Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

KROK-3-Lechebnoe-delo-i-pediatriya-2008 / Krok3-2008 (kviten)

.rtf
Скачиваний:
80
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
843.67 Кб
Скачать

----- Материалы взяты с сайта http://KrokTest.org.ua-----

Все материалы для подготовки к экзаменам КРОК-1, КРОК-2, КРОК-3 и КРОК-М

Крок3. Загальна лікарська підготовка. 2008

1 Хворий 28-ми років, через 2 години після вживання в їжу невідомих грибів, відчув зниження рухливості та зосередженості. Зазначений стан змінився потім на збудженість та агресію. Під час огляду: порушення орієнтації, незрозуміла мова. Через 4 години печінковий запах з рота, непритомність. Який синдром спостерігається в хворого?

A. Гепатолієнальний синдром

B. Гостра печінкова недостатність

C. Холестатичний синдром

D. Іктеричний синдром

E. Портальна гіпертензія

2 За одну годину до планової операції - лапароскопічної холецистектомії, хворому 46-ти років в/м ввели премедикацію: атропін 0,1% - 0,6 мл, димедрол 1% - 2 мл, промедол 2% - 1 мл. Через 10-12 хвилин з'явилися головний біль, нудота, задишка, набряк обличчя. Дихання поверхневе, ЧДР- 28/хв, АТ- 60/20 мм рт.ст. Згодом знепритомнів, з'явилися судоми, пульс та дихання відсутні. З чого потрібно розпочати надання невідкладної допомоги?

A. Внутрішньовенне введення поліглюкіну - 400 мл

B. Проведення І етапу серцево-легеневої реанімації

C. Внутрішньовенне введення преднізолону - 120 мг

D. Внутрішньовенне введення супрастину 2% - 2 мл

E. Внутрішньовенне введення адреналіну 0,1% - 1 мл

3 11-ти місячний хлопчик раптово впав з важким переривчастим подихом. Зупинилось дихання, з'явився ціаноз, серцебиття припинилося, легкі судомні рухи, що супроводжувались сечовипусканням і дефекацією. Об'єктивно: відсутність свідомості, дихання і серцевих скорочень, реакції зіниць на світло, рогівкового та кон'юнктивального рефлексів. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Синдром раптової смерті

B. Діабетична кома

C. Епілептичний статус

D. Менінгоенцефаліт

E. Кардіогенний шок

4 У роділлі із стенозом мітрального отвору ІІІ ступеня перші своєчасні пологи тривають 8 годин. Роділля сидить у ліжку, опустивши ноги. Скарги на задишку, дихає відкритим ротом, обличчя і верхня частина тіла вкриті краплями поту, ціаноз. На віддалі чути хрипи, а з рота виділяється пінисте, з домішками крові, харкотиння. Ps- 130-150/хв. Яке ускладнення настало під час пологів?

A. Набряк легенів

B. Хронічна серцева недостатність

C. Напад бронхіальної астми

D. Миготлива аритмія

E. Пароксизмальна тахікардія

5 Хвора 65-ти років госпіталізована до реанімаційного відділення в коматозному стані. Хворіє на цукровий діабет ІІ типу 10 років. Останні 2 тижні спостерігалася виражена поліурія, полідипсія. Глюкоза сироватки крові - 30 ммоль/л, pH артеріальної крові - 7,3. Осмолярність плазми крові - 350 мосм/л. Хворій встановлено діагноз: діабетична гіперосмолярна кома. Який основний патогенетичний механізм коми?

A. Підвищення канальцевої реабсорбції

B. Підвищення клубочкової фільтрації

C. Дегідратація

D. Гіпонатріємія

E. Гіпокоагуляція

6 У хворого під час переливання 50 мл еритромаси з'явилися загальна слабкість, лихоманка, тахікардія, АТ- 65/50 мм рт.ст., сеча кольору "м'ясних помиїв". Чим зумовлена важкість стану?

A. Гіпертермічний синдром

B. Гіповолемічний шок

C. Переливання несумісної еритромаси

D. Гостра серцева недостатність

E. Анафілактичний шок

7 Дитина народилася від ІІ пологів в терміні гестації 41-42 тижні. Крик відсутній. Дихальні рухи аритмічні, ЧСС- 110/хв. Шкірні покриви з ціанотичним відтінком. У навколоплідних водах домішки меконію. Що слід зробити першочергово?

