Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom_2013 / додаток В.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
10.02.2016
Размер:
283.14 Кб
Скачать

5.2 Таблиці

Цифровий матеріал, що має структуру, як правило, оформляють у вигляді таблиць відповідно до малюнка.

Таблиця {номер} – {назва таблиці}

Головка

Заголовки

Підзаголовки

Рядки

Боковик Графи (колонки)

Рис. 1 – Складові частини таблиці

5.2.1 Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці (можливе посилання на додаток, де знаходиться ця таблиця). Розташування таблиці на листі зліва.

На всі таблиці повинні бути посилання в тексті роботи. Не допускається розміщення таблиці раніше першого посилання на неї.

5.2.2 Слово «Таблиця ___» указують один раз зліва над першою частиною таблиці (ліва прив'язка до тіла таблиці), над іншими частями пишуть: «Продовження таблиці ____» з вказівкою номера таблиці (прив'язка та ж).

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами в межах розділу. Номер таблиці складається з номера розділу і порядкового номера таблиці, розділених крапкою.

5.2.3 Таблиця, при необхідності, може мати назву, яку поміщають над таблицею в тому ж рядку після слова «Таблиця __» через тире. Має центральну прив'язку до тіла таблиці. Назва повинна бути короткою й відображати зміст таблиці. Над продовженнями таблиці її назва не указується. Після номера таблиці або її назви крапка не проставляється.

5.2.4 В кінці заголовків і підзаголовків граф і рядків розділові знаки не ставлять. Заголовки указують в однині. Якщо підзаголовок складає одну пропозицію із заголовком, то його виконують рядковими ЛІТЕРАМИ. Діагональний розподіл головки таблиці не допускається. Висота рядків таблиці повинна бути не менше 8 мм.

Виноски до таблиць мають в своєму розпорядженні безпосередньо підтаблицю.

5.2.5 Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, таблицю ділять на частини, поміщаючи одну частину під іншою, або поряд, або переносячи частину таблиці на наступну сторінку. При цьому в кожній частині таблиці повторюють її головку і боковик.

При розподілі таблиці на частини допускається її головку або боковик замінювати відповідно номерами граф або рядків. При цьому нумерують арабськими цифрами графи /або рядка першого частини таблиці з повторенням цих номерів в подальших частинах.

5.2.6 Повторення в графі таблиці тексту, що складається з одного слова, допускається замінювати лапками, якщо рядки не розділені лініями. Якщо текст, що повторюється, складається з двох або більш слів, то при першому повторень його замінюють словами «Те ж», а далі - лапками. При повторень частини фрази допускається цю частину замінювати словами «Те ж» з додаванням додаткових відомостей. Не можна замінювати цифри, що повторюються, марки, знаки, математичні і хімічні символи.

5.2.7 Якщо цифрові дані в таблиці виражені в різних одиницях фізичних величин, то їх указують в заголовку кожної графи. Якщо всі параметри виражені в одній і тій же одиниці фізичної величини, скорочене позначення цієї величини поміщають над таблицею (у заголовку).

5.2.8 Таблиці, при необхідності, можуть бути перераховані в змісті з вказівкою їх номерів, найменування і номерів сторінок, на яких вони розташовані.

6 Ілюстрації

6.1 Ілюстрації слід розташовувати в роботі безпосередньо після тексту, в якому вони згадуються вперше, або на наступній сторінці. Положення ілюстрації на листі довільне, по вибору автора (зліва, справа або в центрі, але у межах основного тексту). Допускається обтікання ілюстрації текстом. На всі ілюстрації повинні бути дані посилання в роботі.

6.2 Ілюстрації слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією в межах розділу. Ілюстрація позначається словом «Рис.__» і відповідного номери. Номер ілюстрації має центральну прив'язку до тіла малюнка, складається з номера розділу і порядкового номера ілюстрації, розділених крапкою, наприклад, «Рис. 3.2» – Другий малюнок третього розділу.

6.3 Ілюстрації можуть мати назву, яку поміщають над нею з центральною прив'язкою до тіла ілюстрації. Назва повинна бути короткою і відображати зміст ілюстрації.

6.4 При необхідності між ілюстрацією і номером поміщають пояснюючі дані (текст під малюнком). Форматування зліва і справа повинне забезпечувати положення тексту під малюнком, співпадаюче з тілом малюнка. Для тексту під малюнком можливе застосування шрифту з іншим кеглем.

6.5 Якщо ілюстрація не уміщається на одній сторінці, то її можна переносити на інші сторінки, при цьому назву ілюстрації поміщають на першій сторінці, пояснюючі дані - на кожній сторінці. Під кожною частиною малюнка указують його номер і номер частини: «Рис. __, лист ____».

7 Примітки

Примітки поміщають в роботі при необхідності пояснення змісту тексту, таблиці або ілюстрації. Примітки розташовують безпосередньо після тексту, таблиці, ілюстрації, до яких вони відносяться.

Слово «Примітка» друкують з прописної букви з абзацного відступу, не підкреслюють, після слова «Примітка» ставлять крапку і з прописної букви в тому ж рядку дають текст примітки.

8 Виноски

Пояснення до окремих даних, приведених в тексті або таблицях, допускається оформляти виносками. Виноски позначають надрядковими знаками (куля - типог.} у вигляді арабських цифр (порядкових номерів) з дужкою. Нумерація виносок - окрема для кожної сторінки.

Знаки виноски ставлять безпосередньо після того слова, числа, символу, пропозиції, до якого дається пояснення, і перед текстом пояснення.

Текст виноски поміщають під таблицею або в кінці сторінки і відділяють від таблиці або тексту лінією завдовжки 30-40 мм, проведеної в лівій частині сторінки. Текст виноски починають з абзацного відступу, допускається кегль менше, інтерліньяж - мінімальний.