Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел_2_МИР_РИС.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
970.75 Кб
Скачать

Розрахувати: шихтовий склад ( кількість глини-зв’язки, глини на шамот і глинозему) для отримання 1500 кг високоглиноземних вогнетривких виробів.

Перед початком розрахунків зробимо такі основні позначення:

  • вміст Al2O3 в 100 мас. ч. готового вогнетривкого матеріалу – Ао;

  • вміст Al2O3 у глині-зв’язці, глині на шамот і глиноземі (на прожарену речовину) відповідно – А, А, А;

  • втрати при прожарюванні (далі – в. п. п.) глини-зв’язки, глини на шамот і глинозему відповідно – п1, п2, п3.

Розрахунки полягають у наступному.

1) Визначення вмісту Al2O3 в шамоті (за сухою масою)

За вихідними даними відомий вміст глини-зв’язки (15 мас. %) і шамоту (85 мас. %) у 100 мас. ч. вогнетривкої шихти за сухою масою. Невідомими є вміст глини на шамот і глинозему, потрібних для отримання високоглиноземного шамоту. Необхідну кількість цих матеріалів можна встановити, розрахувавши вміст Al2O3 в шамоті на прожарену речовину Ашм, розмірковуючи таким чином. Оксид алюмінію у готовий матеріал вноситься шамотом і глиною-зв’язкою пропорційно їхньому вмісту. Якщо прийняти, що вміст шамоту в 100 мас. ч. готового матеріалу складає Шм, а вміст глини-зв’язки (100 – Шм), то складаючи рівняння, яке показує вміст Al2O3 в 100 мас. ч. готового матеріалу, можна записати:

(2.1)

де Ашм – вміст Al2O3 в шамоті на прожарену речовину; А – вміст Al2O3 у глині-зв’язці на прожарену речовину.

З рівняння (2.1) можна було б знайти Ашм, якщо б було відомо значення Шм, розрахунок якого на даному етапі неможливий. Розрахувати Ашм можна, якщо спочатку знайти вміст Al2O3 в шамоті за сухою масою. Для цього складемо рівняння, яке показує вміст Al2O3 в 100 мас. ч. вогнетривкої шихти за сухою масою.

У загальному випадку це рівняння буде мати такий вигляд:

(2.2)

де Аш – вміст Al2O3 в шамоті (за сухою масою); А1сух – вміст Al2O3 в глині-зв’язці (за сухою масою); Шм – вміст шамоту в 100 мас. ч. шихти; (100 – Шм) – вміст глини-зв’язки в 100 мас. ч. шихти; Асш – вміст Al2O3 в 100 мас. ч. шихти (за сухою масою).

Для рішення цього рівняння необхідно спочатку визначити А1сух, значення якого розраховується, виходячи з даних про вміст Al2O3 у глині-зв’язці на прожарену речовину і даних про в. п. п. цієї ж глини, за такою формулою:

; (2.3)

мас. % .

Крім того, необхідно розрахувати значення Асш за такою ж формулою перерахунку вмісту компонента в матеріалі з прожареної речовини на суху. Для цього необхідно знати вміст Al2O3 в шихті на прожарену речовину (значення А0) і в. п. п. шихти. Значення А0 відомо (68 мас. %), а в. п. п. шихти розраховуються, виходячи з таких міркувань.

Суха шихта відрізняється від готового матеріалу тим, що вона містить компоненти, які при випалі втрачають частину ваги внаслідок дегідратації, декарбонізації, на інших процесів, що супроводжують термообробку. Тому в. п. п. шихти визначаються вмістом у шихті тих компонентів, що мають власні в. п. п. У даному випадку суха шихта складається з 85 мас. % шамоту (матеріалу, який отримують випалом при високих температурах і який не має в. п. п.) і 15 мас. % глини-зв’язки, втрати при прожарюванні якої складають п1 = 12 %. Звідси виходить, що в. п. п. сухої шихти визначатимуться втратами при прожарюванні і вмістом лише одного компонента – глини-зв’язки.

Розрахуємо в. п. п. сухої шихти, які надають їй 15 мас. % глини-зв’язки з пропорції:

у 100 мас. % глини-зв’язки в. п. п. становлять 12 мас. %

у 15 мас. % глини-зв’язки в. п. п. становлять Хмас. %

Звідси Х = 1,8 мас. %. Таким чином, маючи всі дані для визначення вмісту Al2O3 в 100 мас. ч. шихти за сухою масою (Асш), запишемо:

(2.4)

мас. ч.

Розрахувавши А1сух і Асш, запишемо рівняння (2.2) для даного випадку:

мас. ч.

Вирішуючи це рівняння відносно невідомого Аш, отримуємо:

мас. ч.