Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
SPO_1.doc
Скачиваний:
339
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
430.08 Кб
Скачать

19. Принципи територіальності, спеціалізації та інстанцыйності в побудові системи судів заг.Юрисдикції.

Принцип територіальності-суддова система України побудована з врахуванням адміністративно-територіально розподілу України.

Принцип спеціалізації-цей принцип представлений суддами різної юрисдикції.

Принцип інстанційності-кожен суд має право розглядати справи у порядку однієї інстанції.

20. Ланка судової системи. Судова інстанція

Ланка судової системи – це сукупність судів, які мають однакову структуру, організаційну побудову, повноваження й у більшості випадків діють у межах територіальних одиниць, прирівняних за адміністративним статусом.

Судами першої (низової) ланки є місцеві суди, другої ланки – апеляційні суди, третьої – вищі спеціалізовані суди та ВСУ, який одночасно є найвищим судовим органом в системі судів загальної юрисдикції.

Судова інстанція (інстанція - від лат. instantia - безпосередня близькість) - державний судовий орган, наділений конституційними повноваженнями щодо розгляду й вирішення кримінальних, цивільних та інших справ і перевірки правильності їх вирішення.

21. Розгляд кримінальних та цивільних справ у суді 1ої інстанції.

Суд першої інстанції при розгляді справи повинен безпосередньо дослідити докази в справі: допитати підсудних, потерпілих свідків, заслухати висновки експертів, оглянути речові докази, оголосити протоколи та інші документи. Судове засідання по кожній справі відбувається безперервно, крім часу, призначеного для відпочинку. Сторона обвинувачення і сторона захисту користуються рівними правами. Кожна справа повинна бути розглянута в одному й тому ж складі суддів, коли хто-небудь із суддів позбавлений можливості продовжувати брати участь у засіданні, він повинен бути замінений іншим суддею, і розгляд справи розпочинається спочатку, за винятком передбачених статею 259 кодексу. Якщо із складу вибуває головуючий, розгляд справи відкладається. У справ, для розгляду якої необхідний значний час, може бути викликаний запасний народний засідатель. Запасний народний засідатель перебуває в залі судового засідання з початку перегляду справи і в разі вибуття, зі складу суду заміняє його. Коли запасний засідатель при цьому не вимагає відновлення судових дій з початку, розгляд справи продовжується.

22. Касаційне провадження.

Провадження в касаційній інстанції — важлива стадія кримінального процесу, на якій перевіряються законність і обгрунтованість судових рішень, які було винесено під час попередніх розглядів у судах. Відповідно до КПК у касаційному порядку може бути перевірено: вироки, ухвали і постанови апеляційного суду, постановлені ним як судом першої інстанції; вироки і постанови апеляційного суду, постановлені ним в апеляційному порядку; вироки і постанови районного (міського), міжрайонного (окружного) судів, військових судів гарнізонів, постановлені щодо цих вироків та постанов. Такі учасники процесу, як засуджений, його законний представник і захисник, цивільний позивач, цивільний відповідач, потерпілий та його представник, подають касаційні скарги до касаційної інстанції у частині, що стосується їх інтересів. Касаційне подання на судові рішення, зазначені КПК, має право подавати прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції, або прокурор, який затвердив обвинувальний висновок. Щодо касаційних подань на судові рішення, зазначені у КПК, то їх має право подавати прокурор, який брав участь у розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції, а також Генеральний прокурор України та його заступники, прокурор Автономної Республіки Крим, прокурор області, міст Києва і Севастополя, прирівнені до них прокурори та їх заступники в межах їх повноважень незалежно від їх участі в розгляді справи судом першої чи апеляційної інстанції. Перелік учасників процесу, які мають право на подання касаційних скарг та касаційних подань, є вичерпним. Розглядати справи в касаційному порядку має право лише Верховний Суд України.Строки касаційного оскарження та внесення касаційного подання визначено КПК.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]