Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_po_Agrarnomu_pravu_2013.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
569.86 Кб
Скачать

Модуль 2. Внутрішні та зовнішні аграрні правовідносини

Тема 1. Правовий режим майна сільськогосподарських підприємств. Державно-правове регулювання аграрних відносин

Поняття правового режиму майна.

Поняття права власності сільськогосподарських підприємств. Конституція україни та закони щодо регулювання цього права.

Об’єкти та суб’єкти права власності підприємств.

Правовий режим пайового фонду.

Поняття й особливості права власності с/г підприємств корпоративного та кооперативного типу.

Особливості правового режиму майна цих підприємств.

ДСГП та правовий режим їх майна: об’єкти і зміст майнових прав, особливості і відмінності права повного господарського віддання і право оперативного управління майном.

Правовий режим основних, оборотних, пайових та інших фондів цих підприємств.

Права найманих працівників.

Правове регулювання приватизації майна державних підприємств.

Характеристика державно-правового регулювання сільсь­кого господарства. Система органів державної влади і держав­ного управління, що відають сільським господарством і АПК. Зміст правових актів і правових норм з питань державного уп­равління сільським господарством.

Повноваження органів державної влади і державного уп­равління сільським господарством, відомчо-правове регулю­вання, управління сільським господарством в цілому і його виробничо-господарськими підгалузями. Характеристика право­вих актів, що визначають правове становище органів держав­ного управління сільським господарством. Положения про Міністерство аграрної політики України. Структура Міністерства аграрної політики України. Правомочності головних управлінь, управлінь і відділів міністерства та провідних інспекцій, що діють у сільському господарстві.

Аграрне законодавство про державно-економічне сприяння розвиткові сільського господарства України і господарсько-підприємницькій діяльності аграрних товаровиробників. Державно-правові методи регулювання сільського господарства і здійснення державного керівництва діяльністю сільськогосподарських підприємств, включаючи ФГ. Здійснення держав­но-правового регулювання сільського господарства.

Тема 2. Органи управління сільськогосподарськими підприємствами. Юридична відповідальність за порушення аграрного законодавства суб’єктами аграрного права

Поняття системи та система органів самоврядування в сільськогосподарських підприємствах.

Засади і гарантії корпоративного права управління. Система органів управління в сільськогосподарських підприємствах корпоративного типу (АТ, ТОВ).

Повноваження вищого органу управління (загальних зборів акціонерів (учасників), членів або зборів уповноважених).

Повноваження виконавчого органу управління підприємства. Повноваження голови (директора) та інших керівників підприємства.

Повноваження зборів і ради працівників виробничо-господарського підрозділу.

Система представницьких органів КГСП та інших сільськогосподарських підприємств.

Поняття й особливості юридичної відповідальності працівників одночасно як членів або учасників сільськогосподарських підприємств кооперативного або корпоративного типів. Підстави і умови настання дисциплінарної та матеріальної відповідальності.

Дисциплінарна відповідальність працівників сільськогосподарських підприємств різних форм власності за скоєння дисциплінарного проступку.

Матеріальна відповідальність за шкоду, заподіяну найманим працівником і(чи) членом підприємства. Де він працює (членом якого він є).

Особливості дисциплінарної і матеріальної відповідальності спеціалістів і посадових осіб приватних (кооператиного і /чи корпоративного типів) та ДСГП.

Поняття і види трудових спорів між працівниками і сільсь-когосподарським підприємством. Організаційно-правові засади створення, діяльності і ліквідації комісій з трудових спорів. По­рядок і строки розгляду трудових спорів. Вирішення трудових спорів про оплату праці. Порядок вирішення колективних тру­дових спорів (конфліктів), що виникають у сільському господарстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]