Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Звіт з трудового навчання

.docx
Скачиваний:
158
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
17.98 Кб
Скачать

Звіт про проходження переддипломної практики з трудового навчання

Я, Слабинський Валерій Михайлович, проходив педагогічну практику в Кобзівському НВК Красноградського району Харківської області з 13 січня по 9 лютого 2014 року. Уроки проводив згідно розкладу та тижневого навантаження вчителя у 5-11 класах.

Матеріальна база школи на належному рівні, є всі необхідні для організації роботи на уроці наочні посібники, зразки та таблиці. Майстерня школи обладнана всіма необхідними верстатами, як для обробки деревини, так і для обробки металу. На стінах знаходяться різноманітні стенди та таблиці з правил техніки безпеки та правил внутрішнього розпорядку поведінки в майстерні.

Протягом всього терміну проходження переддипломної практики, я провів 48 годин з трудового навчання, 4 виховних заходи в закріпленому за мною класі та 2 бесіди (1 – з безпеки життєдіяльності, 1 – з культури поведінки). При підготовці кожного уроку я користувався методичними посібниками вчителя, готував на кожен урок наочність, розробляв цікаві презентації. На уроках намагався раціонально розподілити час задля того аби діти могли якомога більше часу приділити виконанню практичної роботи.

Під час перебування на практиці, я створив гурток з трудового навчання який мав назву «На користь людям». В нього були включені всі ті хто виявив бажання, а саме учні 6, 7 та 8 класів. Кожне заняття гуртка було продуктивним, так як, на кожному занятті учні виготовляли нові та корисні у використанні вироби для побуду та людей.

По завершенню переддипломної практики я організував та провів батьківські збори у закріпленому за мною класі. Батьківські збори пройшли у вигляді бесіди на тему «Батьківське виховання», під час якої були розглянуті такі питання як:

  • Що таке батьківське виховання?

  • Що таке психологічний контакт з дитиною?

  • Що означає виховувати?

  • Яка мета виховання в сім’ї?

А по завершенню батьківських зборів була розглянута та проаналізована ситуація яку я підготував для батьків. На зборах виносились також такі питання як, поведінка учнів, підготовка домашнього завдання, готовність до уроків, відвідування школи та успішність учнів.

Також я відвідав 4 уроки з трудового навчання у (Мирончука А.І.), 2 уроки з додаткової кваліфікації «інформатики» (Семеренко В.С.), та 1 виховний захід у закріпленому за мною класі (Дубина Л.В.). Я провів повний аналіз цих занять та обговорив їх з вчителями.

Щодо аналізу своєї роботи на робочому місці вчителя, то я можу сказати що я в повній мірі виконав всі поставлені переді мною завдання, заняття проводив вчасно, згідно графіку. Труднощів під час перебування на практиці,я не відчув, але якщо якісь і не значні труднощі виникали в ході проходження практики, то я завжди міг звернутися за допомогою до свого вчителя, який завжди і в усьому мені допомагав. Вважаю, що пройшов переддипломну практику на високому рівні. Дізнався багато нового та зміцнив свої набуті теоретичні знання на практиці.

Недоліків у психолого-педагогічній і методичній підготовці за час самостійної роботи у навчальному закладі у мене не виникало. Колектив закладу дуже гарний. Всі вчителі доброзичливі, чуйні та завжди готові прийти на допомогу.

Як висновок можу сказати що, головним завданням переддипломної практики є, одержання певного досвіду в роботі з учнями, формування вміння вірно вибирати стиль спілкування з учнями, вибрати найефективнішу мотивацію, спираючись на вікові особливості учнів; використати методи навчання таким чином, щоб саме навчання принесло задоволення учням. Це в свою чергу приведе до того, що матеріал уроку надовго залишиться в пам’яті учнів, що і є метою заняття.

Вчитель в основному проведенням мною уроків був задоволений. Він визначив основні моменти, які йому сподобались під час проведення уроків:

  • вдало застосовувались методи навчання в окремих ситуаціях, а саме такі методи :

--- словесні методи ( лекції, бесіди), за їх допомогою студент виклав, пояснив учбовий матеріал; в ході лекції використав прийоми усного викладання матеріалу, підтримував увагу на протязі довгого часу, активізував мислення слухачів;

--- наочні методи, за їх допомогою молодий викладач зробив демонстрацію різного виду схем, таблиць, що призвело до того, що матеріал сприймався учнями краще і зрозуміліше;

--- репродуктивний метод - використавши цей метод, учні записали собі в опорні конспекти основні поняття, в результаті чого вони сприйняли і запам’ятали краще матеріал;

  • під час проведення уроків була представлена наочність, за допомогою якої учні могли наочно спостерігати за ходом викладання матеріалу.

Необхідно також сказати , що всі цілі , які були поставленні переді мною в ході проходження практики були чітко реалізовані.

Але вчитель звернув увагу також і на недоліки, які виникали під час викладання деяких уроків, а саме був шум в класі, тобто необхідно було втихомирити та краще вмотивувати учнів. Підсумувавши всі недоліки і позитивні сторони проведення уроків, можна сказати, що проходження практики було вдалим.

Зауважень щодо організації та проведення занять у навчальному закладі у мене не виникло. На мою думку, практика допомогла мені поглибити та зміцнити мої теоретичні знання та практичні вміння, підвищила мої навички роботи, як із вчителями так із учнями. Навчила краще знаходити спільну мову з учнями, їхніми батьками та колективом закладу.

Погоджено: ________________________ _________ ________________

(П.І.Б. вчителя) (підпис) (дата)