Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПУ3.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.97 Mб
Скачать

Глава XIII

Місцеве самоврядування в Україні

585

ріальна виборча комісія приймає рішення про визнання особи такою, яка відмовилася відповідно від депутатського мандата, посади сільського, селищного, міського голови, та призначаї І цьому окрузі повторні вибори.

У разі коли депутат, який обирався в багатомандатному ок|>\ зі, достроково припинив повноваження або його повноваження достроково припинені на підставах і в порядку, передбачених Конституцією України і законами України, за рішенням терн торіальної виборчої комісії обраним депутатом визнається 11;і ступний за черговістю кандидат у депутати у виборчому списку місцевої організації партії (блоку). Якщо черговість для отрп мання депутатського мандата вичерпано,-депутатський мандаї залишається вакантним до проведення чергових або позачерго вих виборів.

Витрати на підготовку і проведення чергових, позачергових та перших місцевих виборів здійснюються виключно за раху нок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як ці льова субвенція з Державного бюджету України, та коштів ви борчих фондів місцевих організацій партій (блоків), кандидаті п у депутати в одномандатних округах, кандидатів на посаду сіль­ського, селищного, міського голови. В усіх інших випадках, пе­редбачених Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів», вибори проводяться за рахунок кош­тів відповідних місцевих бюджетів.

Оскарження до судів рішень, дій чи бездіяльності, що стосу­ються виборів, і розгляд судом відповідних справ здійснюються в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочин­ства України.

Рада вважається повноважною за умови обрання не менш як двох третин депутатів від загального складу ради.

У разі якщо до ради обрано менше двох третин її складу, до обрання необхідної кількості депутатів продовжує здійснювати повноваження рада попереднього скликання.

У разі дострокового припинення повноважень деяких депу­татів, внаслідок чого до складу ради входить менш як дві трети­ни депутатів, до обрання необхідної кількості депутатів така ра­да вважається повноважною за наявності більше половини де­путатів від загального складу ради.

Стосовно досвіду формування органів місцевого самовря­дування у зарубіжних країнах слід зазначити таке. Загальний порядок формування зазначених органів регулюється зазвичай виборчими законами або законами про муніципалітети. У біль­шості демократичних країн вибори до органів місцевого само­врядування відбуваються на основі загального, рівного, прямо­го виборчого права при таємному голосуванні. Пасивне виборче право зазвичай встановлюється у межах 18—25 років. Одночасно закріплюється і ціла низка цензових вимог: ценз осілості, несу­місності зайняття інших посад на державній службі чи у вибор­них органах, в суді тощо. Вибори здійснюються як за одноман­датними, так і за багатомандатними округами. Для встановлення результатів голосування використовуються як пропорційна, так і мажоритарна виборчі системи. Деякі зарубіжні країни (особ­ливо члени ЄС) надають право на участь у виборах органів міс­цевого самоврядування іноземцям, які постійно проживають на території даного муніципалітету1. Пропонується надати таке право і іноземцям, які проживають в Україні, за наявності цен­зу осілості протягом певного строку (наприклад, одного року)2. Цікаво також, що, на відміну від України, на виборах муні­ципальних органів у зарубіжних країнах зазвичай заборонено введення імперативного мандата: депутати муніципальних орга­нів не зв'язані жодними наказами виборців і не зобов'язані зві­тувати перед громадянами, які їх обрали.

Строк, на який обираються муніципальні ради, в середньому становить від 2 до 6 років. Чисельний склад цих органів також різний, як правило, становить від кількох депутатів до кількох десятків. У муніципальні ради столиць держав зазвичай обира­ються більше 100 радників.

У деяких зарубіжних країнах (як і в Україні, на чому деталь­но ми зупинимося далі) законодавством передбачено порядок дострокового відкликання депутатів місцевих представницьких органів шляхом голосування виборців.

По-різному регулюється питання щодо суміщення депутат­ських мандатів: від дозволу суміщати одразу декілька мандатів

1 Орлов А. Г. Зазнач, праця. — С 425—429.

2 Трачук П. А. Зазнач, праця. — С. 7.; Батанов О. В. Зазнач, праця. —

С 398-399.

586

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]