Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Охрана труда

.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
46.88 Кб
Скачать

4

  1. Розділ. Охорона праці і безпеки в надзвичайних ситуаціях

    1. Правила радіаційної безпеки при виникненнірадіаційних аварій і ліквідації їх наслідків

    1. Знання цього розділу при експлуатації обов'язкове для усього персоналу постійно або періодично працюючого в зоні строгого режиму.

    2. Аварія - це таке відхилення від технологічного режиму, яке може створити небезпеку опромінення персоналу або населення вище за допустимі рівні, встановлених НРБУ- 97.

    3. Масштаб радіаційної аварії визначається розміром території, а також чисельністю персоналу і населення, залученого в неї. По своєму масштабу, згідно класифікації НРБУ- 97, радіаційні аварії діляться на два великі класи:промислові і комунальні.

      1. До класу промислових відносяться радіаційні аварії, наслідки яких не поширюються за межі територій виробничих приміщень і промплощадки об'єкту, а аварійному опроміненню піддається(може піддатися) лише персонал.

      2. До класу комунальних відносяться радіаційні аварії, наслідки яких не обмежуються приміщеннями об'єкту і його промплощадкою, а поширюються на навколишні території, де мешкає населення. Останнє, таким чином, стає об'єктом реального або потенційного аварійного опромінення.

По масштабу комунальні радіаційні аварії детальніше діляться на:

- локальні, якщо в зоні аварії мешкає населення загальною чисельністю до десяти тисяч чоловік;

- регіональні, при яких в зоні аварії опиняються території декількох населених пунктів, один або декілька адміністративних районів і навіть областей, загальна чисельність залученого в аварію населення перевищує десять тисяч чоловік;

- глобальні - це комунальні радіаційні аварії, до наслідків яких залучається значна частина(чи уся) території країни і її населення.

      1. Згідно з документом НП- 306.5.01/3.083-2004 «План реагування на радіаційні аварії», затвердженому спільним наказом Госатомрегулирования і МНС України від 17.05.2004 № 87/211, усі класи аварії і небезпечні події на АЕС(об'єкті категорії радіаційної небезпеки I) додатково класифікуються як:

  • аварійна готовність - небезпечна подія на АЕС, пов'язана зі значним або невизначеним зниженням рівня захисту персоналу або населення; при оголошенні цього класу небезпечної події необхідно негайно вжити заходи за оцінкою і мінімізацією наслідків небезпечної події, підвищити рівень готовності на промплощадці і рівень готовності організацій, відповідальних за реагування за межами промплощадки;

  • аварія на майданчику - радіаційна аварія на АЕС, пов'язана зі значним зниженням рівня захисту персоналу і осіб, які знаходяться біля АЕС(у санітарно-захисній зоні); при оголошенні цього класу аварії необхідно негайно вжити заходи по мінімізації наслідків аварії, захисту персоналу і підготовці заходів по захисту населення і територій за межами промплощадки, у разі, якщо це буде необхідно.

4.3.4 Документом СТП 0.03.079-2009 «Забезпечення аварійного реагування. Методика визначення радіаційних критеріїв класифікації аварій на АЕС» встановлені рекомендовані значення критеріїв радіаційних аварій і інших небезпечних подій на АЕС.

Таблиця 4.1 - Рекомендовані значення критеріїв радіаційних аварій і інших небезпечних подій на

Радіаційні аварії і інші небезпечні події на АЕС

Промплощадка АЕС(приміщення постійного перебування)

СЗЗ(за межами промплощадки)

Зона спостереження(за межами СЗЗ)

,

мЗв ч- 1

, МБк м- 3

, кБк м- 3

, мЗв ч- 1

, мкЗв ч- 1

Аварійна готовність

0,1

14

1,0

0,01

1,6

Промислова аварія

0,5

74

5,2

Аварія на майданчику

1

140

10

0,1

Комунальна аварія

100

Для обмеження і послаблення несприятливих наслідків аварій, зниження до мінімуму, як доз опромінення, так і кількості людей, що піддаються опроміненню, протиаварійні заходи заздалегідь плануються як на промисловому майданчику, так і за її межами.