A. Санація верхніх дихальних шляхів

B. Оксигенотерапія вільним потоком

C. Інтубація трахеї з відсмоктуванням слизу

D. Штучна вентиляція легень

E. Проведення тактильної стимуляції

8 Хворий 29-ти років впав у яму. Скаржиться на сильний біль в правому плечі. Об'єктивно: правий плечовий суглоб деформований, в ділянці головки плечової кістки западіння. Праве передпліччя підтримує здоровою рукою. Спостерігається пружність пасивних рухів у плечовому суглобі. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A. Перелом великого горбка плечової кістки

B. Перелом малого горбка плечової кістки

C. Вивих акроміального кінця ключиці

D. Перелом хірургічної шийки плечової кістки

E. Вивих головки плечової кістки

9 Бригада "швидкої допомоги" викликана до хворої 25-ти років, яка 2 години тому назад з суїцидальною метою прийняла 90 таблеток ізоніазиду. Об'єктивно: стан вкрай важкий, непритомна, АТ- 80/40 мм рт.ст., Ps- 120/хв., ЧДР- 36/хв., судоми. Які лікувальні заходи повинні бути виконані в першу чергу?

A. Негайне транспортування до відділення, яке обладнане апаратом "штучна нирка"

B. Гемоділюція та стимулювання діурезу

C. Введення антидоту - вітаміну B6

D. Підтримання вітальних функцій (дихання та кровообігу)

E. Раннє виведення отрути за допомогою зондового промивання шлунка

10 У хворого 23-х років після вживання гальмівної рідини наступила анурія, яка триває 5-й день; рівень креатиніну підвищився до 0,569 ммоль/л. Яка лікувальна тактика в даному випадку?

A. Гемодіаліз

B. Плазмаферез

C. Сечогінні засоби

D. Дезінтоксикаційна терапія

E. Антидотна терапія

11 У травмованого футболіста виявлено перелом обох кісток передпліччя в його середній третині. На якому рівні слід виконати іммобілізацію кінцівки при наданні першої допомоги?

A. Від променевозап'ясткового суглоба до верхньої третини плеча

B. Від кінців пальців до здорового надпліччя

C. Від променевозап'ясткового до ліктьового суглоба

D. Від кінців пальців до ліктьового суглоба

E. Від кінців пальців до верхньої третини плеча

12 У вагітної 21-го року, у 33 тижні вагітності, з'явилися різкий біль голови, зниження гостроти зору, слуху, нудота, біль в епігастрії. АТ- 180/100 мм рт.ст. на обох руках, Рs- 65/хв, ригідність м'язів потилиці, позитивний симптом Керніга. Також спостерігаються розлад дихання та акроціаноз. Який реанімаційний захід необхідно провести вагітній на даному етапі?

A. Сечогінні препарати

B. Кортикостероїди

C. Краніоцеребральна гіпотермія

D. Протисудомні засоби

E. Штучна вентиляція легень

13 У хворого 67-ми років скарги на розпираючий біль над лобком, неможливість помочитись протягом 12 годин. Раніше страждав на дизурію. Об'єктивно: над лобком пальпується наповнений сечовий міхур. Під час ректального дослідження - простата збільшена, щільно-еластична, з чіткими контурами, без вузлів. На УЗД ємність сечового міхура - 600 мл. Простата об'ємом 36см3, однорідна. Яке захворювання найбільш вірогідно стало причиною гострої затримки сечі?

A. Туберкульоз простати

B. Гіперплазія простати

C. Рак простати

D. Склероз простати

E. Хронічний простатит

14 У солдата після виходу з осередку ураження ОР з'явилося погіршення зору, біль голови, загальна слабкість, відчуття нестачі повітря. Об'єктивно: ціаноз слизових, фібрилярні посмикування м'язів обличчя. В легенях жорстке дихання, незвучні сухі свистячі хрипи; відмічається брадикардія, АТ- 90/60 мм рт.ст. Який лікарський засіб з індивідуальної аптечки використовується для надання першої медичної допомоги?

A. Афінін

B. Цистамін

C. Ізонітрозин

D. Атропін

E. Будаксим

15 У чоловіка 66-ти років на 6-й день після оперативного втручання на жовчовивідних шляхах з'явилася лихоманка. З чим, найбільш вірогідно, це пов'язано?

A. Ателектаз

B. -

C. Резорбція крові з черевної порожнини

D. Ендотоксичний шок

E. Інфікування рани

16 Хворого 30-ти років з гострим перегріванням організму, тепловим ударом після роботи в умовах підвищеної температури, непокоїть нестримне блювання. Який розчин для внутрішньовенного введення слід застосувати для купірування цього явища?

