Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломZadyrI / дипломZadyrI.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
1.19 Mб
Скачать

2.1.1 Картки SmartPay

Існує три категорії карт для різних цільових аудиторій: Sіlver, Gold й Premіum. Карти Sіlver-для людей молодих, активних, для студентів і тих, хто тільки починає свій кар'єрний шлях. Gold - для успішних співробітників великих фірм, грамотних фахівців. І, нарешті, карти Premіum ми пропонуємо людям що відбулися, які вже багато чого домоглися в житті. Як ви напевно догадалися, розмір надаваних знижок визначається видом карти. Наприклад, середня знижка, яку можна одержати за допомогою дисконтної карти Sіlver, становить 5-10 %. Завдяки карті Gold її власник заощаджує 15-20 %. а за допомогою карти Premіum - порядку 25-30 %. Потрібно відзначити, що карти клубу SmartPay можуть стати банківськими, тобто карта стає багатофункціональною. Оформивши карту клубу SmartPay як банківську, ви зможете, не виходячи з будинку або офісу, без комісії оплачувати послуги мобільного зв'язку, Інтернет, комунальні послуги, грошові перекази й багато інших платежів.

Рисунок 2.8 -Зовнішній дізайн карток

2.2 Кардрідери

Незважаючи на назву - пристрій для читання смарт-карт, більшість крайових пристроїв, або пристроїв сполучення (IFD, InterFace Device), здатні як зчитувати, так і записувати, якщо дозволяють можливості смарт-картки та права доступу. Пристрої для читання смарт-карт можуть підключатися до комп'ютера за допомогою:

• послідовного порту;

• слота PCMCIA;

• послідовної шини USB.

Деякі виробники випускають інші види апаратних пристроїв, що представляють собою інтеграцію контактної смарт-карти з пристроєм читання смарт-карти. Вони за властивостями пам'яті і обчислювальним можливостям повністю аналогічні смарт-картками. Найбільш популярні апаратні «ключі», що використовують порт USB. USB-ключі привабливі для деяких організацій, оскільки USB стає стандартом, знаходять все більше поширення в нових комп'ютерах: організації не потрібно купувати для користувачів які б то не було зчитувачі.

До використання у системі передбачається сертифікований НСМЕП кардрідер від компанії «АВТОР»

Кардрідер КР-378/50(/100) здійснює запис інформації на смарт-карту і її зчитування, забезпечує інтерфейс між ПЭВМ і смарт-картой (ІSO/ІEC 7816).

Пристрій застосовується для побудови систем доступу до ПЭВМ, систем персонализации й авторизації, може використатися як складова частина різних терміналів, що працюють зі смарт-картами (платіжний, банківських, Інтернет - терміналів).

Сполучимо зі стандартом Wіndows PC/SC.

Способи підключення до ПЭВМ до порту USB, послідовному портуRS-232 або порту PS/2 (у розрив клавіатури).

Підтримує протоколи T=1,Т=0 згідно ІSO/ІEC 7816-3.

Гарантує 50 000 (100 000) циклів контактувань картоприемника зі смарт-картой.

Має датчик наявності смарт-карты в картоприемнике.

Поставляється в комплекті із драйверами під DOS, Wіndows 9x/NT/2000/XP.

Рисунок 2.9- Зовніншній вигляд кардрідера

2.3 Структура системи

До автоматизації обліку розрахунків по пластикових картах облік вівся вручну, для цього був розроблений регламент організації робіт у рамках проекту. Даний регламент представлений на мал. 2.9.

Рисунок 2.10-Порядок активации карт SmartPay

Клієнт здобуває карту. Для того щоб карта вважалася дійсної, її необхідно активувати. Активація карти – це з передачі даних клієнтом і реєстрація їх у системі обліку компанії. Активація карт може вироблятися двома способами:

1. дзвінок у колл-центр;

2. негайна активація карти в момент продажу.

  • Диспетчер центра продажів/ продавець повинен уточнити в клієнта

  • наступні дані:

  • номер карти;

  • тип карти;

  • ФИО клієнта і його контактний телефон;

  • дата народження клієнта;

  • адреса місця проживання;

  • паспортні дані;

Усі дані за допомогою спеціалізованої програми термінала оператора заносяться до єдиної бази даних. Картка попадає у чергу на активацію та поновлення списку активних карт для підприємств членів клубу.

Після поновлення списку на стороні підприємства картка готова до використання. В цілому процес виглядає так.

При використанні карти SmartPay у кардрідер відбувається його зчитування та отримані результати обробляються. Спеціалізоване ПО інтегроване із системою обліку підприємства аналізує карту (її унікальний номер і сектор чіпа карти використовуваний системою для запису)

- перевіряється відповідність унікального номера смарт-картки з номерами, записаним у базу знижок, установленої на касовому терміналі, на відповідності таблиці власників дисконтної карти, що мають право на одержання знижки в даному закладі.

У випадку відповідності унікального номера номерам записаним у базі дані системи перевіряється його відповідності наминав даної дисконту(залежно від типу карти Sіlver, Gold або Platіnum) і залежно від скидочної політики даного закладу, виробляється перерахування ціни з урахуванням знижки.

У базу даних записуються дані про зроблений, власником дисконтної карти, оплат рахунків й отриманих знижок.

У випадку невідповідності унікального номера з даними , занесеними в базу даних касового термінала, у знижці буде відмовлено.