний ендокардит. Ваші рекомендації по подальшій тактиці ведення вагітності:

А. Переривання за медичними показаннями

В. Лікування активного первинного бактерійного ендокардиту

С. Спільне спостереження акушером – гінекологом і кардіологом

D. Направлення в інститут педіатрії, акушерства і гінекологія

для вирішення питання про пролонгацію вагітності

Е. На розсуд жінки

«Ранні гестози. Гіпертонічні розлади при вагітності. Прееклампсія. Еклампсія. Показання, протипоказання, умови та технічні особливості оперативних втручань в акушерстві. »

1. Пізній гестоз - це:

А. Синдром підвищеної нервово-рефлекторної збудливості.

В. Синдром дезадаптації.

С. Синдром поліалергіі.

D. Синдром імунодефіциту.

Е. Синдром гіперстимуляції.

2. Основа патогенезу пізнього гестозу:

А. Порушення процесів перекисного окислення ліпідів.

В. Порушення мікроциркуляції.

С. Гіпоксія плоду.

D. Гіпотрофія плоду.

Е. Генералізований спазм судин.

3. Прееклампсия легкого ступеня:

А. Набряки нижніх кінцівок.

В. Набряки передньої черевної стінки.

С. Генералізовані набряки.

D. Набряки особи.

Е. Набряки нижніх повік.

4. Характерний симптом еклампсії:

А. Гіпотонія.

В. Судоми.

С. Головний біль.

D. Нудота.

Е. Блювота.

5. При прееклампсії тяжкого ступеня у хворих спостерігаються:

А. Головний біль.

В. Порушення зору.

С. Судоми.

D. Втрата свідомості.

Е. Симптоми подразнення очеревини.

6. Для еклампсії характерні судоми:

А. тонічні.

В. клонічні.

С. Тонік-клонічні.

D. Клоніко-тонічні.

Е. Безсудорожна форма.

7. При лікуванні хворих з пізнім гестозом використовують:

А. Спазмолітики.

В. Діуретики.

С. Сульфаніламіди.

D. Антипіретики.

Е. Антибіотики.

8. Кесарів розтин у І періоді пологів при пізньому гестозі не

показано у разі:

А. Прогресування симптомів гестозу в пологах.

В. прогресуванні гіпоксії плоду.

С. передчасне відшарування нормально розташованої плаценти.

D. Аномалії родової діяльності.

Е. відшарування сітківки.

9. При гестозі протипоказано призначення:

А. спазмолітиків.

В. гіпотензивних.

С. Препаратів кальцію.

D. Магнію.

Е. гангліоблокатори.

10. При лікуванні вагітної з гестаційними набряками важкого ступеня не раціонально призначення:

А. Альбуміну.

В. Папаверин.

С. фуросеміду.

D. Сибазону.

Е. Реополіглюкін.

11. Діагностика прегестоза:

А. Вимірювання окружності живота.

В. Симптом "кільця".

С. Визначення набряків.

D. Проба Мак-Клюра-Олдріча.

Е. Анамнез сечі за Зимницьким.

12. Один з основних компонентів лікування вагітної з

гестаційною набряками:

А. Серцеві засоби.

В. токолітики.

С. Сечогінні.

D. Постільний режим.

Е. Дієта.

13. При постановці повторнородящих на диспансерний облік в жіночій консультації її «віднесли» до групи під загрозою по токсикозу. Термін гестації 24 тижні. Будь-яка з нижчеперелічених патології може служити фоном для подальшого розвитку пізнього гестозу, КРІМ:

А. Ожиріння.

В. Цукрового діабету.

С. вузького тазу.

D. Гіпертонічної хвороби.

Е. гломерулонефриту в анамнезі.

14. Жінка на 32 тижні вагітності спрямована у відділення патології вагітності з приводу підвищення артеріального тиску до 140 \ 90 мм рт.ст. на обох руках, протеїнурії 1 Г / л, периферичних набряків протягом двох тижнів. Рефлекси в нормі. План ведення включає все, КРІМ:

А. постільного режиму.

В. діуретиків.

С. Обмеження рідини до 800 мл.

D. Сульфату магнію.

Е. Оценікі біофізичного профілю плода.

15. На первинний прийом в жіночу консультацію звернулася вагітна зі скаргами на набряки обличчя, болі в епігастрії. Термін гестації 32 тижні. Артеріальний тиск 160 \ 110 мм рт.ст., протеїнурія 3 Г / л, гіперрефлекія.

Тактика ведення?

А. Постільний режим, дієта на дому.

В. Госпіталізація в пологовий будинок ургентна.

С. Обстеження вагітної амбулаторно.

D. Лікування в умовах денного стаціонару.

Е. Спостереження.

16. Першороділя 23 років доставлена бригадою швидкої допомоги в пологовий будинок після нападу еклампсії, який стався будинку. Вагітність 37-38 тижнів, стан важкий, свідомість сплутана. Шкірні покриви бліді, відзначаються значні набряки ніг, артеріальний тиск 150/100 мм рт.ст., пульс 98 в 1 хв. Що слід призначити при вступі?

А. Ввести нейролептики та седативні засоби.

В. Лікувально-охоронний режим.

С. Комплексна інфузійна терапія.

D. Гіпотензивні кошти.

Е. Все перераховане вище.

17. Первісток з доношеною вагітністю доставлена в пологовий будинок з приводу нападу еклампсії будинку. Стан вагітної тяжкий. На запитання відповідає з працею. Артеріальний тиск 150/110 мм рт.ст. Відзначаються генералізовані набряки. Серцебиття плоду 140 уд / хв. Тактика ведення вагітної?

А. Родорозродження шляхом кесаревого розтину ургентно.

В. пролонгування вагітності, проведення комплексної патогенетичної обгрунтованної терапії гестозу.

С. родостимуляції з наступним накладенням акушерських щипців.

D. Проведення комплексної інтенсивної терапії в протягом 2-3 годин з подальшим виробленням акушерської тактики.

Е. Кесарів розтин після комплексної інтенсивної терапіі протягом 2-3 ч.

18. У пологовий будинок бригадою швидкої допомоги доставлена вагітна, що скаржиться на головний біль і біль в епігастральній ділянці. Пульс 100 в 1 хв, артеріальний тиск 170/100 мм рт. ст., набряки обличчя, живота, ніг. Розміри матки відповідають терміну доношеною вагітності. Матка напружена і болюча при пальпації, серцебиття плоду глухе. Виділення кров'янисті. Тактика ведення?

А. Провести лікування гострої гіпоксії плоду.

В. Почати комплексне лікування гестозу.

С. Розкрити плодовий міхур і почати вести пологи через природні пологові шляхи.

D. Терміново зробити кесарів розтин.

Е. Розпочати комплексну патогенетичну терапію гестоза, у разі відсутності ефекту зробити кесарів розтин в плановому порядку.

19. У породіллі 20 років в II періоді термінових пологів почався напад еклампсії. Головка плоду у вузькій частині порожнини малого тазу, стріловидний шов у прямому розмірі. Серцебиття плоду ясне, ритмічне 156 уд / хв. Вибрати найкращий метод розродження:

А. Закінчити пологи кесаревим розтином ургентна.

В. Комплексна інтенсивна терапія, консервативне ведення пологів.

С. Накласти акушерські щипці.

D. Продовжити консервативне ведення пологів на тлі введення гангліоблокаторів з подальшим розрізом промежини.

Е. Зробити вакуум-екстракцію плоду.

20. У жінки 29 років в терміні вагітності 30-31 тижні і наявності уповільненого гестозу протягом 3 тижнів на тлі підвищення артеріального тиску до 170/100 мм рт. ст. з'явилися головний біль і утруднене носове дихання, зменшився діурез. При ехографії виявлені відставання фотометричних показників на 2 тижні і маловоддя; при доплерометрії - збільшення резистентності кровотоку в обох маткових артеріях і «критичний» стан плодово-плацентарного кровообігу. При внутрішньому акушерському дослідженні «зріла» шийка матки. Яка повинна бути тактика лікаря?

