Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці 1.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
131.07 Кб
Скачать

6.4 Вплив шуму

Шум – будь-який небажаний для людини звук, який заважає сприйняттю корисних сигналів. Для вимірювання шуму служать шумоміри типу ШВК з фільтром ФЕ-2, а також віброакустична апаратура типу RFT.

Допустимі рівні звукового тиску, рівні звуку та еквівалентні їм рівні шуму на робочому місці не повинні перевищувати 20 дБ, що є областю звукового комфорту.

Джерелами шуму в розглянутих приміщеннях є кондиціонери, комп'ютери, принтери, мережеве обладнання працює практично без шуму. При роботі вентиляційної системи створюється аеродинамічний шум. Шум, створюваний працюючим комп'ютером, може бути охарактеризований як широкополюсний, постійний з аперіодичним посиленням. Механічні пристрої ЕОМ знаходяться всередині корпусу і захищені кожухом, того шуму практично не створюють. При наявності декількох джерел шуму еквівалентне значення визначається за формулою:

де Т - загальний час роботи, n – кількість джерел даного шуму, t – час роботи джерел даного шуму, L – рівень шуму джерела.

Таким чином, рівень шуму в лабораторіях – близько 20 дБ, що не перевищує допустимих рівнів.

Зовнішній шум і вібрації в розглянутих приміщеннях при зачинених вікнах відсутні практично повністю, оскільки будівлі виконані з урахуванням вимог звукоізоляції.

6.5 Електромагнітне випромінення

Монітори є основним джерелом різних видів випромінювань (електромагнітного, іонізуючого, неіонізуючого) і статичної електрики. Електронно-променева трубка (ЕПТ) монітора є потенційним джерелом рентгенівського випромінювання.

Для забезпечення надійного зчитування інформації при відповідній ступеня комфортності її сприйняття визначені оптимальні та допустимі діапазони візуальних ергономічних параметрів - 1024Х768 @ 85Гц.

В університеті «Україна» на робочих місцях встановлені ПЕОМ з моніторами різних типів. ЖК монітори встановлені в меншій частині аудиторій, розглядати їх не будемо (ЖК-монітори мають низький рівень випромінювань, що відповідають санітарним нормам). В якості прикладу монітора середнього рівня візьмемо Samsung SyncMaster 753 DFX з наступними технічними характеристиками:

- Розмір екрану 17 дюймів (видима – 16);

- Величина зерна (dot / pitch) трубки по горизонталі, тобто мінімальний розмір точки на екрані монітора входять в норму значення від 0,22 до 0,41 мм;

- Частота регенерації зображення: відповідають нормі значення від 75 Гц;

- Роздільна здатність монітора для 15 дюймового монітора повинна складати щонайменше 1024Х768 точок;

- Даний монітор задовольняє стандарту ТСО 92.95.99. Інші монітори також задовольняють цьому стандарту, або більш жорстким, аж до TCO'07.

Тим не менш, протягом робочого дня необхідно рівномірно розподіляти і чергувати різне за ступенем напруженості навантаження на оператора (введення даних, редагування програм, друк документів або читання інформації з екрану). При цьому безперервна робота за монітором не повинна перевищувати чотирьох годин при 8 годинному робочому дні, а кількість оброблюваних символів (знаків) 30 тис. за 4 години роботи.

Даний монітор забезпечує потужність експозиційної дози рентгенівського випромінювання в будь-якій точці на відстані 0,05 м від екрана до корпуса, за будь-яких положеннях регулювальних пристроїв не перевищує 7,74 x 10 А / кг, що відповідає еквівалентній дозі, рівної 0,1 мбер / год (100 мкР / год).

Таким чином, при використанні вищевказаної апаратури та дотримання викладених вимог умови роботи за дисплеями реалізовані у відповідності з основними вимогами санітарних норм і правил.