Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РКР Вступ 1-30 відповіді.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
123.55 Кб
Скачать

Симбіоз і еволюція

У земній біосфері, в якій найбільші шанси на виживання має в своєму розпорядженні найбільш пристосований, загальна користь симбіозних відносин має велике значення для розумінняеволюції. Здатність використовувати допомогу інших видів і їх здібностей може принести швидку і значну вигоду. На початку ця допомога використовується односторонньо у форміпаразитизму, але в ході часу завдяки обопільному пристосуванню ці відносини можуть стати взаємно корисними і навіть необхідними. У природі спостерігаються всі перехідні ступені між радикальним паразитизмом і фактичним злиттям організмів.

Теорія ендосимбіогенезуописує виникнення в процесі еволюції «складних» ядерних кліток еукаріот шляхом формування симбіозу простіших форм: випадкового захоплення крупною хижою кліткою дрібніших прокаріот, що згодом продовжили існування усередині крупної клітки, але що втратили частину своєї самостійності і що дали початокмітохондріяміхлоропластам.

9.Хижацтво в екології— тип відносин між біологічнимипопуляціями, при якиххижак харчується іншими організмами, жертвою[1]. Хижаки не обов'язково вбивають жертву, коли харчуються нею. Подібними до хижаків організмами є детритофаги, пожирателі мертвого органічного матеріалу (детриту), часто таку поведінку важко відрізнити від хижацтва[1], наприклад, коли паразитживе на тіліхазяїна, а потім пожирає його тіло після смерті. Головною характеристикою хижацтва, проте, є прямий контакт з популяцією жертви, тоді як деритрофаги лише пожирають наявний матеріал, часто не впливаючи на популяцію «донорських» організмів.

10.Гомеоста́з — стан рівновагидинамічного середовища, у якому відбуваються біологічні процеси. Здебільшого це поняття вживається вбіології. Гомеостаз підтримується безперервною роботою систем органівкровообігу,дихання,травлення, виділення тощо, виділенням укровбіологічно активних хімічних речовин, які забезпечують взаємодіюклітиніорганів. Найважливіша роль у підтриманні гомеостазу належитьнервовій системі, яка регулює діяльність органів і системорганізму. Гомеостаз регулюється безпосередньо проміжним мозком.

Гомеостаз — відносна сталість складу та властивостей внутрішнього середовища біологічних систем різних рівнів організації.

В основі гомеостазу лежать динамічні процеси, оскільки сталість внутрішнього середовища безперервно порушується і так само безперервно відновлюється.

Фізіологічні процеси в організмі і процеси підтримання гомеостазу знаходиться під контролем зворотного зв'язку (керований об'єкт у свою чергу, контролює об'єкт огляду, між ними існує взаємодія).

Гомеостаз — це система скоординованих реакцій, спрямованих на забезпечення, підтримання або відновлення сталості внутрішнього середовища організму.

Організм як тварини, так і людини є відкритою системою, що досить сильно пов'язнана з середовищем. Існує таке поняття, як саморегуляція, для якої було запропоновано назву «gomios stasis» — лат. подібний стан. Гомеостаз — це постійність внутрішнього середовища і фізіологічних функцій організму (сталість хімічного складу та фізико-хімічних властивостей, він виражається наявністю ряду стійких показників (констант), характеризує нормальний стан організма: температуру, тиск крові, кількість у крові речовин(Са, К, Na)

11.Харчовий або трофічний ланцюжок — набір взаємовідношень між різними групами організмів, які визначають послідовність перетворення біомаси і енергії в екосистемі. Так, наприклад, енергія сонця служить джерелом енергії для трави, яка служить їжеюхудобі, яка, у свою чергу, служить їжею людині.