    1. Планування здійснюється відповідно до документу ПОНЕДІЛКА.0.0040.0011 «Аварійний план»«, погодженому в установленому порядку(у тому числі з Головним державним санітарним лікарем).

    2. Порушення в роботі, згідно з Міжнародною шкалою подій INES, діляться на дві категорії:події і аварії

      1. Події:

  • категорії П01/1 відповідає - разовий викид в довкілля радіоактивних речовин, що не перевищує значень гранично допустимих річних викидів і/або скидань, який привів до забруднення майданчика АС і/або санітарно-захисної зони АС і підвищенню потужності дози більше 1,10 мкЗв/година. Опромінення окремих осіб з персоналу АС дозами, що досягли межі доз опромінення;

  • категорії П01/2 відповідає - разовий викид в довкілля радіоактивних речовин, що перевищує п'ятикратне значення добового допустимого викиду. Підвищення активності радіонуклідів в повітрі обслуговуваних приміщень ЗСР АС понад допустиму концентрацію для персоналу. Вплив на радіаційну обстановку за межами майданчика відсутній.

      1. Для аварії характерно:

  • сильне забруднення території промплощадки і санітарно-захисної зони, високий рівень гамма-фона на цих територіях(дещо мЗв/година);

  • припинення нормальної експлуатації і господарської діяльності в межах СЗЗ на тривалий термін;

  • евакуація персоналу(окрім оперативного) і обмеженої частини населення;

  • великий об'єм робіт по дезактивації промплощадки і прилеглих територій, по збору і похованню радіоактивних відходів;

– можливість(на першому етапі аварії) переопромінення частини персоналу дозами, вище DLmax.

    1. Правила радіаційної безпеки для персоналу, що знаходиться в зоні радіаційної аварії.

      1. НС ЦРБ, при виявленні засобами радіаційного контролю виходу радіоактивних речовин в зону вільного режиму зверху допустимих меж безпечної експлуатації, негайно оповіщає про це НС АЕС, НСО, керівництво ЦРБ.

      2. НС АЕС, для уточнення обставин події просить у оперативного персоналу додаткові дані про стан систем і споруджень АЕС, радіаційну обстановку в приміщеннях, на майданчику АЕС, і за її межами, іншу необхідну інформацію, організовує проведення радіаційною і інженерною розвідок силами персоналу основних цехів.

      3. У випадках, якщо роботи в зоні аварії зв'язані з:

‑ здійсненням втручання для відвертання серйозних наслідків для здоров'я людей, що опинилися в зоні аварії;

‑ зменшенням чисельності осіб, які можуть піддатися аварійному опроміненню(відвертанням великих колективних доз);

‑відвертанням такого розвитку аварії, який може привести до катастрофічних наслідків.

Допускається заплановане підвищене опромінення осіб із складу аварійного персоналу(за винятком жінок до 45 років, а також чоловіків, молодше 30 років).

      1. При цьому мають бути зроблені усі заходи для того, щоб величина сумарного опромінення не перевищила 100 мЗв(подвоєне значення максимальної межі ефективної дози професійного опромінення за поодинокий рік, DLmax) і мають бути дотримані наступні умови:

  • увесь персонал аварійних бригад повинен провести йодну профілактику і застосувати засоби захисту органів дихання і шкірних покривів від дії бета-випромінювань і високих температур;

  • аварійна бригада повинна складатися з добровольців, що мають позитивний медичний висновок, причому, кожен з них має бути чітко і усебічно проінструктований про риску подібного опромінення для здоров'я і дати письмову згоду на участь в подібних роботах.

      1. При оголошенні по гучномовному зв'язку повідомлення про виникнення радіаційної аварії і відповідно до вказівок оперативного персоналу ЦРБ ремонтний персонал аварійного блоку ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ:

  • негайно і безпечно припинити роботу;

  • виконати заходи загальної і технологічної безпеки(опустити вантаж, що висить, вимкнути інструмент, перекрити воду, що ллється, і тому подібне);

  • вийти з приміщення, закрити за собою двері;

  • по найкоротшому маршруту, минувши зону аварії, покинути небезпечну зону;

  • прийняти пігулки препарату калію - йодиду (у разі потреби, за вказівкою

  • НС АЕС).