A. Гіпотонічний розчин глюкози

B. Розчин атропіну сульфату

C. Гіпертонічний розчину натрію хлориду

D. Поляризуюча суміш

E. Розчин церукалу

17 Жінка 52-х років госпіталізована до відділення невідкладної допомоги з епілептичним нападом. Першою дією під час надання медичної допомоги у даному випадку є:

A. Зафіксувати язика

B. Ввести в/в струминно 50% розчин декстрози

C. Викликати медикаментозну пентобарбіталову кому

D. Ввести в/в 5 мг діазепаму з наступним введенням фенітоїну

E. Упевнитися у прохідності дихальних шляхів та достатньої оксигенації пацієнтки

18 Під час прогулянки за містом потерпілого вкусила невідома змія. В перші хвилини після укусу показано:

A. Накладання джгута проксимальніше міста укусу

B. Інтенсивне відсмоктування отрути з рани ротом

C. Припікання місця укусу джерелом високої температури

D. Інтенсивний масаж місця укусу

E. Обколювання місця укусу новокаїном

19 Дільничний лікар оглянув хворого 27-ми років, який протягом 3-х днів самостійно лікувався з приводу ГРВІ. На 4-й день: to- 39,9oC, обличчя одутле, гіперемоване; склерит. На слизовій оболонці щік, в ділянці нижніх кутніх зубів виявлено дрібні сірувато-білі плями, які не знімаються. На обличчі та верхній частині тулуба - плямисто-папульозний висип. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Геморагічна гарячка

B. Скарлатина

C. Краснуха

D. Ієрсиніоз

E. Кір

20 Під час переливання нативної плазми із замісною метою у хворої з'явилися скарги на різку слабкість, тяжке дихання. Об'єктивно: дихання зі свистом, шкіра ціанотична, вкрита холодним потом, тахікардія, пульс ниткоподібний, АТ- 80/50 мм рт.ст. Який препарат потрібно ввести першочергово?

A. Реополіглюкін

B. Строфантин

C. Анальгін

D. Преднізолон

E. Еуфілін

21 Хворий звернувся до лікаря на 8-й день хвороби зі скаргами на підвищену температуру тіла до 39oC, дифузний біль голови, поганий сон, закреп. Початок хвороби поступовий. При огляді: блідість шкірних покривів, to- 39,2oC, Ps- 68/хв. Печінка збільшена. Яка тактика дільничого лікаря?

A. Госпіталізація до пульмонологічного відділення

B. Госпіталізація до неврологічного відділення

C. Госпіталізація до терапевтичного відділення

D. Госпіталізація до інфекційної лікарні

E. Призначити амбулаторне лікування

22 Працівник АЕС під час аварії отримав нерівномірне опромінення з переважним опроміненням ділянки живота в дозі понад 6 Гр. Коли можуть з'явитися ознаки ентероколіту в потерпілого?

A. Через 1-2 дні

B. Через 1-2 години

C. Через 3 тижні

D. Через 1 тиждень

E. Через 1-2 місяці

23 У дитини зупинка серця. Після інтубації та ШВЛ шкірні покриви почервоніли, ЧСС- 40/хв., АТ- 55/30 мм рт.ст. Яка подальша тактика?

A. Призначення серцевих глікозидів

B. Призначення глюкокортикоїдів

C. Призначення допаміну

D. Введення 0,1% розчину атропіну

E. Інфузія сольових розчинів

24 Вагітна в терміні 32-х тижнів госпіталізована до лікарні. Перенесла вдома напад еклампсії. Об'єктивно: АТ- 190/110 мм рт.ст., пастозність обличчя і гомілок. В сечі: білок - 3,3o/oo. Пологові шляхи до пологів не готові. Розпочато інтенсивну комплексну терапію. Яка подальша тактика ведення вагітної?

A. Терміновий кесарський розтин

B. Інтенсивна терапія протягом 2-х тижнів

C. Пологостимуляція простагландинами

D. Інтенсивна терапія протягом 4-х тижнів

E. Пологостимуляція окситоцином

25 Хворий 46-ти років під час відрядження відзначив слабкість, спрагу, сухість у роті, головний біль, сонливість. Незабаром приєдналися нудота, блювання, зростаючий біль у животі. З підозрою на "гострий живіт" госпіталізований до хірургічного відділення, де знепритомнів. Об'єктивно: дихання шумне, шкіра суха, гіпотонія м'язів, з рота - запах мочених яблук. З якого розчину слід розпочати інфузійну терапію?