А. Комплексна інтенсивна терапія гестозу, при позитивному ефекту - подовження вагітності.

В. Комплексна інтенсивна терапія з подальшою родостимуляцією і розродження через природні пологові шляхи.

С. Комплексна інтенсивна терапія гестозу, лікування синдрому затримки внутрішньоутробного розвитку плода з подальшим рішенням питання про час і метод розродження.

D. Кесарів розтин в ургенто на тлі інтенсівної терапії гестозу.

Е. пролонгування вагітності на тлі комплексної терапії під контролем допплерометрії.

21. B пологовий будинок бригадою швидкої допомоги доставлена жінка без свідомості після трьох нападів еклампсії в терміні вагітності 32 тижнів. Стан вкрай важкий, артеріальний тиск 180/120 мм рт. ст., анурія. Серцебиття плоду глухе, 142 уд / хв. Шийка матки сформована, зовнішній зів шийки матки закритий. Тактика ведення вагітної?

А. Родорозродження шляхом кесаревого розтину ургентно.

В. Інтенсивна терапія протягом декількох годин, після чого кесарів розтин. С. Комплексна терапія гестозу протягом доби за допомогою вирішення питання про метод розродження.

D. Передопераційна підготовка шляхом інтубації та штучної вентиляції легенів протягом декількох годин, після чого оперативне розродження.

Е. Створення глюкозо-вітамінна гормонально-кальцієвого фону в поєднанні з проведенням комплексної інтенсивної терапії.

22. Вагітна 27 років госпіталізована у відділення патології вагітності в терміні 30 тижнів зі скаргами на інтенсивний головний біль, запаморочення, задишку, нудоту, набряки на обличчі і ногах. Артеріальний тиск 170/120 сс рт.ст. До вагітності артеріальний тиск не підвищувався вище 110 \ 70 мм рт.ст.

Найбільш ймовірний компонент діагнозу:

А. Гіпертонічна хвороба вагітних.

В. Гломерулонефрит.

С. Еклампсія.

D. Гострий пієлонефрит.

Е. Прееклампсія

23. Вагітна в терміні 36 тижнів перебувала в стаціонарі з приводу прееклампсії середнього ступеня тяжкості. Під час вагітності нічим не хворіла. На тлі анасарка, АД 180/120 мм рт.ст., білка в сечі 8,0 г / л, раптово з'явилися посмикування мімічних м'язів, напад судом, втрата свідомості. Незважаючи на інтенсивну терапію протягом 3 годин, продовжує залишатися без свідомості. Діагноз?

A. Екламптіческая кома

B. Епілептична кома

C. Екламптіческій статус

D. Ішемічний інсульт

E. Гіпертонічний криз

24. У вагітної в терміні 36 тижнів з хронічним пієлонефритом в анамнезі спостерігаються набряки кінцівок, перевага нічного діурезу над денним, протеїнурія 1 Г / л, підвищення артеріального тиску до 150/90 мм рт.ст. Визначте етіологічний фактор даного стану вагітної:

A. Плодове яйце.

B. Мікст-інфекція.

C. Спадкова схильність.

D. Фізіологічна імуносупресія.

E. Генералізований спазм судин.

25. Вагітна 30 років поступила в акушерське відділення в терміні вагітності 37 тижнів. Скарги на головний біль, нудоту, біль в епігастральній ділянці, порушення зору. АД 180/110 мм рт. ст., протеїнурія - 1,66 г / л. Матка в нормальному тонусі. Серцебиття плоду 140 уд / хв, ритмічне. Тактика ведення вагітної?

A. Анальгін в / венно.

B. Промивання шлунка, церукал.

C. Дибазол, папаверин в / венно.

D. Ефірний наркоз.

E. Магнію сульфат в / відповідно, дроперидол, еуфілін.

26. Вагітна в 38 тижнів скаржиться на головний біль, порушення зору, нудоту, блювоту і біль в області печінки. Збуджена. Особа червоно-бурого кольору. АД 170/120 мм рт.ст. Набряки кінцівок і передньої черевної стінки. При огляді з'явилися судоми (тонічні і клонічні), тривалість нападу 2 хвилини. Свідомість відсутня, не дихає, з рота піна. Найбільш ймовірний діагноз?

А. Еклампсія.

В. Епілепсія.

С. Гостра гіпертонічна енцефалопатія.

D. Пухлина головного мозку.

Е. Інсульт.

27. У первісток на початку I періоду термінових пологів загальний стан різко погіршився. При огляді зазначаються: набряки на ногах, артеріальний тиск 180 \ 140 мм рт.ст. на обох руках. Раптово почалися клонічні судоми. Які препарати не можна вводити через несприятливого впливу на плід?

А. Інгібітори АПФ, нитропруссид, фуросемід.

В. Антагоністи кальцію.

С. Діазепам, сульфат магнію 25%.

D. Лабеталол струйно, per os, метилдопа.

Е. Дибазол.

28. Вагітну в терміні 8 тижнів турбують нудота, блювота 4-7 разів на добу. За цей час втратила 5 кг маси тіла. План обстеження?

A. Загальний аналіз сечі.

B. Аналіз сечі на наявність ацетону.

C. Біохімічне дослідження крові.

D. Печінкові проби.

E. Все перераховане вище.

29. Вагітна доставлена каретою швидкої допомоги на ношах. Вагітність третя, в терміні 5-6 тижнів. Дві попередні вагітності перервані у зв'язку з раннім гестозом. Справжня вагітність дуже бажана. Вагітна виснажена, шкіра бліда, суха, з рота - запах ацетону. Блювота до 20 разів на добу, їжу абсолютно не утримує. Що протипоказано даної хворої?

A. Седативні та антигістамінні препарати.

B. Спленін.

С. Інфузійна терапія в обсязі до 3 літрів.

D. Вітамінотерапія.

E. Церукал

30. Першовагітна на прийомі у лікаря поскаржилася на постійну нудоту, зміни смаку, одноразову блювоту вранці. При огляді встановлено вагітність 7-8 тижнів. Сформулюйте ускладнення основного діагнозу:

A. Ускладнень немає.

B. Блювота вагітних легкого ступеня.

C. Блювота вагітних середнього ступеня.

D. Блювота вагітних важкого ступеня.

E. Нудота вагітних

Багатоплідна вагітність.

Передчасне переривання вагітності. Переношування вагітності».

1. Жінка, що багато народжувала, надійшла в стаціонар з діагнозом: багатоплідна вагітність. Можливі ускладнення вагітності і пологів:

А. Передчасні пологи.

В. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти.

С. Потиличне передлежання плоду, задній вид.

D. Гострий дистрес плоду.

Е. Багатоводдя.

2. У 31-літньої породіллі в ранньому післяпологовому періоді почалася маткова кровотеча. Жінка народила двійню через природні пологові шляхи.

Визначте найбільш ймовірну причину кровотечі:

А. Розрив шийки матки.

В. Атонія матки.

С. Розрив матки.

D. Затримка частки плаценти і плодових оболонок у порожнині матки.

Е. Тромбоцитопенія.

3. У першовагітної у терміну 15-16 тижнів рівень α-фетопротеїна в сироватці крові значно перевищує норму. Вагітність наступила на тлі стимуляції овуляції клостилбегітом. При ультразвуковому дослідженні виявлено двійню.

Як варто трактувати підвищений рівень -фетопротеїна в даному випадку?

А. Симптом багатоплідності.

В. Дефект невральной трубки.

С. Недооцінка гестаційного терміну.

D. Некроз печінки плодів.

Е. Порушення остеогенеза плодів.

4. У відділення патології вагітності надійшла першовагітна 22 років зі скаргами на ниючі болі внизу живота. Має сестру-близнюка. Термін вагітності 33 тижня. Окружність живота 107 см. Висота стояння дна матки 37 см. Тонус матки підвищений. Положення плоду подовжнє, над входом у малий таз пальпується округла, щільна, рухлива частина плоду. Серцебиття плоду вислуховується праворуч нижче пупка, 136 уд/хв і ліворуч на рівні пупка, 138 уд/хв.