Кожен працівник повинен пам'ятати, що ефективність дії препарату калію-йодиду(KI) знаходиться в прямій залежності від часу його прийняття з початку моменту аварії. Тому персонал аварійного блоку приймає препарати КI з аварійних запасів, що зберігаються на робочих місцях.

      1. У разі надзвичайної ситуації, коли необхідно швидко покинути ЗСР(аварійна ситуація) і немає можливості обходу аварійної зони, що знаходиться на штатних шляхах проходу в санпропускники СББ і СБК, відповідно до документу ПЛ.0.3104.0126. "Положення про порядок закриття приміщень і відкриття аварійних виходів зони строгого режиму", необхідно покинути ЗСР через один з АВ на територію промплощадки.

      2. При аварійному виході із ЗСР, слід розбити скло контейнера, що знаходиться біля АВ, узяти ключ і зробити відкриття дверей АВ, заздалегідь(по можливості) повідомивши про це НС ЦРБ. У разі відсутності можливості повідомити про необхідність виходу персоналу через АВ на територію промплощадки, персонал, ЗСР, що покинув, інформує про це НС ЦРБ після прибуття в санпропускник СБК або СББ.

      3. НС ЦРБ, у разі отримання повідомлення про необхідність аварійного відкриття АВ, повинен організувати контроль персоналу, покидаючого ЗСР, якщо існує можливість фізичного доступу(пожежа, високі рівні іонізуючого випромінювання і тому подібне) до місця знаходження персоналу.

      4. При виході з аварійної зони через АВ забороняється виносити інструмент, оснащення, прилади і так далі, а також вихід в додаткових СИЗИЙ. Персонал зобов'язаний вжити усі можливі заходи до відвертання радіоактивного забруднення території промплощадки при переході в санпропускник.

      5. У контейнер з ключем від АВ має бути поміщена розроблена власником АВ схема маршруту переходу по території промплощадки від АВ до аварійного входу в санпропускники СБК(ЛК- 1, БК109) або в СББ(ЛК- 2, Б104).

      6. Майстер ділянки по обслуговуванню санпропускників ЦД організовує прохід персоналу в санпропускник першої черги на СБК через АВ ЛК- 1(БК109) і/або в санпропускник другої черги на СББ через АВ ЛК- 2(Б104). Ці входи в санпропускники СБК і СББ мають бути обладнані викличною сигналізацією, з опломбованою кнопкою виклику, для можливості виклику персоналу ЦД для їх відкриття. Про прибуття персоналу в санпропускник чергова ЦД негайно повідомляє НС ЦРБ по телефону 4-43-20. НС ЦРБ направляє чергового дозиметриста ЦРБ на вказаний поверх санпропускника, для здійснення радіаційного контролю прибулого персоналу.

      7. Після прибуття в санпропускник персонал діє таким чином:

- інформує НСО і НС ЦРБ про виникнення аварійної ситуації;

- здає індивідуальні дозиметри(DMC - 2000S, Д2Р, TLD - Card і тому подібне) прибулому черговому дозиметристові ЦРБ, який негайно передає їх на дозиметричний пост(ЩРК) для обробки;

- проходить повну санобробку і радіаційний контроль на виході з душових і санпропускника.

      1. ПАМ'ЯТАЙТЕ, що ретельний радіаційний контроль, у разі аварійної ситуації, забезпечує не лише Вашу особисту безпеку, але і безпеку людей, що оточують Вас.

    1. З моменту виникнення радіаційної аварії можна умовно виділити три фази(за прикладом аварії на ЧАЕС)

      1. Періодранньої фази(гостра фаза)тривалістю від декількох годин до одного - двох місяців після початку аварії, який має наступні особливості.

