Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія - М. Й. Варій.pdf
Скачиваний:
407
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.48 Mб
Скачать

Цей вид памяті виникає в ранньому дитинстві й обслуговує процес набуття дитиною певних навичок. Мимовільна память є підґрунтям для виникнення довільної, що починає розвиватися набагато пізніше, і удосконалюється у взаємодії з нею.

ДОВІЛЬНА ПАМ’ЯТЬ є продуктом особливої мнемічної діяльності, спрямованої на запам’ятовування.

Ця діяльність має мнемічну мету, сукупність мнемічних дій, часто супроводжується вольовими зусиллями.

Автобіографічна пам'ять. У 1976 р. Д. Робінсон ввів поняття автобіо- графічної пам'яті. Автобіографічна пам'ять є складними ментальними ре- презентаціями сцен, категорій тощо, які мають особисту причетність до індивіда. Автобіографічна пам'ять є частиною епізодичної пам'яті.

Метапамять. Метапамяттю називають пам'ять про свою пам'ять. Поняття метапамяті ввів У. Шнейдер як знання про процеси, які нале- жать до пам'яті.

7.4. Індивідуальні особливості пам’яті

У памяті людей є значні індивідуальні відмінності. Вони виявляються у відмінностях продуктивності процесів памяті; у переважанні памяті тієї чи іншої модальності; у відмінностях у рівні розвитку різних типів памяті.

Загальними характеристиками продуктивності процесів памяті є обсяг матеріалу, який може запамятати людина за певний проміжок часу, швидкість і точність запамятання матеріалу, тривалість збереження матеріалу в памяті і готовність до його відтворення.

Крім індивідуальних відмінностей, память різних людей може розрізнятися за рівнем розвитку різних типів памяті: рухової, емоційної, образної та словесно-логічної. Переважання певного типу памяті в людини залежить від особливостей діяльностей, з якими повязаний її життєвий шлях. Найпоширенішими типами памяті є образний, словесно- логічний і проміжний.

Людині з образним типом памяті простіше запамятовувати і відтворювати образний матеріал.

Людям зі словесно-логічним типом памяті просто запамя-

тати словесний, абстрактний матеріал: логічні схеми, формули. Такі люди без зусиль можуть відтворити структуру складно організованого мате- ріалу.

Якщо в людини не переважає певний тип оперування матеріалом,

то вона представляє проміжного типу памяті.

Є люди, які мають феноменальну память, ознаки якої незвичайно великий обсяг інформації, тривалість зберігання слідів і надзвичайно сильна образність.

Індивідуальні особливості пам’яті:

• швидкість запам’ятовування визначається кількістю повторень (або часом), що потрібні людині для запам’ятовування нового матеріалу;

100

Глава 7

точність запам’ятовування визначають відповідністю відтвореного тому, що запам’ятовували, та кількістю допущених помилок;

міцність запам’ятовування виявляється в тривалості збереження завченого матеріалу (або в повільності його забування);

готовність до відтворення виявляється в тому, як швидко та легко в потрібний момент людина може пригадати необхідні їй відомості.

Індивідуальні відмінності памяті можуть бути зумовлені типом вищої нервової діяльності. Швидкість утворення тимчасових нервових звязків повязана з силою процесів забування та гальмування, що зумовлює точність і міцність запамятовування.

Індивідуальні відмінності памяті виявляються також у тому, який матеріал краще запамятовується, – образний, словесний чи однаковою мірою продуктивно той та інший.

У цьому контексті у психології розрізняють наочно-образний, словесно-абстрактний, змішаний або проміжний типи памяті. Ці типи зумовлені частково співвідношенням першої та другої сигнальних систем у вищій нервовій діяльності людини, але головним чином умовами життя та вимогами професійної діяльності.

Розвиток памяті. Доведено, що розвиток памяті залежить від того, як забезпечено управління цим процесом. Педагоги мають створювати умови, що пришвидшують навчання, дають змогу краще засвоїти і зберегти в памяті знання. Особистість тільки тоді матиме вагомі успіхи, коли буде достатньо наполегливо докладати зусиль до запамятовування необхідного якнайбільше, загалом і в деталях. Память погіршується від неповного її використання.

Розвиток памяті насамперед залежить від зацікавленого включення особистості в продуктивну діяльність, зокрема навчальну, спрямовану на самостійне пізнання світу або досягнення нових результатів діяльності. Що вагоміші мотиви супроводжують діяльність субєкта, то успішніші результати запамятовування. При цьому запамятовування є результативним незалежно від того, чи було поставлено мету запамятати.

Розвиток памяті нерозривно повязаний з вихованням самої особистості. Зацікавленість, активне ставлення до діяльності сприяють мимовільному запамятовуванню.

Важливим для запамятовування є перше враження, його якість і глибина. Легко й надійно запамятовується новий матеріал, повязаний з попереднім досвідом, коли він його чимось доповнює і збагачує, розширює можливості діяльності особи. Ефект запамятовування значно посилюється, якщо інформація є для субєкта необхідною, повязана з метою його діяльності, становить певний інтерес.

Розвитку памяті сприяють постійні тренування. Регулярна й напружена робота памяті стає звичкою, створює умови для формування продуктивної памяті.