Найбільш ймовірна причина ускладнення вагітності?

A. Тазове передлежання плоду.

B. Гестоз.

C. Багатоводдя.

D. Багатоплідна вагітність.

E. Великий плід.

5. У пологовий будинок надійшла жінка 26 років через 4 години від початку регулярної родової діяльності. Вагітність третя, 38-39 тижнів, пологи другі. Таз нормальних розмірів. При зовнішньому акушерському дослідженні над входом у малий таз визначається голівка плоду, у дні матки чітко пальпуються дві великі частини плоду, одна з яких – голівка. Серцебиття плоду чітко вислуховується ліворуч нижче пупка, 136 уд/хв і праворуч вище пупка 150 уд/хв. Окружність живота 119 см. Висота стояння дна матки 42 см. Найбільш ймовірний компонент діагнозу?

A. Макросомія.

B. Природжені вади розвитку плоду.

C. Двійня.

D. Затримка внутрішньоутробного росту плоду.

E. Маловоддя.

6. Вагітна в терміні 38 тижнів надійшла у відділення патології вагітності. Діагностована двійня. Передлежання першого плоду ножне, положення другого плоду поперечне. Визначте план ведення?

A. Провести зовнішній поворот за Архангельським.

B. Пологи через природні пологові шляхи.

C. Ургентний кесарів розтин.

D. Плановий кесарів розтин.

E. Призначити гімнастику, що коригує.

7. Первістка знаходиться в II періоді пологів. Срок вагітності 40 тижнів. Народився один живий хлопчик масою 2400 г, довжиною 48 см. При пальпації матки в ній виявлений ще один живий плід. Положення другого плоду подовжнє, передлежит голівка. Серцебиття плоду 140 уд/хв. При внутрішньому акушерському дослідженні встановлено, що відкриття шийки матки повне, плодовий міхур цілий. Голівка плоду в порожнині малого таза.

Тактика подальшого ведення пологів?

А. Амніотомія, консервативне ведення пологів.

В. Кесарів розтин.

С. Амніотомія, акушерські щипці.

D. Амніотомія, плодоруйнівна операція.

Е. Амніотомія, стимуляція пологової діяльності.

8. Вагітна 31 року надійшла зі скаргами на задишку, змушене положення тіла в постелі, швидке збільшення живота. Термін вагітності 29-30 тижнів. Окружність живота 120 см, висота стояння дна матки 38 см. Матка напружена, частини плоду пальпувати не вдається. Серцебиття плоду глухе, 140 уд/хв.

Найбільш ймовірний компонент діагнозу?

A. Багатоплідність.

B. Багатоводдя.

C. Великий плід.

D. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти.

E. Розрив матки.

9. У вагітної 24 років у терміну гестації 24 тижня діагностовано багатоводдя. Дійсна вагітність третя, абортів - два, один з них - мимовільний. В анамнезі хронічний аднексит протягом 5 років.

Для з'ясування причини багатоводдя вкажіть додатковий метод дослідження:

A. Загальний аналіз крові.

B. Загальний аналіз сечі.

C. Обстеження на TORCH-інфекції.

D. Мазок на флору.

E. Коагулограма крові.

10. Вагітна 29 років надійшла в стаціонар на дородову підготовку з доношеною вагітністю і вираженим багатоводдям. Окружність живота 114 см, висота стояння дна матки 31 см. Матка напружена, виражений симптом флюктуації. Передлежит голівка, притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плоду приглушене, ритмічне, 140 уд/ хв.

Виробіть план ведення пологів:

A. Активно-вичікувальна позиція, пологи вести per vias naturalis.

B. Кесарів розтин.

C. Амніотомія рання, повільне випускання навколоплідних вод. Профілактика слабкості пологової діяльності і кровотечі в післяпологовому періоді.

D. Пологозбудження.

Е. Медикаментозний сон-відпочинок.

11. Жінка 29 років із кров'янистими виділеннями з дрібними пухирцями з полових шляхів, блювотою. В анамнезі один артифіціальний аборт і один мимовільний викидень. Остання менструація 4 місяці назад. Матка тестоватої консистенції, дно на рівні пупка. Частини плоду не пальпуються, серцебиття не вислуховується. У сечі відзначається підвищений в 10 разів зміст ХГ. Матка збільшена до 24 тижнів вагітності, безболісна. Яєчники тугоеластичної консистенції, 5х6х6 см, безболісні, рухливі. Набряки нижніх кінцівок і живота. Протеинурия 3 г. Попередній діагноз:

A. Міома матки.

B. Хронічний аднексит.

C. Пухирний занос.

D. Хоріонепітеліома.

E. Антенатальна загибель плоду.

12. У вагітної діагностований пухирний занос. Остання менструація 4 місяці назад. В анамнезі три вагітності: два медичних аборти, один мимовільний.

Укажіть додатковий метод дослідження, що підтверджує діагноз:

A. Амніоскопія.

B. Гістероскопія.

C. Ультразвукове дослідження.

D. Кольпоскопія.

E. Лапароскопія.

13. Хвора 36 років скаржиться на тривалі періодичні кров'янисті виділення з полових шляхів, зниження маси тіла на 4 кг за останні 2 тижні. В анамнезі - пухирний занос 6 місяців назад. При ультразвуковому дослідженні: матка збільшена до 9 тижнів вагітності.

Укажіть дослідження, що підтверджує діагноз:

A. Кольпоскопія.

B. Лапароскопія.

C. Діагностичне вишкрібання порожнини матки з гістологічним дослідженням зіскрібка.

D. Кульдоскопія.

E. Цистоскопія.

14. У вагітної з діагнозом пухирного заносу зроблено вишкрібання порожнини матки, після якого призначено утеротонік, антибіотик.

Зміст якого гормону варто визначати протягом 6 тижнів для виключення хоріонепітеліоми?

A. Рівень естріола.

B. Хоріонічного гонадотропіна.

C. Прегнандіола.

D. Плацентарного лактогена.

E. Кортизола.

15. Вагітна 30 років знаходиться в пологовому відділенні з вагітністю 40 тижнів і поперечним положенням плоду. Вагітність третя. Через 1 годину після початку регулярної пологової діяльності вилилося 3 літри світлих навколоплідних вод. Розміри таза: 26-29-31-21 см. Окружність живота 108 см. Висота стояння дна матки 32 см, голівка плоду ліворуч. Серцебиття плода 136 уд/хв. Внутрішнє акушерське дослідження: шийка матки скорочена, відкриття 5 см, плодовий міхур розірваний, частина, що предлежить, над входом у малий таз не визначається. Мис недосяжний. Тактика ведення пологів?

A. Пологи вести через природні родові шляхи.

B. Гімнастика, що коригує.

C. Операція Брекстона-Гікса.

D. Кесарів розтин.

E. Акушерський поворот плода на ніжку.

16. Жінка 32 років доставлена в пологовий будинок з регулярною пологовою діяльністю з району. Народжує вдруге. Жіночу консультацію не відвідувала. Води вилилися 10 годин назад, родова діяльність почалася через 6 годин після цього. Передбачувана дата пологів за даними жінки через 3 тижні. Окружність живота 100 см. Висота стояння дна матки 29 см. Голівка плоду пальпується ліворуч. Серцебиття плоду не прослуховується. Внутрішнє акушерське дослідження: шийка матки згладжена, відкриття 9 см, у піхві пальпується набрякла ручка плоду. Тактика ведення?

A. Кесарів розтин.

B. Спробувати заправити ручку в порожнину матки.

C. Ембріотомія методом декапітації.

D. Накласти щипці по Іванову.

E. Класичний акушерський поворот плода на ніжку.

17. У першовагітної 30 років на 20 тижні вагітності відішли навколоплідні води без схваток і болі, стався мимовільний аборт. Можлива причина?