  • присутність в довкіллі короткоживучих радіонуклідів, включаючи радіоактивні благородні гази, які обумовлюють високі інтенсивності і градієнти гамма, - полів;

  • при значних викидах радіоізотопів йоду в ранній фазі виділяється так званий йодний період, упродовж якого існує серйозна загроза надходження в організм людини цих радіонуклідів інгаляційним шляхом і з продуктами харчування і, як наслідок, опромінення щитовидної залози осіб населення, особливо дітей;

  • поверхневе забруднення пасовищ, сінокосів, а також сільськогосподарської продукції.

      1. Середня фаза(фаза стабілізації)аварії починається через один-два місяця і завершується через 1 - 2 роки після її початку. На цій фазі аварії в довкіллі вже відсутні(внаслідок радіоактивного розпаду) короткоживучих осколкові радіоізотопи теллура і йоду, Ва140+Lа140, але у формуванні гамма - поля зростає роль Zr95 + Nb95, ізотопів рутенію і церію, Cs134, Cs137. Основними джерелами внутрішнього опромінення на середній фазі аварії є ізотопи цезію(Cs134, Cs137) і стронцію(Sr90, Sr89), які поступили з продуктами харчування, зробленими на радіоактивно забруднених територіях. До кінця середньої фази основним джерелом зовнішнього гамма-випромінювання є випадання Cs134, Cs137 на грунт, а внутрішнього - Cs134, Cs137 і Sr90 в продуктах харчування.

      2. Пізня фаза(фаза відновлення)починається через 1 - 2 роки після початку аварії, коли основним джерелом зовнішнього опромінення є Cs134 і Cs137 у випаданнях на грунт, а внутрішнього Сs137 і Sr90 в продуктах харчування, які робляться на забруднених цими радіонуклідами територіях.

      3. На кожному етапі доцільне застосування різних захисних заходів від укриття і застосування СИЗИЙ до евакуації персоналу.

      4. Основою для відміни заходів захисту є достатнє зменшення радіоактивного забруднення, в результаті спільного ефекту радіоактивного розпаду або природного самоочищення і планових заходів по дезактивації.

      5. Виходячи з умов радіаційної обстановки, на ранній фазі аварії режими радіаційного захисту персоналу умовно розбиваються по номерах залежно від потужності дози гамма - випромінювання і приведені в таблиці 9.1.

Таблиця 4.2 - Режими радіаційного захисту персоналу

Номер

режиму

Потужність дози гамма-випромінювання

мР/ч

Відвернена доза за перші два тижні після аварії

(80 ч), бер(мЗв)

Рівні дії, захисні заходи

Режим 1

Більше 2,5

На усе тіло - 0,2(2,0)

  • нижня межа виправданості рівнів дій і втручання по обмеженню часу знаходження персоналу на території промплощадки;

  • підготовка приміщень і захисних споруд до прийому персоналу і розміщення аварійних штабів по ліквідації аварії;

  • застосування СИЗИЙ органів дихання при знаходженні на відкритій місцевості у аварійного об'єкту;

  • відключення припливної і витяжної вентиляції приміщень і будівель "чистої" зони, машзалов і припливній вентиляції реакторних відділень;

  • проведення герметизації виробничих приміщень(дверей, вікон, вентиляційних отворів і тому подібне);

  • установка санітарних бар'єрів на входах у будівлі;

  • видача персоналу підрозділів аварійних дозиметрів з аварійних комплектів підрозділів;

організація додаткового радіаційного контролю на пішохідних і транспортних прохідних

Режим 2

Більше 6,3

на усе тіло -

0,5 (5,0)

На щитовидну

залозу -

5,0 (50,0)

  • нижня межа виправданості для невідкладних контрзаходів по укриттю персоналу в приміщення, захисні споруди і йодної профілактики;

  • виконання заходів Режиму 1;

  • проведення йодної профілактики персоналу;

  • відключення витяжної вентиляції РО, працюючої без очищення;

вихід персоналу на територію промплощадки без дозволу ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ;

Номер

режиму

Потужність дози гамма-випромінювання

мР/ч

Відвернена доза за перші два тижні після аварії

(80 ч), бер(мЗв)

Рівні дії, захисні заходи

  • обов'язкове застосування СИЗИЙ органів дихання на усій території промплощадки;

