Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

отчет

.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
39.94 Кб
Скачать

ЗВІТ

Про роботу студентки

4 курсу 41-а групи

Природничого факультету

Харківського державного педагогічного університету

ім. Г.С.Сковороди

Мінки Вікторії Володимирівни,

Яка проходила педагогічну практику

в №154 школі м. Харкова

в період з 14 січня по 16 лютого 2013 р.

Я, Мінка Вікторія Володимирівна, проходила активну педагогічну практику у загальноосвітній школі I-III ступенів № 154 м. Харкова.

Першочерговим кроком у підготовці до практики була участь у настановній конференції з питань педагогічної практики. На цій конференції я отримала чіткі завдання щодо проходження практики, ознайомилася з правилами і нормами оформлення документації.

По прибутті в школу я познайомилася зі школою, її директором Літвін Людмилою Іванівною, вчительками біології Івановою Надією Василівною та хімії Голубєвою Іраїдою Олексіївною, та класним керівником Новіковою Ларисою Миколаївною. В ході подальших відвідувань школи я познайомилася з вчительським колективом, бібліотекарем, психологом, техпрацівниками школи, мед. працівником, робітниками шкільної їдальні та учнями школи.

В школі сучасно обладнані всі кабінети. Творчий підхід у оформленні кабінету української мови та літератури. Також є велика спортивна зала, актова зала, їдальня. Книжковий фонд бібліотеки складає 22 тис. підручників. На пришкільній території є спортивний стадіон, майданчики для заняття спортом.

Кабінет біології обладнаний сучасними технічними засобами, є також лаборантська кабінету ї, де є можливість готуватись до уроків, лабораторних і практичних робіт до уроку. Недоліком є недостатня кількість наочного матеріалу (схем, таблиць), але за наявності мультимедійної підтримки, суттєво на результативність уроку це не впливає.

Кабінет хімії знаходиться на третьому поверсі школи, в ньому в достатній мірі наявні методичні посібники, науково-популярна література, різні види наочності, зокрема таблиці, схеми, хімічні реактиви та інше. Також кабінет обладнаний сучасними технічними засобами.

Таким чином, матеріально-технічна база школи і кабінетів хімії та біології дозволяє проводити уроки на задовільному рівні.

За мною був закріплений 8-Б російськомовний клас, який розміщувався у кабінеті української мови та літератури. Насамперед я познайомилася з кожним учнем класу, їх успішністю, класний керівник дав коротку характеристику кожного учня, їх всього 30, з них 3 мають індивідуальний нрафік навчання. Я побувала на 15 різних уроках, зокрема хімії, біології, фізиці та ін.. і виховних заходах, які провела класний керівник. Всі вчителі мають великий педагогічний досвід та знання, що позитивно відображається на проведенні їх уроків. Учні активно працювали на уроках, з задоволенням вирішуючи всі поставлені перед ними завдання. Також я відвідала 3 уроки студентів-практикантів. Не зважаючи на недостатній досвід практикантів, уроки проводилися на достатньому рівні. На деяких уроках не вистачало чіткості, та активної роботи з класом.

Під час проходження практики мною  була виконана значна за обсягом навчальна, виховна і позакласна робота, яка проводилась згідно індивідуального плану. Мною було проведено 7 уроків з біології та 2 з хімії. Кількість уроків і виховних годин відповідали кількості уроків запланованих у планах. Уроки були проведені відповідно до теми і на всіх уроках було досягнуто мети.

Учні добре сприйняли тимчасову заміну вчителя і сумлінно ставились до навчання, готувались до уроків, використовували додаткову літературу і джерела. За рівнем підготовки клас знаходиться на високому рівні. Всі заплановані уроки з біології були проведені, проте з підготовкою до деяких з них виникали труднощі. Так, позначалася нестача наочності ( схем, таблиць, муляжів) з теми « Риби » . Було знайдено їм заміну у вигляді мультимедійного зображення, що суттєво не вплинуло на результативність. Також виникали певні труднощі при поданні матеріалу узагальнюючого уроку.

При проведенні уроків з хімії труднощів не виникало. Учні дуже добре вели себе на уроках, що пояснювалося їх зацікавленістю матеріалом курсу та вдалим використанням завдань. Широко використовувалась уся різноманітність дидактичних засобів і прийомів, поєднання різних підходів до учнів. Для того, щоб навчити учнів самостійно оволодівати знаннями, застосовувались індивідуальні завдання, які ставились як перед усім класом, так і перед окремими учнями. Це дозволило максимально активізувати увагу учнів до предмету і викликати в них зацікавленість у його вивченні.

У закріпленому за мною 8-Б класі проводилась вся необхідна виховна та позакласна робота. Учні свідомо та активно поставились до проведення виховних годин, були на них присутні у повному складі, приймали активну участь у підготовці та проведенні їх. Все це додатково підвищувало загальний рівень розвитку учнів, мотивувало навчальну діяльність та підвищувало громадську активність учнів клас. Проведення виховної роботи було б просто неможливим без активної підтримки класного керівника, яка впевнено і наполегливо доносить до дітей почуття колективізму, обов’язку, власної гідності. Основною формою виховної роботи були виховні години. КВЕСТ

Провівши уроки, я зрозуміла, що працюючи більше та ще й в індивідуальному плані, можна досягнути набагато кращих результатів. В загальному рівень знань учнів високий. Діти полюбляють уроки біології та хімії, з цікавістю відвідують уроки, у них дуже добре розвинена уява. Сказати, що з якогось предмету вони не мають достатніх знань, я не можу, бо в кожного предмету у них є певний баланс знань і я задоволена, що мені випала можливість проходити практику саме в цьому класі і викладати саме цї предмети. Адже, прагнучи розповісти їм щось цікаве, нове, даючи їм цікаві завдання з біології, хімії я збагачувала і свої знання, свій словниковий запас. Мені самій було цікаво шукати в журналах, книгах, довідковій літературі щось нове, і розповідати дітям те, чого вони ще не знають.

Отже, після проходження першої активної практики, я чітко визначилась з тим, що хочу працювати в школі.