А. Істміко-цервікальна недостатність.

В. Ендокринна патологія.

С. TORCH - інфекція.

D. Аномалії розвитку геніталій.

Е. Вік жінки

18. У повторновагітної 21 року при огляді ліворуч від пупка визначається округле утворення, що балотує, саме тут, ближче до пупка, прослуховується серцебиття плоду до 140 уд/ хв.

Про яке положення плоду можна думати в даному випадку?

А. Поперечне положення плоду, II позиція.

В. Подовжнє положення плоду, головне передлежання.

С. Поперечне положення плоду, I позиція.

D. Тазове передлежання плоду.

Е. Косе положення плоду.

19. Первістка знаходиться в II періоді термінових пологів. Пологи продовжуються 22 години. Розміри таза нормальні. Потуги гарної сили. Передбачувана маса плоду 4000 г. Внутрішнє акушерське дослідження: відкриття маткового зіва повне. Голівка плоду великим сегментом у вході в малий таз. Стрілоподібний шов у правому косому розмірі. Пальпуются малий (праворуч) і великий (ліворуч) тім’ячки, що знаходяться на одному рівні. Укажіть передлежання голівки плоду.

A. Потиличне.

B. Асинклітичне.

C. Передньоголовне.

D. Лобове.

E. Лицьове.

20. Роділля знаходиться в I періоді пологів. Пологи ІІ, в термін, продовжуються 6 годин. Пологова діяльність активна. Положення плоду подовжнє, головне передлежання. Висота стояння дна матки 40 см. Серцебиття плоду ясне, ритмічне, 146 уд/хв. Дані внутрішнього акушерського дослідження: шийка матки згладжена, відкриття маткового зіва 8 см. Плодовий міхур цілий. Через плодовий міхур ближче до лона пальпуються надбрівні дуги, корінь носа, а позаду – передній кут великого тім’ячка.

Укажіть передлежання голівки плоду:

A. Потиличне.

B. Асинклітичне.

C. Передньоголовне.

D. Лобове.

E. Лицьове.

21. Жінку, що народжує вдруге, доставлено в пологовий будинок із вилиттям навколоплодових вод 6 годин назад й активною пологовою діяльністю. Положення плоду подовжнє, головне передлежання, задній вид. Голівка плоду малим сегментом у вході в малий таз. Серцебиття плоду ясне, ритмічне, 150 уд/хв. Розміри таза 24-26-27-18 см. Внутрішнє акушерське дослідження: відкриття маткового зіва 7 см, плодовий міхур відсутній. Пальпуються ніс, рот і підборіддя плоду, звернені до лона.

Визначите передлежання голівки плоду:

A. Потиличне.

B. Асинклітичне.

C. Передньоголовне.

D. Лобове.

E. Лицьове.

22. У первістки через 12 годин вилилися світлі навколоплодові води, 200 мл. Пологова діяльність активна. Розміри таза: 25-28-30-18 см. Окружність лучезап’ястного суглоба 15 см. Розміри виходу з малого таза: прямий – 8,5 см, поперечний 11 см. Серцебиття плоду ясне, ритмічне, 150 уд/хв. Внутрішнє акушерське дослідження: шийка матки згладжена, відкриття маткового зіва 7-8 см. Голівка плоду великим сегментом у вході в малий таз. Стрілоподібний шов у поперечному розмірі таза. Велике тім’ячко праворуч, мале – ліворуч, обоє знаходяться практично на одному рівні. Яке ускладнення виникло?

A. Ускладнень немає.

B. Розгинальне передлежання голівки.

C. Загальнорівномірнозвужений таз, I ст.

D. Передчасне вилиття навколоплідних вод.

E. Асинклітичне вставлення голівки.

23. Первістка 27 років надійшла з активною пологовою діяльністю. Пологи термінові, продовжуються 13 годин. Розміри таза: 26-28-30-20 см. Передбачувана маса плоду 4300 г. При внутрішньому акушерському дослідженні вилилися світлінавколоплодові води в помірній кількості. Шийка матки згладжена, відкриття зева 8 см. Голівка плоду малим сегментом у вході в малий таз. Стрілоподібний шов у прямому розмірі площини входу в малий таз, велике тім’ячко кпереду до лона, мале тім’ячко – ближче до мису і розташовано вище великого. Відзначається виражена конфігурація голівки плоду. Компонент діагнозу?

A. Низьке поперечне стояння стрілоподібного шва.

B. Раннє вилиття навколоплідних вод.

C. Задній асинклітизм.

D. Високе пряме стояння стрілоподібного шва.

E. Передній асинклітизм.

24. Дані внутрішнього акушерського дослідження, зробленого в зв'язку з вилиттям навколоплідних вод: відкриття маткового зіва повне. Голівка плоду на тазовому дні. Плодовий міхур відсутній. Стрілоподібний шов у поперечному розмірі площини виходу з малого таза, велике тім’ячко праворуч, мале – ліворуч, розташовані практично на одному рівні. Діагональна кон’югата 10 см. Розміри площини виходу з малого таза: прямий 8,5 см, поперечний 11,5 см. Компонент діагнозу?

A. Низьке поперечне стояння стрілоподібного шва.

B. Раннє вилиття навколоплідних вод.

C. Задній асинклітизм.

D. Високе пряме стояння стрілоподібного шва.

E. Передній асинклітизм.

25. Жінка, що народжує вдруге, знаходиться в пологах 6 годин. Перейми по 40-45 сек, через 1 хв, гарної сили. Розміри таза: 25-28-30-20 см. Положення плоду подовжнє, головне передлежання, передній вид. Голівка плоду малим сегментом у вході в малий таз. Серцебиття плоду ясне, ритмічне, 134 уд/хв. Внутрішнє акушерське дослідження: відкриття маткового зіва 8 см, плодовий міхур цілий, куполоподібний, через нього пальпуються надбрівні дуги, корінь носа плоду, звернені до мису. Екзостозів у малому тазі немає. Тактика ведення пологів?

A. Очікувальна.

B. Накласти акушерські щипці.

C. Класичний акушерський поворот плоду.

D. Кесарів розтин.

E. Плодоруйнівна операція.

26. Первістка доставлена в I періоді термінових пологів. Пологова діяльність активна. Таз нормальних розмірів. Передбачувана маса плоду 4200 г. Навколоплідні води вилилися 6 годин назад. Положення плоду подовжнє, спинка плоду звернена дозаду, голівка плоду малим сегментом у вході в малий таз. Серцебиття плоду ясне, ритмічне, 138 уд/хв. Внутрішнє акушерське дослідження: відкриття маткового зіва 7 см. Плодовий міхур відсутній. Пальпуються ніс, рот і підборіддя плоду, звернені до лона.

Тактика ведення пологів?

A. Очікувальна.

B. Накласти акушерські щипці.

C. Класичний акушерський поворот плоду.

D. Плодоруйнівна операція.

E. Кесарів розтин.

27. Після народження першого плоду при багатоплідної вагітносності розтин плідного міхура другого плоду показано:

А. Негайно.

В. Через 10-15 хв.

С. Через 1-2 години.

D. Через 30-40 хв.

Е. Чи не показано

28. У пологовий будинок доставлена повторнороділя в терміні вагітності 27 тижнів з темно-кров'яними виділеннями з статевих шляхів, ниючі болями внизу живота. Матка у гіпертонусі. Навколоплідні води не виливалися. Після огляду виставлений діагноз: загрозливий мимовільний аборт. Яке призначення буде найбільш ефективним?

А. Спазмолітик.

В. Анальгетик.