A. Поліглюкін

B. Гемодез

C. Реополіглюкін

D. Розчин глюкози

E. Фізіологічний розчин

26 Хвора 43-х років оглянута на місці пожежі у лісі бригадою швидкої медичної допомоги. Встановлено: відсутність свідомості, опіки І ступеня 15% поверхні тіла. АТ- 70/40 мм рт.ст., Ps- 128/хв., дихання часте, поверхневе. Аускультативно: жорстке дихання, послаблене в нижньобокових відділах; хрипів немає. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Отруєння продуктами горіння пластмаси

B. Опіковий шок

C. Отруєння фосфорорганічними сполуками

D. Гіповолемічний шок

E. Отруєння чадним газом

27 У морі втопився чоловік 54-х років, якого вдалося знайти і евакуювати на берег. Об'єктивно: свідомість відсутня, обличчя бліде, дихання не прослуховується, пульс ниткоподібний. Після проведення реанімаційних заходів хворого вдалося врятувати. Яке ускладнення може розвинутись найближчим часом?

A. Гостра дихальна недостатність

B. Зупинка дихання

C. Набряк легень

D. Енцефалопатія

E. Зупинка серця

28 Під час медичного огляду у хворого похилого віку раптово наступила зупинка кровообігу. Невідкладно розпочато комплекс серцево-легеневої реанімації. Враховуючи вік хворого, яке найбільш типове ускладнення реанімаційних заходів бажано попередити?

A. Надходження повітря по стравоходу до шлунку, його розрив та кровотеча

B. Перелом ребер та груднини з ушкодженням легень відламками ребер

C. Вивих суглобів нижньої щелепи та виникнення больового шоку

D. Перелом хребта в шийному відділі та розрив спинного мозку

E. Виникнення пневмо- або гемотораксу при проведенні ШВЛ

29 Жінка 74-х років скаржиться на пекучий оперізуючий біль у правому верхньому квадранті живота та епігастральній ділянці з іррадіацією в спину. Під час огляду: патологічне напруження передньої черевної стінки відсутнє. На УЗД - жовчний міхур без особливостей. Рівень амілази крові - в нормі. Який діагноз найбільш вірогідний?

A. Herpes zoster

B. Дивертикульоз сліпої кишки

C. Безкам'яний холецистит

D. Загострення хронічного панкреатиту

E. Пенетрація виразки цибулини 12-ти палої кишки

30 Хворому 48 років. Контакт формальний. Орієнтування у місці, часі, власній особистості збережене. Збуджений, на місці утримується з утрудненням. На обличчі страх, постійно озирається на вікно, двері, просить міцніше їх зачинити. На питання "Що відбувається?", відповів: "Мене переслідують і хочуть вбити". Тактика лікування?

A. Препарати літію

B. Анксіолітики

C. Нейролептики

D. Снодійні

E. Антидепресанти

31 Після аварії на Чорнобильській АЕС певна територія України була забруднена радіонуклідами. В залежності від щільності забруднення виділяють 4 зони. Який рівень забрудненості по цезію і стронцію (в Ku/км2) в зоні відчуження, де заборонено проживання людей?

A. Більше 35 Ku/км2

B. Більше 15 Ku/км2

C. Більше 10 Ku/км2

D. Більше 20 Ku/км2

E. Більше 40 Ku/км2

32 Чоловік 40-ка років зловживає алкоголем. Висловлює скарги на постійний біль у епігастральній ділянці. У процесі обстеження виявлені зміни протоки підшлункової залози - множинні ділянки звуження з послідуючим розширенням. Яка з перерахованих операцій найбільш показана пацієнту?

A. Дистальна панкреатектомія

B. Тотальна панкреатектомія

C. Латеральна панкреатоєюностомія

D. Дистальна панкреатоєюностомія

E. Сфінктеротомія

33 У хворого з політравмою необхідно здійснити заміщення дефіциту циркулюючої крові за допомогою препаратів крові та кровозамінників. Який препарат слід використати для зберігання коагуляційних властивостей крові?

