Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Metod_biol

.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
53.25 Кб
Скачать

Это не нашла: 13.який рівень називається поняттєвим?Як структура сучасного комбінованого уроку відповідає психологічному шляху формування понять?

21.чим характеризується поетапний комбінований урок?Наведіть приклад теми будь-якого розділу,при вивченні якої доцільно користуватись структурою саме цього виду комбінованого уроку.

12.розробіть рівнорівневі питання до тематичної контрольної роботи (Розділ:Тварини,тема:"Птахи").

Початковий рівень (одна правильна відповідь 0,5 балів).

1. Від яких тварин походять птахи?

А). земноводні;

Б). ссавці;

В). плазуни;

Г). риби.

2. Яка температура тіла птаха?

А). 42 – 42,5;

Б). 36,6;

В). 52;

Г). 25.

3. Як називаються зрослі кістки стопи, вкриті роговими лусками?

А). зоб;

Б). піря;

В). цівка;

Г). ключиця.

4. До якого підтипу відноситься клас Птахи?

А). хордові;

Б). безхребетні;

В). багатоклітинні;

Г). хребетні.

5. Як називається єдина залоза птаха?

А). куприк;

Б). підшлункова;

В). гіпофіз;

Г). наднирники.

6. Яку функцію виконують камінчики у м’язовому шлунку птахів?

А). симбіоз із бактеріями;

Б). перетирання;

В). їх там не має;

Г). затримку їжі.

15-17. Назвіть та обгрунтуйте з наукової точки зору головні ознаки сучасного уроку біології.

      Сучасні уроки окремого предмету - це сукупность методів і засобів для реалізації змісту навчання в межах окремої дисципліни. Іншими словами – це методика викладання предмету, або технології навчання. На сьогодні освітня технологія функціонує і як наука, що досліджує найраціональніші способи навчання, і як система принципів та способів навчання, і як реальний процес навчання.

  За цією системою – більш 90% навчального часу загально освітньої школи витрачається на уроки, у ході яких викладається майже весь навчальний матеріал. Найчастіше серед типів уроків використовується комбінування, хоча творчі вчителі використовують і інші типи уроків. Традиційне навчання має свій позитив:

- це систематичний характер;

- логічно впорядкована подача навчального матеріалу;

- оптимальні витрати ресурсів при масовому навчанні;

- постійній емоційній вплив особистості вчителя на учнів.

Але поряд з позитивом є і негатив:

- перевага репродуктивному методу навчання;

- одноманітність навчання однотипність методів, що призводить до зниження пізнавального процесу;

- відсутність (недостатній рівень) самостійності учнів, індивідуального навчання;

- пасивність школярів.

16.Охарактеризуйте масові форми позакласної роботи з біології.Запропонуйте тематику шкільних біологічних вечорів.

Позакласна робота з біології в більшості випадків нерозривно пов`язана з навчально-виховним процесом, здійснюваним на уроках, і ґрунтується на знаннях, навичках. Знання, які подаються на уроці не є достатніми, щоб пізнати все. З метою розширити і поглибити знання, розвинути творчі нахили у дитини, побудувати її свідомість використовують позакласні роботи, тобто роботи, які виходять за межі класної кімнати. Позакласна робота з біології дає можливість розвивати індивідуальні інтереси учнів, їхні здібності, нахили, розширювати кругозір, формувати стійкі потреби самостійно пізнавати, охороняти і примножувати навколишню природу. Завдання позакласної роботи – закріплення, збагачення та поглиблення знань набутих у процесі вивчення певної теми чи розділу з біології, а також застосування їх на практиці, розширення загальноосвітнього кругозору учнів, формування у них наукового світогляду, вироблення вмінь і навичок самоосвіти, формування інтересів до вивчення природи. Сьогодні одним із пріоритетних напрямів навчання біології в сучасній школі є вдосконалення екологічної освіти й виховання, формування екологічної культури школярів. Серед групових форм позакласної роботи в школах поширена діяльність екологічних гуртків. В позакласній роботі з біології використовують різноманітні форми й види екологічного виховання школярів. У сучасній школі найбільш поширеною є масова форма роботи, яка дає можливість охопити екологічним вихованням якомога більшу кількість учнів.

18.Запропонуйте свій варіант мікроструктури етапу "Мотивація вивчення нових знань" (розділ:Біологія людини,тема уроку за вибором студента).