C. β-міметік.

D. Свіжозамороженої плазми.

E. П-подібний шов на шийку матки

29. Роділля 24 років 14 годин знаходиться в I термінових родах. Вилилися світлі навколоплідні води, 200 мл, світлі. Розміри таза: 26-28-30-18 см. Родова діяльність активна. Передбачувана маса плоду 3200 ±200 г. Серцебиття плоду приглушене, ритмічне, 90 уд/хв. Внутрішнє акушерське дослідження: відкриття маткового зіва повне, голівка плоду на тазовому дні. Стрілоподібний шов у поперечному розмірі площини виходу з малого таза. Велике тім’ячко - праворуч, мале - ліворуч, практично на одному рівні.

Як необхідно закінчити пологи?

A. Плодоруйнівною операцією.

B. Через природні пологові шляхи.

C. Накласти вихідні акушерські щипці.

D. Зробити кесарів розтин.

E. Надати класичну ручну допомогу.

30. Роділля 24 років знаходиться наприкінці першого періоду пологів. Пологи продовжуються 10 годин. Вагітність 39 тижнів, двійня. Перший і другий плоди розташовані подовжньо, у головному передлежанні. Серцебиття плодів 140-150 уд/хв.

З метою профілактики кровотечі в ранньому післяпологовому періоді показано:

A. Накладення шва на шийку матки.

B. Уведення тампона з ефіром у заднє склепіння піхви.

C. Зовнішньо-внутрішній масаж матки.

D. Внутрішньовенне введення окситоцина.

E. Накладення затискачів на шийку матки.

Кровотечі під час вагітності, в пологах та післяпологовому періоді. Геморагічний шок.

ДВС-синдром.Термінальні стани в акушерстві.

1. Жінка поступила в стаціонар з доношеною вагітністю. При огляді: матка болісна, живіт напружений, серцеві тони плоду не вислуховуються.

Найвірогідніша причина ускладнення вагітності?

А. Передчасні пологи.

В. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти.

С. Потиличне передлежання плоду, задній вигляд.

D. Гостра гіпоксія плоду.

Е. Многоводдя.

2. У 26-річної жінки відбулися II за останні 2 роки пологи із застосуванням окситоцину. Маса немовляти при народженні 4080 гр. Після народження дитячого місця виникла масивна кровотеча, з'явилися симптоми геморагічного шоку. Не дивлячись на введення засобів, що скорочують матку, хороше скорочення матки і за відсутності яких-небудь пошкоджень шийки матки і піхви, кровотеча продовжується.

Вкажіть найвірогіднішу причину кровотечі:

А. Пошкодження шийки матки.

В. Атонія матки.

С. Розрив матки.

D. Затримка частини плаценти.

Е. Гіпотонічна кровотеча.

3. У 31-річної жінки масивна кровотеча після народження двійнят через природні родові шляхи. Дитяче місце і родові шляхи цілі. Дно матки вище за пупок, матка при пальпації м'яка. Тонус матки не міняється після введення засобів, що скорочують матку . Вкажіть найвірогіднішу причину кровотечі:

А. Пошкодження шийки матки.

В. Атонія матки.

С. Розрив матки.

D. Затримка частини плаценти.

Е. Гіпотонія матки.

4. У породіллі вагою 90 кг на 4 добу після пологів почалася маткова кровотеча. Крововтрата 400 мл, продовжується. Температура тіла 36,7С, пульс 94 уд/хв, АТ 90/70 мм рт.ст. Матка напружена, хвороблива, дно на рівні пупка. Що необхідно провести?

А. Ручне обстеження порожнини матки.

В. Інструментальну ревізію стінок порожнини матки.

С. Ввести препарати, що скорочують матку.

D. Надпіхвову ампутацію матки.

Е. Зовнішній масаж матки.

5. У 24-річної жінки після пологів через природні родові шляхи почалася кровотеча. Послід цілий. Після введення засобів, що скорочують, матка добре

скорочується, але потім знов розслабляється, що супроводжується посиленням кровотечі.

Вкажіть найвірогіднішу причину кровотечі:

А. Пошкодження шийки матки.

В. Атонія матки.

С. Розрив матки.

D. Затримка частини плаценти.

Е. Гіпотонія матки.

6. Породілля поступила в пологовий будинок з пологовою діяльністю і незначними кров'яними виділеннями, що припинилася, з піхви. Стан важкий, шкіра бліда, свідомість спутана. АТ 80/40 мм рт.ст. Серцебиття плоду не визначається. В анамнезі кесарів розтин 1 рік тому.

Встановіть діагноз:

А. Передлежання пуповини.

В. Передлежання плаценти.

С. Розрив матки.

D. Відділення слизистої пробки з шийки матки.

Е. Передчасне вилиття навколоплідних вод.

7.*Роділля 30 років. Народила живого доношеного хлопчика вагою 4100 г, завдовжки 54 см. Через 20 хвилин після народження плоду народився послід і виділилося 300 мл крові. Після народження посліду продовжується кровотеча. При огляді плаценти відзначено, що судини проходять через край плаценти на оболонки і там обриваються. При огляді родових шляхів за допомогою дзеркал травм шийки матки і піхви не знайдено. Кровотеча з порожнини матки. Які втручання необхідно провести з метою зупинки кровотечі?

А. Ввести утеротоніки

B. Провести зовнішній масаж матки

С. Провести ручне обстеження матки

D. Провести тампонаду тіла матки

E. Накласти клеми на параметрій по методу Бакшєєва

8. *Під час кесаревого розтину у повторновагітної в 37-38 тиж з діагнозом передчасного відшарування нормально розташованої плаценти на фоні пізнього гестозу виявлено: матка м'яка, ціанотична, тотально імбірована кров'ю (матка Кювелера). Подальша тактика?

А. Екстирпація матки без придатків

B. Надпіхвова ампутація матки

С. Перев'язка a.uterina

D. Накладення шва за Міхайленко

E. Накладення шва за Рембезом

9. *У першородящої 22 років після народження плоду вагою 4000 г почалося кровотеча з родових шляхів. Крововтрата 20 %ОЦК, АТ 100/60 мм рт.ст. Ps 100 уд/хв, шоковий індекс 1. Діагноз:

А. Геморагічний шок II ст

B. Геморагічний шок I ст

С. Геморагічний шок ІІІ ст

D. Тромбогеморагічний синдром

E. Септичний шок

10. *Першородяща. Тривалість першого періоду пологів 18 годин, другого – 1 година 20 хвилин, третього - 15 хвилин. В третьому періоді почалася кровотеча, яка продовжується і після народження цілого посліду. Матка м'яка. При огляді в дзеркалах родові шляхи цілі. Тактика?

А. Інструментальна ревізія порожнини матки

B. Надпіхвова ампутація матки

С. Екстирпація матки

D. Спостереження

E. Введення утеротоников

11. *У породіллі через 15 хв після народження посліду з'явилися помірні кров'яні виділення із статевих шляхів. Загальний стан не порушений. Пульс 76 в 1 хв. АТ 110/80 мм рт.ст. При пальпації через передню черевну стінку матка м'яка, дно її – на 2 поперечні пальці вище за пупок. Загальна крововтрата 300 мл. Був спорожнений сечовий міхур. Подальша тактика?

А. Провести зовнішній масаж матки, ввести утеротоніки

B. Провести масаж матки на кулаці і ввести утеротоніки

С. Провести інструментальну ревізію порожнини матки

D. Призначити вікасол, хлорид кальцію, амінокапронову кислоту.

E. Ургентна лапаротомія

12. *У породіллі після народження посліду і його огляду був виявлений дефект часточки плаценти. Загальний стан породіллі не порушений, матка щільна, виділення кров'яні, помірні. При огляді родових шляхів в дзеркалах розривів, тріщин не виявлено. Що необхідно зробити?

А. Провести ручне обстеження порожнини матки

B. Провести зовнішній масаж матки

С. Ввести утеротоніки

D. Випустити сечу, холод на низ живота

E. Ввести гемостатичні препарати

13. *У породіллі через 15 хв після народження посліду з'явилися помірні кров'яні виділення із статевих шляхів. Загальний стан не порушений. Пульс 76 в 1 хв. АТ 110/80 мм рт.ст. При пальпації через передню черевну стінку матка м'яка, дно її – на 2 поперечні пальці вище за пупок. Загальна крововтрата 300 мл. Був спорожнений сечовий міхур. Подальша тактика?

