Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biologia_32-62.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
460.8 Кб
Скачать

Глава 52. Травної система

Травна система у хордових тварин виконує важливу трофічну функцію, саме в цій системі відбувається пере­травлення їжі за допомогою ферментів, які виділяють травні залози.

Еволюція травної системи поступова диференційовка прямої кишкової трубки в складну систему органів кожен із яких виконує окремі функції травлення. Збільшувалась по­верхня для переварювання їж:

—утворення спірального клапану

— загальне збільшення довжини кишечнику – утв. петлеподібних вигинів, зміна структури внутрішніх стінок тонкого кишечнику.

Передній відділ кишечної трубки — ротоглоткова порожнина — диференціюється в особливу систему ор­ганів дихання.

1)Ланцетник – ротова порожнина – глотка з зябровими щілинами - кишечник з печінковим виростом.

2)Мінога – ротова воронка з шкірними складками – рот (язик з теркою і крупним зубом) – глотка – стравохід – кишка – спіральний клапан.

Залози – печінка, зачатки шлункової залози і слинні залози

3)Хрящові риби (акула) – рот – глотка – стравохід – шлунок у-подібний - тонка кишка – товта кишка+спіральний клапан - пряма кишка (ректальна залоза – сольовий обмін).

Залози – 3-лопатева печінка (маса до 25% від маси всього тіла): енергетичний резерв+плавучість тіла

4) Кісткові риби - рот – стравохід – шлунок - тонкий кишечник - протоки жовчного міхура печінки і підшлункової залози – задня кишка – анальний отвір

В начальной части кишечника расположены слепые выросты – пилорические придатки. Роль – выделяються пищеварительные ферменты и начинаеться всасывани переваринной пищи.

Железы: печень – 1-8% масы тела, развит желчный пузир; поджеледочная железа в виде мелких долек разбросана по брежейке

5) Земноводные – рот – ротоглоточная полость – пищевод – жлудок – 12-перстная кишка – тонкая кишка – прямая кишка – клоака.

Железы: печень 3-лопастная (в центральной лопасти желчный пузир) Селезенка около нижнего конца желудка; поджелудочная железа

6) Рептилии. Более диференциированая чем у земноодных. Желудок имеет толстые мышеные стенки. На границе между толстой и тонко кишкой находиться сипая кишка, которой нет у амфибий. Большая печень имеет желчный пузир. ПОджелудочная железа в виде длиного плотного тела лежит в петле 12-перстной кишке, кишечник заканчиваеться клоакой.

7) Птахи:

1) відсутність .зубів., функціонально за міщених почасти роговим дзьобом, почасти мускульний відділом шлунка;

2) відносно невелика довжина власне кишечнику

3) диференціювання шлунка на два відділи, що пов'язане з відсутністю здатності подрібнювати поживу в ротовій порожнині і з потребою дуже Інтенсивного хімічного впливу на їжу в зв'язку з укороченістю кишечника;

4) відсутність диференціювання задньої кишки на товстий і прямий відділи, що очевидно, треба розглядати, як пристосування до полегшення тіла, бо функція прямої кишки в основі зводиться до тимчасового; скупчення фекальних мас і всисання з них води.

8) Ссавці:.

- трав­ний тракт починається передротовою порожниною або переддвір'ям рота, - основні відділи травного тракту добре виражені, мають межі, які відокремлюють один відділ від іншого. Відносно особливостей окремих відділів травного тракту можна зазначити наступне.

Власне кишечник поділяється на тонкий, товстий, прямий відділи. На межі тонкого і товстого кишечника знаходиться сліпа кишка, яка виконує функцію «бро­дильного чана» і особливо добре розвинена у видів, які живляться грубими рослинними кормамиУ всіх хребетних тварин печінка та підшлункова за­лози впадають в дванадцятипалу кишку, у риб сюди ще впадає різна кількість пілоричних придатків.

Вперше прототип печінки (печінковий виріст) з'яв­ляється у ланцетника у вигляді мішкоподібного утворену ня, який відходить від стінки недиференційованої кишки в тому місці, де утворюється печінка у хребетних. Все­редині печінковий виріст вистланий війчастим залозистим епітелієм, частина клітин якого продукують ферменти, інші — здійснюють всмоктування їжі.

Печінка у хребетних тварин виникає у вигляді по­рожнистого повздовжнього вип'ячування черевної стінки кишечника, який в процесі розвитку ділиться на дві час­тини: передню — зачаток печінки і задню — зачаток жовчного міхура. Саме в стадії порожнистого вип'ячювання печінка хребетних проявляє схожість з печінко­вим виростом ланцетника.

Травна система формується спочатку як трубка. У одноклітинних організмів-в цитоплазмі клітини або у вакуолі(у інфузорії туфельки, виника¬ють зачатки травної трубки у вигляді ро¬тової заглибини, глотки). Відособлен¬ня кишкової трубки(похідна ентодер¬ми) досконаліша порівняно з клітинним травлен¬ням. У кишковопорожнинних на одному кінці тіла є заглибина для приймання їжі і видалення неперетравлених її решток. Від травної порожнини відходять до тканин сліпі вирости, через які поживні речовини досягають клітин. Такою є будова кишки у нижчих червів. У вищих червів є вже відхідник. У них з мезодерми утворюються м'язи і кровоносні судини. Складнішою є травна система у го-ловоногих молюсків (восьминіг, кальмар). У безхребетних (комахи, рако¬подібні, головоногі молюски) є добре роз-винені і складно побудовані щелепи, слинні залози, а в просвіт кишки відкриваються протоки печінки і підшлункової залози. У хордових уся кишкова трубка похо¬дить з ентодерми. З ектодерми виникають лише органи початкового і кінцевого від¬ділів. Глотка розміщена між роговою порожниною і стравоходом. У на¬земних тварин із появою легеневого ди¬хання через неї крім їжі проходить і повіт¬ря. Стравохід сполучає глотку зі шлунком, у птахів він формує воло для попередньо¬го розмочування їжі. Шлунок е розширеною частиною киш¬ки. У багатьох риб його немає. У амфібій і рептилій є чітка диференціація між стра¬воходом і шлунком. Птахи мають зало¬зистий і м'язовий шлунок. У ссавців шлу¬нок відрізняється не лише за формою, а й за розподілом епітелію. Шлунок китопо¬дібних і жуйних розділений на камери. У кишках виникають пристосування для збільшення всмоктувальної поверхні. По всій довжині стінка травної трубки складається з кількох шарів (слизового, м’язового, серозного) і здійснює секреторну, рухову і всмоктувальну функції.

Соседние файлы в предмете Биология