"Эндокринная система. Железы внутренней секреции"

1 задача. До 14 лет у девочки было отличное здоровье. Но вдруг она  стала сильно худеть, пропал аппетит, мучила неукротимая жажда. Родители здоровы. В 13 лет она перенесла воспаление поджелудочной железы.

2 задача. У ребенка остановился рост. Он стал толстеть, нарушились пропорции тела. Постоянно стал высовываться кончик языка изо рта. Стали наблюдаться расстройства речи, памяти, мышления. Эти примеры демонстрируют нарушения в деятельности организма, и определяют важную проблему (Слайд №2):

Проблема: Почему возможно возникновение различных отклонений от нормального развития? Чтобы разобраться в данной проблеме, нам необходимо сформулировать цель. Помогите, ребята, сформулировать цель нашего занятия.

19.Яке значення має дослідницька робота з біології?Запропонуйте теми двох-трьох дослідів на пришкільній навчально-дослідній ділянці.Складіть схему одного з них.

Вивчення природничих наук, зокрема біології, створює можливості для формування дослідницьких компетентностей школярів. На нашу думку, поняття "дослідницькі компетентності" охоплює не лише відповідні знання та елементарні дослідницькі уміння, але й мотиваційний та поведінковий компоненти – внутрішню потребу школяра у дослідницькій діяльності.

Певний рівень дослідницьких компетентностей формується в процесі урочної роботи за умови використання учителем різних видів дослідницьких завдань, проведення лабораторних та практичних робіт. Для досягнення успішного результату саме на уроках повинна розвинутися зацікавленість учнів як навчальним предметом, так і дослідницькою діяльністю.

Сприяти поглибленню пізнавальних інтересів та формуванню дослідницьких компетентностей покликані факультативні курси, що пропонуються учням. Оскільки позаурочна робота має ширші можливості для проведення експериментальної роботи, а учні середніх класів мають до неї неабиякий інтерес, у школах є потреба у факультативних курсах дослідницького характеру.

Навально-дослідна ділянка займає важливе місце у навчально-виховному

процесі школи, адже саме тут діти пізнають різноманітність рослинного та

тваринного світу, вчаться любити природу, бережно відноситися до кожної

живої істоти. Тут прищеплюється в дітей любов до праці, вміння цінувати

свою працю та працю інших.

Навчально-дослідна ділянка – це біологічна лабораторія під відкритим

небом, де учні проводять багато практичних занять, заготовляють

гербарії, роздатковий матеріал для своїх менших товаришів.

Дослід №1

Тема досліду. Вплив загартування насіння помідорів на ріст і розвиток

розсади. Площа ящиків: 35 х 35 х б см.

Схема досліду:

І варіант – насіння намочується водою кімнатнЫ температури,

витримується поперемінно по 12год. при tо від 0о до 3о і при кімнатній

температурі.

ІІ варіант – насіння замочується у воді кімнатнЫ температури і

залишається для періодичного зволоження водою, як тільки починає

проростати, ящики потрібно закопати всніг на 1-2 дні. Перед висіванням

насіння підігрівати 2 год. при tо 30-35о С.

ІІІ варіант (контроль) – сівба незагартованим насінням.

20.Запропонуйте свій варіант мікроструктури етапу "Перевірка домашнього завдання" (розділ:тварини,тема уроку за вибором студента).

Задание №1. “Цветик-семицветик ”(на доске из цветной бумаги наклеен цветок, учащиеся срывают лепестки, на которых с другой стороны написаны названия отрядов Млекопитающих животных)

Необходимо дать характеристику отряду по плану:

а) представители;

б) среда и место обитания;

в) характерные признаки, приспособленность к среде;

г) значение в природе и жизни человека;

д) интересные факты.

22.Як ви розумієте,що таке проблемний підхід у навчанні?Наведіть приклади проблемної ситуації та приблемного питання.

Для достижения положительного решения проблем вопросов существуют проблемные методы - это методы, основанные на создании проблемных ситуаций, активной познавательной деятельности учащихся состоящей в поиске и решении сложных вопросов, требующих актуализацию знаний, анализа и т.д. Использование различных методических приёмов стимулирует творческую активность учащихся. подведение школьников к противоречию и предложение им самим найти способ его разрешения. Предлагаю классу рассмотреть явление с различных позиций. Данный приём хорошо использовать при проведении сложно-ролевых игр, когда одно и тоже явление рассматривают люди разных, например, профессий - юрист, финансист, педагог. Особенно проявляется эффективность урока, когда я использую приём связанный с побуждением учащихся сравнивать, делать свои обобщения, выводы, сопоставлять факты.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]