А. Провести зовнішній масаж матки, ввести утеротоніки

B. Провести масаж матки на кулаці і ввести утеротоніки

С. Провести інструментальну ревізію порожнини матки

D. Призначити вікасол, хлорид кальцію, амінокапронову кислоту.

E. Ургентна лапаротомія

14. *У породіллі після народження посліду і його огляду був виявлений дефект часточки плаценти. Загальний стан породіллі не був порушений, матка щільна, виділення кров'яні, помірні. При огляді родових шляхів в дзеркалах розривів, тріщин не виявлено. Що необхідно зробити?

А. Провести ручне обстеження порожнини матки

B. Провести зовнішній масаж матки

С. Ввести утеротоніки

D. Випустити мочу, холод на низ живота

E. Ввести гемостатичні препарати

15. *У породіллі через 15 хв після народження посліду з'явилися помірні кров'яні виділення із статевих шляхів. Загальний стан не був порушений. Пульс 76 в 1 мін. АТ 110/80 мм рт.ст. При пальпації через передню черевну стінку матка м'яка, дно її – на 2 поперечні пальці вище за пупок. Загальна крововтрата 300 мл. Був спорожнений сечовий міхур. Подальша тактика?

А. Провести зовнішній масаж матки, ввести утеротоніки

B. Провести масаж матки на кулаці і ввести утеротоніки

С. Провести інструментальну ревізію порожнини матки

D. Призначити вікасол, хлорид кальцію, амінокапронову кислоту.

E. Ургентна лапаротомія

16. *У породіллі після народження посліду і його огляду був виявлений дефект часточки плаценти. Загальний стан породіллі не був порушений, матка щільна, виділення кров'яні, помірні. При огляді родових шляхів в дзеркалах розривів, тріщин не виявлено. Що необхідно зробити?

А. Провести ручне обстеження порожнини матки

B. Провести зовнішній масаж матки

С. Ввести утеротоніки

D. Випустити мочу, холод на низ живота

E. Ввести гемостатичні препарати

17. *Повторнородяща 28 років в терміні вагітності 40 тижнів. Перейми бурхливі. Контракційне кільце на рівні пупка. Матка в гіпертонусі у вигляді «пісочного годинника». Серцебиття плоду глухе, 100 уд/мин. АТ 130/80 мм рт.ст.

Найвірогідніший діагноз?

А. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

B. Загрожуючий розрив матки

С. Перфорація матки.

D. Розрив матки, що відбувся

E. Еклампсія

18. *У породіллі в ранньому післяродовому періоді з'явилася кровотеча. Крововтрата 1500 мл (1,8%). Стан важкий, свідомість була спутана, ступор, турбота, температура тіла 35,7ºС, блідість шкірних покривів, акроціаноз. Тахікардія 130-140 уд/хв., АТ 70/40 мм рт.ст., ЦВД – 20 мм вод.ст., частота дихання 40 в мін, погодинний діурез 15-20 мл/ч., гематокрит 0,25, шоковий індекс 1,4, гемоглобін 70 г/л. Тактика лікаря?

А. Ручне обстеження порожнини матки і масаж на кулаці по Бакшєєву

B. Лапаротомія. Проста екстирпація матки без придатків. Інфузійна терапія

С. Накладення клем на параметрій, клемування шийки матки

D. Введення тампона з ефіром в заднє зведення

E. Холод на низ живота

19. *На протязі 2-ї години після народження плоду стан породіллі задовільний: матка щільна, куляста, дно її на рівні пупка, кровотечі немає. Затиск, накладений на куксу пуповини, знаходиться на колишньому рівні, при глибокому вдиху і при натисканні ребром долоні над симфізом пуповина втягується в піхві. Кров'яних виділень із статевих шляхів немає. Що необхідно зробити для уточнення діагнозу?

А. Внутрішньовенно ввести окситоцин.

B. Застосувати спосіб Абуладзе.

С. Застосувати спосіб Креде-Лазаревича.

D. Провести кюретаж стінок порожнини матки.

E. Провести ручне відділення плаценти.

20. *Після народження плоду у першородящої наголошуються помірні кров'яні виділення з піхви за відсутності ознак відділення плаценти. Через 5 хв. самостійно відділилася і народилася плацента зі всіма часточками і оболонками. Крововтрата 100 мл. Матка добре скоротилася, але кров'яні виділення з невеликими згустками крові продовжуються. Вкажіть можливу причину кровотечі:

А. Розривши матки.

B. Гіпотонія матки.

С. Залишки плацентарної тканини в матці.

D. Порушення коагуляційних властивостей крові.

E. Розрив шийки матки або піхви.

21. *У першовагітної 20 років з важким пізнім гестозом в терміні вагітності 35 тижнів відбулося передчасне відшарування нормально розташованої плаценти (плід загинув). При ургентному пологшорозродженні шляхом операції кесаревого розтину встановлена матково-плацентарна апоплексія по Кювелеру. Якою повинна бути подальша тактика лікаря?

А. Закінчити операцію кесаревого розтину з подальшим постійним в/венним введенням

утеротоніков.

B. Провести надпіхвову ампутацію матки без придатків.

С. Провести перев'язку магістральних судин матки.

D. Швидко і ретельно ушити рану на матці.

E. Провести екстирпацію матки без придатків.

22. *Пологи в першому і другому періодах протікали без ускладнень. Через 10 хвилин після народження дитини з піхви з'явилися кров'яні виділення, крововтрата склала 200 мл. Після виділення посліду по методу Креде-Лазаревича кровотеча не припинилася, а посилилася. Родові шляхи цілі. При огляді материнської поверхні плаценти була виявлена ділянка 3х4 см, позбавлена плацентарної тканини. АТ - 110/60 мм рт.ст., пульс - 86 уд/хв. Кровотеча продовжується, крововтрата складає 450 мл. Найвірогідніша причина кровотечі?

А. Коагулопатія

B. Гіпотонія матки

С. Інтимне прикріплення плаценти

D. Дефект плацентарної тканини

E. Розрив шийки матки

23. *Роділля 28 років. Вагітність 39-40 тижнів, положення плоду подовжнє, головне передлежання. Розміри тазу: 24-25-29-18 см. Перейми продовжуються 10 годин, в останні 2 години дуже хворобливі, породілля поводиться неспокійно. Навколоплідні води вилилися 2 години тому. При зовнішньому акушерському дослідженні пальпуються напружені хворобливі круглі зв'язки матки, контракційне кільце на 2 пальці вище за пупок, ознака Генкель-Вастена позитивна. Серцебиття плоду 160 уд/хв, глухе. При внутрішньому акушерському дослідженні: плодовий міхур відсутній, відкриття шийки матки 8 см, передлежить головка, пальпується велике джерельце. Головка була притиснута до входу в малий таз. Найвірогідніший компонент діагнозу?

А. Розрив матки, що відбувся

B. Загрожуючий розрив матки

С. Дискоординована пологова діяльність

D. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

E. Тетанія матки

24. *Роділля 25 років, пологи другі. Другий період тривав 14 годин. Народила дівчинку масою 4500 г. Через 10 хвилин після народження дитини самостійно відділилася плацента і виділився послід зі всіма часточками і оболонками. Родові шляхи цілі. Почалася кровотеча. Матка м'яка, дно її на 2 см вище за пупок. Після зовнішнього масажу матки виділилися згустки крові. Яка причина кровотечі найбільш вірогідна?

А. Гіпотонія матки

B. Порушення згортання крові

С. Травма родових шляхів

D. Порушення відділення плаценти

E. Порушення виділення посліду

25. *Роділля 24 років. Вагітність 39 тижнів, двійнята. Перший і другий плоди розташовані подовжньо, в головному передлежанні. Серцебиття плодів до 140-150 уд/хв. Кінець першого періоду пологів, який продовжувався 10 годин.