A. Оксигенотерапія

B. Глюконат кальцію

C. Свіжозаморожена плазма

D. Тепла кров

E. Кров двотижневої заготовки

34 Група військовослужбовців доставлена на ПМП із зони хімічної атаки, протигазом скористалися з запізненням. Скарг не висловлюють. При огляді: збуджені, ейфоричні, неадекватно виконують інструкції. У одного постраждалого зорові галюцинації. У всіх тахікардія до 100-110/хв., мідріаз. З боку органів грудної клітки та живота без особливостей. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Отруєння загальноотруйними БОР

B. Отруєння БОР нервово-паралітичної дії

C. Отруєння БОР психотоміметичної дії

D. Отруєння ФОС

E. Отруєння БОР шкірно-наривної дії

35 Хворий 70-ти років з алкогольним анамнезом госпіталізований до лікарні зі скаргами на біль у животі та блювання, які турбують його вже декілька днів. Клінічне обстеження виявило сплутаність свідомості, тремор, асцит. Артеріальний тиск у положенні лежачи - 107/60 мм рт.ст., у вертикальному положенні - 104/60 мм рт.ст. При лабораторному дослідженні: Na+- 126 ммоль/л, K+- 2,8 ммоль/л, pH- 7,6, pCO2- 34 мм рт.ст., бікарбонати - 36 ммоль/л. Який тип порушень кислотно-лужної рівноваги спостерігається?

A. Респіраторний та метаболічний алкалоз

B. Респіраторний алкалоз

C. Метаболічний ацидоз

D. Метаболічний алкалоз

E. Респіраторний ацидоз

36 Чоловік 75-ти років госпіталізований до відділення невідкладної допомоги з приводу болю в животі з іррадіацією в спину. Під час огляду виявлена гіпотензія та пульсуюча болісна маса в ділянці живота. Яка тактика ведення пацієнта?

A. Проведення дослідження з метою виключення гострого інфаркту міокарда

B. Негайне проведення КТ

C. Негайне проведення УЗД органів черевної порожнини

D. Негайне переведення до операційної

E. Здійснення реанімаційних заходів у відділенні невідкладної терапії з в/в введенням рідини

37 Хворий 68-ми років, що страждає на миготливу аритмію, раптово відчув біль у правій гомілці, з'явилось значне зменшення об'єму рухів у кінцівці. Об'єктивно: права стопа бліда, холодна, чутливість на гомілці та стопі знижена. Пульсація на стегновій артерії збережена, дистальніше - відсутня. Який діагноз у хворого?

A. Гострий тромбофлебіт глибоких вен

B. Емболія правої стегнової артерії

C. Тромбоз стегнової артерії

D. Попереково-крижовий остеохондроз

E. Гострий тромбофлебіт варикозних вен

38 У хворого 45-ти років 3 дні тому виник гострий тромбоз підколінної артерії. На час огляду: блідість та іктеричність шкірних покривів, загострені риси обличчя. Ps- 120/хв., АТ- 100/40 мм рт.ст.; виражений набряк гомілки з наявністю синьо-багрових плям, ділянок мацерації і стікання ексудату з іхорозним запахом; є підшкірна емфізема гомілки. Сприятливий для життя прогноз можливий при:

A. Проведенні адекватної корекції водно-сольового обміну

B. Негайній ампутації кінцівки на рівні нижньої третини стегна

C. Негайній ампутації кінцівки на рівні верхньої третини гомілки

D. Призначенні антибактеріальних препаратів непрямої дії

E. Проведенні інтенсивної дезінтоксикаційної терапії

39 До приймального відділення лікарні доставлена дитина 10-ти років зі скаргами на рідкі випорожнення до 15 разів на добу, блювання. Об'єктивно: температура тіла 35,8oC, сухість слизових, еластичність шкіри значно знижена, на животі - "стояча складка", значно знижений м'язовий тонус. Випорожнення у вигляді "рисового відвару". Які заходи будуть найбільш ефективні при лікуванні захворювання?

A. Регідратаційна терапія

B. Дієтотерапія

C. Антибіотикотерапія

D. Ферментні препарати

E. Кортикостероїдні препарати

40 Дитина народилася в асфіксії тяжкого ступеня, обумовленою меконіальною аспірацією. Об'єктивно: загальний ціаноз, спонтанного дихання немає. ЧСС- 90/хв., без тенденції до зростання. З чого потрібно розпочати реанімацію?

