Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції радиология / Л№2 продовж.doc
Скачиваний:
487
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
3.22 Mб
Скачать

Передпроменевий період:

  • детальне обстеження хворого, встановлення показань і протипоказань до променевого лікування

  • вибір виду променевого лікування і додаткових непроменевих методів

лікування

  • визначення топографо-анатомічних взаємовідношень пухлини з

оточуючими здоровими органами та тканинами

  • вибір оптимальної дози опромінення

  • вибір оптимального режиму опромінення

  • визначення технології опромінення

  • підготовка шкіри до опромінення

  • психологічна підготовка хворого

ПРОМЕНЕВИЙ ПЕРІОД:

  • проведення опромінювання за встановленим планом

  • застосування додаткових симптоматичних методів лікування

  • догляд за хворими, при необхідності - корекція плану лікування

ПІСЛЯПРОМЕНЕВИЙ ПЕРІОД:

  • спостереження за станом хворих;

  • оцінка отриманих результатів лікування

В передпроменевому періоді проводиться детальне обстеження хворого: загальноклінічне, лабораторно-інструментальні дослідження (УЗД, рентгенологічне, КТ, МРТ та ін.).Кожному хворому обов,язково проводиться гістологічне дослідження пухлини (пункційна біопсія).

Згідно клініко-морфологічних даних встановлюється клініко-морфологічний діагноз. Складається план променевого лікування в залежності від локалізації патологічного вогнища, його радіочутливості. Цей план лікування включає : наявність показань та протипоказань до променевого лікування, вибір виду променевого лікування, оптимальної дози опромінення, визначається режим і технологія опромінення.

Перед початком променевого лікування (на першому етапі) проводять топометричну підготовку хворого: визначають розташування пухлини, її межі по відношенню до сусідніх тканин та органів, а також виносять контур проекції пухлини на шкіру хворого. Визначення топографії пухлини дозволяє правильно вибрати вид опромінення, його енергію, методику опромінення (рис.7.5,7.6).

Лікар-радіолог повинен психологічно підготувати хворого до променевої терапії. Також необхідно підготувати шкіру до зовнішнього опромінювання, щоб вона не мала ушкоджень, не було шкірних захворювань, бо інакше при опроміненні буде швидко виникати променева реакція. Не слід також допускати дію інших хімічних та фізичних факторів на ділянки, які підлягають опроміненню.

В променевому періоді проводять лікування хворого за складеним планом, в цьому ж періоді може здійснюватися корекція плану лікування. На фоні променевого лікування проводиться терапія супроводження, обумовлена загальним станом хворого.

Терапія супроводження включає в себе дезінтоксикаційні заходи, вживання препаратів, що підвищують захисні сили організму, вітамінотерапію, застосування антиоксидантів, а також профілактику місцевих та загальних променевих реакцій.

В післяпроменевому періоді проводиться оцінка ефективності безпосередніх результатів лікування, корекція подальшого лікування. На протязі перших 5-ти років диспансерний огляд хворого здійснюється онкологом, радіологом та хіміотерапевтом 2 рази на рік, а в наступні 5 років—1 раз на рік. Після десяти років спостереження (якщо не зареєстровано рецидиву захворювання) людина вважається здоровою і виключається із онкологічного реєстру.

а1

а2

б1

б2

Рис.7.6. Загальний вигляд хворого на хворобу Ходжкіна та рентгеногра-и органів грудної порожнини

Соседние файлы в папке лекції радиология