Який метод профілактики кровотечі необхідно використовувати в ранньому післяродовому періоді?

А. Накладення лігатури на шийку матки

B. Введення тампона з ефіром в заднє зведення піхви

С. зовнішньо-внутрішній масаж матки

D. Внутрішньовенне введення метилергометрину

E. Накладення затисків на шийку матки

26. *Під час кесаревого розтину, після витягання плоду з матки, у породіллі діагностована матка Кювелера.

При якому патологічному процесі спостерігається матка Кювелера?

А. Природженій патології.

B. Передчасному відшаруванню нормально розташованої плаценти.

С. Передлежанні плаценти.

D. Хоріонепітеліома матки.

E. Неповний розрив матки

27. *У породіллі в Ш періоді пологів з'явилися ознаки відшарування плаценти і почалася кровотеча.

Ваша тактика?

А. Застосувати зовнішній масаж матки.

В. Произвести клемування маткових судин

С. Ввести тампон з ефіром в заднє зведення піхви

D. Ввести утеротонічні препарати.

E. Провести ручне обстеження матки.

28. *У породіллі Ш період пологів триває 30 хвилин, ознак відділення плаценти не виявлено.

Ваша тактика?

А. Вичікувальна.

B. Провести ручне відділення плаценти і виділення посліду.

С. Застосувати метод Абуладзе

D. Провести зовнішній масаж матки

E. Застосувати метод Креде–Лазаревича під наркозом

29. Кровотеча при передлежанні плаценти виникає в результаті:

А. Розривів судин пуповини.

В. Розривів маткових судин.

С. Пошкодження децидуальной оболонки.

D. Порушення цілісності міжворсинчастих просторів.

Е. Порушення цілісності внутрішніх клубових артерій.

30. Метод пологорозродження при передлежанні плаценти залежить від:

А. Стану в/у плоду.

В. Характеру пологової діяльності.

С. Стану родових шляхів.

D. Виду передлежання плаценти.

Е. Все перераховане

Аномалії скоротливої діяльності матки. Пологовий травматизм матері та плоду. Сучасні підходи до діагностики та лікування пологових травм матері та плода».

1. У породіллі в ранньому післяпологовому періоді з’явилися кров’яні виділення із піхви статевих шляхів. При пальпації через передню черевну стінку матка щільна, на 2 поперечні пальці нижче пупка. При огляді родових шляхів виявлено розрив шийки матки зліва, який кровоточить, завдовжки 4 см, без переходу на склепіння. Компонент діагнозу?

А. Розрив шийки матки І ступеню.

В. Гіпотонія матки.

С. Дефект посліду.

D. Розрив шийки матки ІІ ступеню.

Е. Розрив шийки матки ІІІ ступеню.

2. Через 30 хвилин після початку ІІ періоду пологів у повторнородящої з’явилися кров’яні виділення із статевих шляхів. Перейм немає. Контури матки не визначаються, матка болісна при пальпації. Серцебиття плоду не вислуховується. При внутрішньому акушерському дослідженні відкриття маткового зіву повне, головка плоду притиснута до входу в малий таз, на голівці велика пологова пухлина. Стріловидний шов відхилений наперед; досягаються велике і мале тім’ячка, розташовані на одному рівні. Най вірогідніший компонент діагнозу?

А. Передлежання плаценти, кровотеча.

В. Емболія навколоплідними водами.

С. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти.

D. Розрив матки, що відбувся.

Е. Вторинна слабкість пологової діяльності.

3. Повторнороділя 32 років поступила в пологовий будинок в І періоді пологів зі переймами середньої сили. Справжня вагітність четверта, дві попередні закінчилися медичними абортами, третя – кесаревим розтином з приводу передлежання плаценти. Раптово у породіллі з’явилися інтенсивні болі в животі, слабкість, артеріальний тиск знизився до 80/50 мм рт.ст. З піхви з’явилися помірні кров’янисті виділення. Серцебиття плоду не прослуховується, дрібні частини визначаються зліва від середньої лінії живота. Пологова діяльність припинилася. Тактика лікаря?

А. Закінчити пологи шляхом накладання порожнинних акушерських щипців.

В. Провести плодоруйнівну операцію.

С. Розтин за Пфанненштілем ургентний, кесарів розтин в нижньому матковому сегменті.

D. Ургентна нижньосерединна лапаротомія, кесарів розтин, екстирпація матки.

Е. Череворозтин за Пфанненштілем, кесарів розтин в нижньому матковому сегменті, надпіхвова ампутація матки з трубами.

4. Породілля поступила в пологовий будинок з пологовою діяльністю і незначними кров’яними виділеннями з піхви, що припинилися. Стан важкий шкіра бліда, свідомість спутана. АТ 80/40 мм.тр.ст. Серцебиття плоду не визначається. В анамнезі кесарів розтин 1 рік тому. Встановіть діагноз.

А. Передлежання пуповини.

В. Передлежання плаценти.

С. Розрив матки.

D. Виділення кристеллеровської пробки.

Е. Передчасне відходження навколоплідних вод.

5. Повторновагітна поступає в пологове відділення з доношеною вагітністю і рясними кров'яними виділеннями із статевих шляхів. Стан важкий, бліда, на питання відповідає з важкістю. АТ 85/40 мм.рт.ст. В анамнезі 3 роки тому назад кесарів розтин. Частота серцебиття плоду – 70 уд/хв. Найвірогідніший діагноз.

А. Виділення слизової пробки з шийки матки.

В. Передлежання плаценти.

С. Розрив матки.

D. Передлежання судин пуповини.

Е. Рак шийки матки.

6. Терапія загрозливого розриву матки:

А.Посилення родової діяльності

В.Припинення родової діяльності

С.Накладення акушерських щипців

Д.Окситоцин внутрішньовенно крапельно

Е.Вичікувальна тактика

7. При розриві матки, що здійснився, не відбувається:

А.Гострий біль у животі

В.Раптове припинення перейм

С.Шок

Д.Прогресуюча анемія

Е.Бурхливі перейми

8. У породіллі 30 років, тривалість І періоду пологів склала 7 год 20 хв, ІІ – 30 хв. Безводний період 3 години. Пологи завершились народженням живого доношеного плоду вагою 3800 г. За шкалою Апгар 8 балів, передлежача частина голівки плоду в потиличній області була покрита яскраво-червоною кров’ю. Вслід за народженням плоду почалася кровотеча яскраво-червоною цівкою, яка продовжувалася і після народження посліду. Найвірогідніша причина кровотечі.

А. Розрив шийки матки.

В. Здавлення посліду, що частково відділився.

С. Атонічна кровотеча.

D. Істинний приріст плаценти.

Е. Відділення плаценти за Дунканом.

9. Породілля 28 років поступила в пологовий будинок через 12 годин після початку регулярних переймів. Три години тому відійшли навколоплідні води, після чого перейми стали різко болісними, частими, тривалими. Поведінка жінки неспокійна. При обстеженні: контракційне кільце на рівні пупка, матка у вигляді «пісочного годинника», нижній сегмент різко болісний, пере розтягнутий. При внутрішньому акушерському обстеженні: відкриття маткового зіву повне, предлежить голівка, притиснута до входу в малий таз, плодовий міхур розірваний. Ваша тактика.

А. Кесарів розтин.

В. Стимуляція пологової діяльності.

С. Накласти акушерські щипці.

D. Епізіотомія.

Е. Надати медикаментозний сон-відпочинок.

10. Породілля народила немовля масою 4082 г, серединна епізіотомія ускладнилася розривом промежини ІІ ступеня. Які тканини при цьому залишися непошкодженими?

А. Шкіра.

В. Бічна стінка піхви.

С. М’язи промежини.

D. Фасція.

Е. Слизова оболонка прямої кишки.