A. Тактильна стимуляція хребтової зони

B. Штучна вентиляція легень

C. Закритий масаж серця

D. Відсмоктування вмісту трахеї

E. Введення медикаментів

41 В наслідок аварії на хімічному підприємстві відбувся викид невідомої суміші газів, в складі якої можуть бути пари хлору та азотної кислоти. Через деякий час у робітників цеху з'явився кашель, сльозотеча, дряпання в горлі, головний біль; у деяких - виражена задишка. Правильною тактикою лікаря є:

A. Інфузійна терапія, інгаляція лужними розчинами

B. Проведення антидотної терапії в амбулаторних умовах

C. Оксигенотерапія, введення дихальних аналептиків

D. Термінова госпіталізація до стаціонару всіх постраждалих

E. Промивання шлунка, проведення форсованого діурезу

42 Після введення в/в 10 мл 2,4% розчину еуфіліну хвора раптово відчула слабкість, запаморочення, нудоту, знепритомніла. Об'єктивно: АТ- 60/30 мм рт.ст., Ps- 110/хв., слабкого наповнення. Тони серця ритмічні, приглушені, акцент ІІ тону над легеневою артерією. Дихання - везикулярне, з подовженим видихом, поодинокі сухі хрипи. Що слід застосувати в першу чергу?

A. Діазолін

B. Дибазол

C. Строфантин

D. Церукал

E. Мезатон

43 Хворий 32-х років надійшов через півгодини після травми на будівництві (бетонна плита впала на нижні кінцівки). Об'єктивно: свідомість збережена, відмічається рухове і мовне збудження, погана контактність, голос глухий. Шкіра бліда, покрита холодним потом. Ps- 90/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. Тонус м'язів підвищений. Про який патологічний стан слід думати?

A. Гострий післятравматичний психоз

B. Перерозподільний шок

C. Синдром тривалого стиснення

D. Травматичний шок у стадії компенсації

E. Травматичний шок у стадії декомпенсації

44 У 10-ти річної дитини з гострою крововтратою різке падіння артеріального тиску, виражена загальмованість, спрага. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, вкриті липким холодним потом, пульс ниткоподібний, 132/хв., дихання поверхневе, тахіпное. В основі даного стану лежить:

A. Гіперкаліємія

B. Ацидоз

C. Гіповолемія

D. Гіпотермія

E. Гіпоксія

45 Під час посадки на приміський електропотяг чоловік 42-х років отримав травму правої нижньої кінцівки. Об'єктивно: права ступня висить на м'якотканинному шматку, продовжується кровотеча, пульс на ступні не визначається. Які заходи невідкладної допомоги треба надати?

A. Зупинка кровотечі, введення знеболюючих, іммобілізація з негайним транспортуванням до спеціалізованого відділення

B. Зупинка кровотечі, введення знеболюючих, іммобілізація з негайним транспортуванням до спеціалізованого відділення, інфузійна терапія

C. Протишокова терапія

D. Зупинка кровотечі, іммобілізація

E. Введення знеболюючих, іммобілізація

46 У наркомана на протязі 7-ми діб спостерігалася слабкість, нудота, зниження апетиту, біль у суглобах; потім потемніла сеча, з'явилася жовтяниця. На фоні базисної та дезінтоксикаційної терапії стан погіршився, наросли слабкість, жовтяниця, з'явився солодкуватий запах у видихуваному повітрі, став сонливим, печінка скоротилася на 1 см, to- 36,6oC, Ps- 102/хв., АТ- 110/60 мм рт.ст. Що доцільно додати до лікування?

A. Лактулозу

B. Есенціале

C. Пеніцилін

D. Карсил

E. Лаферон

47 10-ти місячна дитина госпіталізована до лікарні з приводу підвищення температури тіла, гавкаючого кашлю, інспіраторного стридору та помірної дихальної недостатності. Було встановлено діагноз інфекційного крупу. Яка найбільш вірогідна причина цього захворювання?

A. Corynebacterium diphtheriae

B. Респіраторний синцитіальний вірус

C. Аденовірус

D. Haemophilus influenzae

E. Вірус парагрипу

48 До приймального відділення доставлений хворий 40-ка років зі скаргами на незначний біль у животі, слабкість, запаморочення, мерехтіння "мушок" перед очима. З анамнезу: два тижні тому назад була травма ділянки лівого підребір'я. За медичною допомогою не звертався. Сьогодні, під час піднімання важкості, з'явилися вищезазначені скарги. Об'єктивно: хворий блідий, АТ- 70/50 мм рт.ст., Ps- 110/хв., слабкого наповнення. У крові: ер.- 2,5*1012/л, Hb- 70 г/л. Яка найбільш вірогідна патологія?

Соседние файлы в папке KROK-3-Lechebnoe-delo-i-pediatriya-2008