  • упаковка і герметизація цінного устаткування і документації;

  • організація додаткового радіаційного контролю на території СЗЗ;

виведення з території промплощадки персоналу категорії б, безпосередньо не пов'язаного з веденням технологічного процесу і що не бере участь в ліквідації аварії і її наслідків;

Режим 3

Більше 62,5

На усе тіло -

5,0 (50,0)

На щитовидну

залозу -

30,0 (300,0)

  • нижні межі виправданості для невідкладних контрзаходів по евакуації і обов'язкової йодної профілактики;

  • виконання заходів по Режиму 2;

  • переміщення по території промплощадки тільки в захищених від забруднення радіоактивними речовинами транспортних засобах;

  • вивезення персоналу з об'єктів санітарно-захисної зони, що знаходяться по факелу викиду;

  • евакуація з промислового майданчика у безпечну зону усього персоналу категорії "Б";

  • аварійні роботи виконуються спеціалізованими бригадами із застосуванням додаткових захисних коштів із забезпеченням радіаційного контролю;

  • управління аварією і аварійними роботами здійснювати із захищеного приміщення(споруди) - станційного кризового центру;

  • штабом по ліквідації аварії приймається рішення про подальшу роботу неаварійних енергоблоків по факелу викиду;

  • підготовка до роботи міського аварійного штабу по ліквідації наслідків аварії

Номер

режиму

Потужність дози гамма-випромінювання

мР/ч

Відвернена доза за перші два тижні після аварії

(80 ч), бер(мЗв)

Рівні дії, захисні заходи

Режим 4

Більше 625,0

На усе тело-

50,0 (500,0)

На щитовидну

залозу -

100,0 (1000,0)

  • рівні безумовної виправданості для невідкладних контрзаходів по терміновій евакуації і йодної профілактики на початковому етапі аварії;

  • виконання заходів по Режиму 3;

  • організація роботи змінного персоналу на об'єктах з найменшою дією на персонал;

  • переклад штабу управління аварійними роботами в міський аварійний центр(зовнішній кризовий центр);

  • штабом по ліквідації аварії приймається рішення про подальшу роботу усіх неаварійних енергоблоків;

  • аварійні роботи і чергування виконуються тільки в захисних засобах підвищеної ефективності;

  • пересування тільки в захищених від зовнішнього проникаючого випромінювання транспортних засобах і за наявності на них засобів радіаційного контролю;

– формування аварійних бригад у безпечному віддаленому від зони аварії місці.

Примітка 1.Потужність дози гамма-випромінювання вказана для значної территориипромплощадки, СЗЗ, а також для значних по площі приміщень, де може знаходиться велика кількість персоналу категорії "Б"(машзалы і тому подібне). Окремі заходи по решениюштаба по ліквідації аварії можуть бути застосовані і на більше ранніх стадіях аварії.

Примітка 2.Доза, що запобігає, - доза, яка запобігає внаслідок застосування конкретного контрзаходу. Розраховується як різницю між дозою без застосування контерміри дозою після припинення дії введеного контрзаходу.

    1. Основні вимоги по радіаційній безпеці в районі радіаційної аварії.

      1. Вимоги справжнього розділу інструкції при ліквідації наслідків радіаційних аварій є обов'язковими і відступи від них не допускаються.

      2. Відповідальність за виконання вимог розділу покладається на відповідних керівників організацій, зайнятих на роботах по ліквідації аварії, безпосередніх керівників робіт(начальників цехів, відділів, ділянок, лабораторій, старших майстрів, інженерів і так далі) і на усіх осіб, працюючих на забрудненій території.

      3. Порушення ПРБ будь-яким посадовцем повинно розглядатися як порушення виробничої дисципліни. При грубому порушенні ПРБ будь-яка особа, незалежно від займаної посади, може бути відсторонена від роботи відповідним наказом(розпорядженням) або матеріали на нього можуть бути передані в органи прокуратури.