11. Роділля 28 років. Пологи перші, термінові. Положення плоду поздовжнє, головне передлежання. Розміри тазу: 24-25-29-18 см. Перейми продовжуються 10 годин, в останні 2 години дуже хворобливі, породілля поводиться неспокійно. Навколоплідні води відійшли 2 години тому. Круглі зв’язки матки болісні при пальпації, контракційне кільце на 2 пальці вище за пупок, ознака Генкель-Вастена позитивна. Серцебиття плоду 160 уд/хв., глухе. Плодовий міхур розкритий, відкриття маткового зіву 8 см, предлежить голівка, притиснута до входу в малий таз, палькується велике тім’ячко. Компонент діагнозу?

А. Розрив матки, що відбувся.

В. Загроза розриву матки.

С. Дискординована пологова діяльність.

D. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти.

Е. Тетанія матки.

12. При розриві матки, що здійснився, і розташуванні передлежачої частини в площині входу необхідно негайно зробити :

А. Витягнення плоду за допомогою щипців:

В. Кесарів розтин

С. Плодоруйнівну операцію

Д. Екстракцію плоду за тазовй кінець

Е. Внутрішній поворот плоду

13. У повторнонароджуючої 33 років розміри тазу: 25-28-31-20 см. Окружність живота 100 см, висота стояння дна матки 40 см. Перейми різко болісні, через 1-2 хв. по 1 хв. Нижній сегмент також болісний, з’явились потуги при притиснутій голівці, набряк зовнішніх статевих органів, контракційне кільце на рівні пупка. Симптом Генкель-Вастена позитивний. Тактика лікаря?

А. Ввести спазмолітин.

В. Наркоз, кесарів розтин.

С. Продовжити спостереження.

D. Проводити профілактику гіпоксії плоду.

Е. Створити медикаментозний сон-відпочинок.

14. Повторновагітна 26 років з скаргами на вилиття навколоплідних вод 1 годину тому. Пологової діяльності немає. Вагітність друга, пологи другі, в строк. Коло живота 100 см, висота стояння дна матки 35 см. Положення плоду подовжнє, предлежит головка. Серцебиття плоду ритмічне, 140 уд/хв, зліва нижче за пупок. Шийка матки завдовжки 1,5 см, розташована по провідній осі тазу. Відкриття шийки матки 2 см. Плодового міхура немає. Передлежить головка, притиснута до входу в малий таз. Стрілоподібний шов в правому косому розмірі. Виберіть раціональну тактику ведення пологів:

А. Пологозбудження.

В. Пролонгування вагітності.

С. Кесарів розтин.

D. Акушерські щипці.

Е. Вичікувальна тактика 24 годин.

15. Вагітна 23 років з скаргами на вилиття навколоплідних вод 2 години тому. Пологова діяльність відсутня. Термін вагітності 39 тижнів. Передбачувана маса плоду 3600 г. Положення плоду подовжнє, головне. Головка притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плоду ясне, ритмічне 140 уд/хв, зліва нижче за пупок. Стан вагітної задовільний, шкірні покриви рожеві, АТ 120/70 мм рт.ст. Внутрішньо акушерське дослідження: піхва ємка, шийка «зріла», плодового міхура немає, передлежить головка, малим сегментом у вході в малий таз. Ваша тактика?

А. Пологозбудження.

В. Пролонгування вагітності.

С. Кесарів розтин.

D. Акушерські щипці.

Е. Вичікувальна тактика 24 годин.

16. Повторнонароджуюча 32 років 5 годин в пологах. Годину тому вилилися світлі навколоплідні води. Ознаки клінічної невідповідності відсутні. При внутрішньому акушерському дослідженні головка плоду притиснута до входу в малий таз, плодовий міхур відсутній. Відкриття шийки матки 2 см.

Дії лікаря?

А. Кесарів розтин.

В. Пологозбудження.

С. Вичікувальна тактика.

D. Медикаментозний сон.

Е. Лікування слабкості пологової діяльності.

17. Породілля поступила в пологовий будинок з болісними переймами через кожні 2 хв. Відкриття шийки матки 2 см. Через 2 години після введення спазмолітику породілля знову скаржиться на болісні перейми. Відкриття шийки матки колишнє.

Поставте діагноз:

А. Преліминарний період.

В. Дискоординована пологова діяльність.

С. Слабкість пологової діяльності.

D. Активна фаза пологів.

Е. Латентна фаза пологів.

18.*Пологи перші, тривають 9 годин. Головка плоду притиснута до входу в малий таз. Перейми слабкі, нерегулярні. Серцебиття плоду ясне, ритмічне 136 уд/хв. При вагінальному дослідженні шийка матки згладжена, податливі краї середньої товщини, відкриття шийки матки 4 см. Плодовий міхур цілий. При проведенні вагінального дослідження через 4 години отримані ті ж дані. Діагноз?

А. Первинна слабкість пологової діяльності.

B. Внутрішньоутробна гіпоксія плоду.

С. Дискоординована пологова діяльність.

D. Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти.

E. Прееклампсія легкого ступеня.

19. *У першовагітної 37 років пологова діяльність триває 10 годину. Перейми по 20-25 сек через 6-7 хв. Положення плоду подовжнє, передлежить головка, притиснута до входу в малий таз. При внутрішньому акушерському дослідженні: шийка матки завдовжки 1 см, пропускає 2 поперечні пальці. Плодовий міхур відсутній. Діагноз?

А. Патологічний прелімінарний період.

B. Вторинна слабкість пологової діяльності.

С. Фізіологічний прелімінарний період.

D. Дискоординована пологова діяльність.

E. Первинна слабкість пологової діяльності.

20. *Повторновагітна 37 років поступила в пологове відділення через годину після початку перейм. Перейми по 60-80 сек, через 1,5 хв. Головка плоду в порожнині малого тазу. Серцебиття плоду 150 уд/хв. При внутрішньому акушерському дослідженні: шийка матки згладжена, відкриття 7 см. Ваша тактика?

А. Динамічне спостереження.

B. Призначити медикаментозний сон.

С. Провести стимуляцію пологової діяльності.

D. Виконати кесарів розтин.

E. Призначити -адреноміметик.

21. *У першородящої пологи тривають 6 годин. Перейми по 25 сек, через 4-6 хв. супроводжуються болем, який розповсюджується від нижнього сегменту матки догори. Серцебиття плоду ритмічне, 156 уд/хв. При внутрішньому акушерському дослідженні: шийка матки укорочена до 1 см, відкриття 3 см. Головка над входом в малий таз.

Якою патологією ускладнилися пологи?

А. Дискоординованою пологовою діяльністю.

B. Слабкістю пологової діяльності.

С. Бурхливою пологовою діяльністю.

D. Загрозою розриву матки.

E. Дістоцією шийки матки.

22. Лікування післяпологового не ускладненого вивороту матки:

А. Екстирпація матки через піхву.

В. Лапаротомія, екстирпація матки.

С. Лапаротомія, надпіхвова ампутація матки.

D. Виправлено матки з подальшою тампонадою піхви.

Е. Вправління матки.

23. Розрив шийки матки ІІІ ступеня:

А. До 2 см.

В. До внутрішнього зіва.

С. До піхвового склепіння.

D. Більше 2 см, не доходить до піхвового склепіння.

Е. Відрив матки від склепіння.

24. Виникнення симптому "пісочного годинника" свідчить про:

А. Початку родової діяльності.

В. Відходження навколоплідних вод.

С. Тазове передлежання плоду.

D. Загрозі розриву матки.

Е. Передлежанні плаценти.

25. Для розриву шийки матки в ранньому післяпологовому періоді характерно:

А. Виділення порціями крові з утворенням згустив-ков,

В. Виділення червоної крові цівкою

С. Відсутність кров'яних виділень

D. Розслаблення матки

Е. Немає симптомів

26. При розрив матки,якій відбувся не відбувається:

А. Гострий біль в животі

В. Раптове припинення сутичок

С. Шок

D. Прогресуюча анемія

Е. Бурхливі схватки.

27. Які з перерахованих препаратів використовують для надання медикаментозного сну-відпочинку?