101

Необхідною умовою ефективного запамятовування є дотримання певних правил. Запамятовувати треба в доброму настрої й на «свіжу голову», коли ще не настала втома. Під час запамятовування не треба чергувати матеріал, близький за формою і змістом. Потрібно опра- цьовувати інформацію для запамятовування, порівнюючи різні відомості, спираючись на асоціації (смислові й структурні), виокремлюючи опорні сигнали вузлики на память»). Потрібно творчо застосовувати мнемотехнічні прийоми, штучно наділяючи інформативний матеріал смисловими звязками, змістом, значенням, залучаючи різні види памяті.

Головний сенс мнемотехнічних прийомів у тому, що матеріал запамятовування глибше аналізують, структурують і більше осмислюють.

Способом поліпшити память людини є формування вміння запамятовувати й відтворювати. Память розвивається тренуванням і наполегливою працею, спрямованою на запамятовування, тривале збереження, цілковите й точне відтворення.

Контрольні питання:

У чому виявляється сутність пам’яті?

Розкрийте сутність асоціативної теорії пам’яті.

Розкрийте шляхи розвитку пам’яті.

Що є фізіологічним підґрунтям пам’яті?

Охарактеризуйте запам’ятовування як процес пам’яті.

У чому виявляються процеси зберігання та забування?

Яким чином відбувається процес відтворення?

Які різновиди пам’яті ви знаєте? Охарактеризуйте їх.

У чому виявляється образна пам’ять?

У чому виявляється рухова пам’ять?

У чому виявляється емоційна пам’ять?

У чому виявляється словесна пам’ять?

У чому відмінності миттєвої, короткотривалої та довготривалої пам’яті?

У чому виявляються індивідуальні відмінності пам’яті?

Література:

Бузан Т. Скоростная память / Пер. с англ. – М.: Эйдос, 1996.

Варій М.Й. Загальна психологія: Навч. посібник / Для студ. психол. і педагог. спеціальностей. – Львів: Край, 2005.

Веккер Л.М. Психические процессы: В 3 т. – Т. 1. – Л.: Изд-во Ленингр. ун-та, 1974.

Гарибян С.А. Школа памяти (суперактивация памяти через возрождение эмоций). – М.: Цицеро, 1992.

Громова Е.А. Эмоциональная память и ее механизмы. – М.: Наука, 1980. Иванов-Муромский К.А. Мозк и память. – К.: Наук. думка, 1987.

Клацки Р. Память человека: Структуры и процессы / Пер. с англ. – М.: Мир, 1978. Максименко С.Д. Розвиток психіки в онтогенезі: У 2 т. – К.: Форум, 2002.

Психология XXI века: Учебник для вузов / Под ред В.Н. Дружинина. – М.: ПЕР СЭ, 2003.

Психология памяти / Под ред. Ю.Б. Гиппенрейтер и В.Я.Романова. – 3-е изд. – М.: ЧеРо, 2002.

Хофман И. Активная память: Експеримент и теория человеческой памяти / Пер. с нем. – М.: Прогрес, 1986.

102

Психологія: навчальний посібник

Глава 8

МИСЛЕННЯ ТА ІНТЕЛЕКТ

8.1. Поняття мислення

Абстрактне пізнання здійснюється за допомогою мислення та уяви. Видатний філософ Р. Декарт стверджував таку максиму: «Я мислю, отже, я існую». І цілком справедливо: ніщо так переконливо не доводить існу- вання людини, як акт мислення.

Предмет психології мислення розміщений ніби на перетині двох га- лузей: тієї, що належить до компетенції психологічного вивчення, і тієї, яка становить предмет комплексних досліджень мислення.

Склад понять, якими оперує мислення конкретної людини, не ви- значається властивостями її нервових процесів. Власне він визначається умовами засвоєння цих категорій, умовами діяльності, життя людини, відмінностями в культурі.

Кібернетика розглядає мислення людини як інформаційний процес, фіксує те загальне, що є в роботі електронно-обчислювальних машин і в мисленні людини. А психологію насамперед цікавить специфіка людсь- кого мислення, його відмінності від інформаційних процесів, які реалізу- ються через сучасні технічні пристрої. Взаємодія психології та «штучного інтелекту» суттєво змінила зміст психології мислення.

Відображаючи дійсність на чуттєвому рівні, людина одержує різноманітну інформацію про зовнішні властивості та ознаки предметів, які фіксуються в її свідомості в гамі звукових, просторових, часових, смакових, дотикових та інших образів.

Але вичерпні знання про невідчутні, але істотні властивості та ознаки предметів дійсності людина здобуває за допомогою мислення.

МИСЛЕННЯ – це процес опосередкованого й узагальненого відображення людиною предметів і явищ в їх істотних зв’язках і відношеннях.

Особливості мисленнєвого відображення дійсності є такими:

мислення виражається в опосередкованому характері мисленнєвого відображення дійсності. Опосередкування можуть мати різний ступінь складності залежно від особливостей пізнавального за- вдання та предмета пізнання;

мислення відображає істотні ознаки, які виражають сутність предметів і явищ, їхні причинно-наслідкові залежності;

мислення має узагальнений характер відображення.

За допомогою мислення людина пізнає істотні ознаки, що виявляються спільними для споріднених у тому чи іншому аспекті предметів, і осмислює їх узагальнено, оперуючи поняттями.

Мислення людини нерозривно повязано з мовою, яка є знаряддям формування і способом існування думки, оскільки у слові закріплюється