Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
201.22 Кб
Скачать

Кримінальне право України

ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ І ЗАВДАННЯ ДЛЯ

ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

РОЗДІЛ І. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Тема 1. Поняття, предмет, завдання, система та принципи кримінального права України. Наука кримінального права

1. Поняття, предмет і завдання кримінального права.

2. Система кримінального права.

3. Принципи кримінального права.

4. Кримінальне право як невід'ємна частина правової системи держави. Значення Конституції України для розвитку кримінального права на сучасному етапі. Кримінальне право і суміжні галузі права.

5. Наука кримінального права, її зміст І завдання. Зв'язок науки кримі­нального права з практикою застосування кримінального законодав­ства.

Література [1; 2; 21; 22; 26; 31; 33; 36; 38]

Тема 2. Кримінальна відповідальність і підстави її виникнення

1. Поняття кримінальної відповідальності.

2. Кримінально-правові відносини, їх характеристика і форми реалі­зації.

3. Філософські підстави кримінальної відповідальності.

4. Наявність складу злочину у вчиненому особою суспільне небезпечно­му вчинку як підстава кримінальної відповідальності.

Завдання

1. Гр. Мотовило 2 січня порушив правила безпеки дорожнього руху, коли керував своєю автомашиною, що спричинило загибель двох людей, тобто вчинив злочин, передбачений ч- 3 ст. 286 КК. У зв'язку з цим 4 січня щодо гр. Мотовила було порушено кримінальну справу.

13 лютого гр. Мотовила було притягнуто слідчим як обвинуваче­ного за зазначеною нормою КК, а 24 квітня засуджено до десяти років позбавлення волі. Вирок набув чинності 15 червня і тоді ж за­судженого було взято під варту. Після відбуття гр. Мотовилом пока­рання — восьми років позбавлення волі — його було умовно-дострокового звільнено від подальшого відбування покарання, а ще через чотири роки його судимість була знята.

Коли виникли і коли припинили існувати кримінальні право­відносини у наведених прикладах? Хто є суб'єктом цих правовідно­син? Що є їх об'єктом?

2. Гр. Черненко неодноразово упродовж року вчиняв дрібне хулі­ганство. За це на нього послідовно накладались адміністративні стягнення у вигляді штрафу, виправних робіт і адміністративного арешту (ст. 173 КАП). У зв'язку з тим, що гр. Черненко знову вчинив таке саме порушення, дільничний інспектор міліції у рапорті на ім'я начальника РВВС порушив питання про притягнення хулігана до кримінальної відповідальності як "невиправного".

Чи обґрунтована думка дільничного інспектора міліції?

3. Гр. Кушнір брав участь у крадіжках на пляжі речей громадян, які купалися. Через деякий час його було призвано до лав Збройних сил, де він проявив себе виключно позитивно. Після військової служ­би Кушнір одружився, почав працювати, злочинного діяльністю не займався.

На цей час стало відомо про зазначені злочинні дії з боку Кушні­ра, у зв'язку з чим стосовно нього до суду надійшла кримінальна справа.

Виносячи обвинувальний вирок, суддя вказав, що він враховує бездоганну поведінку і сумлінне ставлення до праці Кушніра і, отже, на час розгляду справи в суді його не можна вважати суспільне не­безпечною особою, а тому він звільняється від покарання на підставі ч.4ст.74КК.

Чи настала в цьому випадку кримінальна відповідальність? Чи є різниця між кримінальною відповідальністю і покаранням? Якщо є, то в чому вона полягає?

4. Гр. Суржак замислив обікрасти крамницю. Про це він неодно­разово розповідав своїм друзям, висловлював різні варіанти скоєння злочину, обіцяв почастувати їх після крадіжки. Однак вчинити будь-які дії він не встиг, бо був притягнутий до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 14 (готування до злочину) і ч. З ст. 185 КК (крадіжка, поєднана з проникненням у чуже приміщення).

Чи обґрунтоване притягнення Суржака до кримінальної відпові­дальності?

5. Гр. Гавриков вчинив квартирну крадіжку (ч. З ст. 185 КК). Ключі для проникнення до квартири йому підібрав гр. Сиденко (ч. 5 ст. 27 і ч. З ст. 185 КК)- Для вчинення наступної квартирної крадіжки Гавриков залучив Чухна. В момент проникнення до квартири їх було затримано (ч. З ст. 15 і ч. З ст. 185 КК).

Що є підставою кримінальної відповідальності громадян Гаврикова., Сиденка і Чухна?

Література [1; 2; 21; 22; 26; 31; 33; 38]