      4. Кожна особа, працююча в районі аварії, зобов'язана добре знати механізм дії на організм іонізуючих випромінювань і їх властивості, знати і виконувати вимоги справжньої інструкції(правила особистої гігієни, уміти користуватися засобами індивідуального захисту і радіаційного контролю і так далі)

      1. Комплекс захисних заходів визначається радіонуклідним складом і щільністю радіоактивного забруднення в районі аварії, а також характером виконуваних робіт.

      2. Організація робіт в зоні аварії повинна забезпечувати не перевищення встановленої дозової межі і зниження доз опромінення до можливо низької межі, виключити всяке необгрунтоване опромінення.

      3. Керівники цехів, відділів, лабораторій, служб, ділянок, бригад, старші майстри, майстри ЗОБОВ'ЯЗАНІ:

  • забезпечити виконання заходів по створенню радіаційно-безпечних умов праці на забрудненій ділянці;

  • проводити інструктажі, тренування, навчання, перевірку знань і здійснювати контроль виконання підпорядкованим персоналом вимог радіаційної безпеки;

  • організовувати роботи на ділянках з установкою, при необхідності, переносних саншлюзов, дисциплінуючих бар'єрів, попереджувальних плакатів і попередньої дезактивації місцевості і устаткування;

  • організовувати своєчасний збір і видалення РАО з місця проведення робіт;

  • навчати персонал і контролювати правильність використання їм засобів захисту;

  • здійснювати своєчасні заходи по відвертанню забруднення радіоактивними речовинами виробничих будівель, споруд, жител;

  • забезпечувати підтримку радіаційної чистоти в закріплених будівлях, спорудах, житлах і устаткуванні;

  • своєчасно інформувати цех радіаційної безпеки про роботи, що проводяться, в місцях з підвищеними рівнями випромінювань;

      1. У плані виробництва робіт передбачати заходи по радіаційній безпеці, у тому числі:

  • організація бар'єрів, саншлюзов, маршрути руху персоналу, доставки і видалення устаткування, оснащення і тому подібне;

  • необхідність і порядок дезактивації устаткування і приміщень до і після роботи;

  • додаткові СИЗИЙ;

  • склад бригад, що беруть участь в роботі;

  • час роботи і плановані дозові навантаження;

  • порядок радіаційного контролю;

  • шляхи транспортування і місця складування радіоактивних відходів і забрудненого устаткування;

  • спільно з ЦРБ розслідувати усі випадки грубих порушень ПРБ(переопромінення персоналу, забрудненість приміщень і тому подібне).

4.1.9 Забезпечення радіаційної безпеки при роботі на території, забрудненій радіоактивними речовинами.

4.1.9.1 Для унеможливлення переопромінення персоналу при роботі на площах, забруднених радіоактивними речовинами, вводиться обмеження часу роботи на них, яке забезпечується дотриманням гранично-допустимої тривалості роботи.

4.1.9.2 Гранично допустима тривалість роботи(ПДПР) - це така тривалість роботи(у годиннику), впродовж якої доза опромінення при роботі на території не перевищує гранично-допустимої дози за рік, а кількість радіонуклідів, що поступають всередину організму, не перевищує гранично-допустимого річного вступу. Значення ПДПР не враховують ефективність яких-небудь захисних засобів або заходів.

4.1.9.3 Для зниження дози опромінення до можливо низького рівня при роботі на території, забрудненій радіоактивними речовинами, використовуються наступні заходи і засоби :

  • для обмеження тривалості роботи(встановлення контрольної тривалості роботи) віддається перевага технологічним операціям, що вимагають мінімальних витрат часу, контрольна тривалість робіт не повинна перевищувати значень ПДПР для відповідної зони;

  • для зниження дози зовнішнього гамма-випромінювання використовуються машини і транспортні засоби, що мають найбільший екрануючий ефект;

  • для обмеження вступу радіонуклідів всередину організму інгаляційним шляхом повинні застосовуватися СИЗИЙ органів дихання, герметизація кабін машин і транспортних засобів;

  • технологічні операції з мінімально можливим пылеобразованием;

  • для зменшення забруднення радіонуклідами шкірних покривів - комплект спецодягу і додаткових СИЗИЙ.