Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМКА) (Автосохраненный).docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
246.07 Кб
Скачать

Національний університет фізичного виховання і спорту україни

ФАКУЛЬТЕТ ЗДОРОВ′Я , ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ , ТУРИЗМУ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ

КАФЕДРА ТЕОРІЇ І МЕТОДИКИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

НИШПОРИ ОЛЕКСІЯ ВАЛЕРІЙОВИЧА

СТУДЕНТА IV КУРСУ 136 ГРУПИ

ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ В СИСТЕМІ ПОЗАУРОЧНИХ ЗАНЯТЬ (НА ПРИКЛАДІ ХОРТИНГУ)

Спеціальність « Фізичне виховання»

Науковий керівник:

Холодова О. С.

Київ 2014

Зміст

Вступ

Список умовних скорочень

Розділ I

Організаційно-методичні засади системи фізичного виховання учнів 1-4 класів загальноосвітньої школи

    1. Стан і перспективи організації роботи з фізичного виховання у загальноосвітніх школах

    1. Вікові особливості розвитку молодших школярів.

    1. Перспективи використання інноваційних технологій у фізичному вихованні молодших школярів

Висновки до розділу

Розділ II

Організація і методи дослідження

2.1 Завдання та методи дослідження

2.2 Організація дослідження

2.3 Програма дослідження

Розділ ΙΙΙ

Перевірка ефективності програми занять хортингом для дітей молодшого шкільного віку в системі позаурочних занять

3.1 Програмний матеріал по роках навчання для груп початкової підготовки

3.2 Характеристика показників рівня фізичного розвитку і фізичної підготовленості молодших школярів

Висновки

Література

Список умовних скорочень

ЗФП- загальна фізична підготовка

СФП- спеціальна фізична підготовка

ЖЄЛ- життєва ємкість легень

ЧСС- частота серцевих скорочень

АТ- артеріальний тиск

Вступ

Актуальність. Проблемі здоров'я суспільства сьогодні приділяється величезна увага — проводяться дослідження щодо можливості збереження здоров'я дітей у сучасних умовах, досліджуються критерії визначення рівня здоровя та механізмів його зміцнення [17].

В науково-методичній літературі існує велика кількість досліджень присвячених питанням покращення здоров’я учнів початкових класів, ефективний вибір методик, адекватний підбір засобів для розвитку фізичних якостей та раціональна організація навчального процесу учнів 1 - 4 класів в умовах двох (а подекуди трьох) уроків фізичної культури на тиждень ще мало вивчені і потребують подальшого наукового обґрунтування [35].

Останнім часом освітянські програми спрямовані на інтенсифікацію розвитку розумових здібностей, але при цьому суттєво ігнорується розвиток тіла дитини: недостатньо уваги приділяється моториці дитини, рівню сформованості функцій організму, контролю за рівнем рухової активності [22].

Проте, за статистичними даними в Україні: абсолютно здорових учнів початкових класів – 5 %; мають схильність до частих захворювань – 50-60 %;нервово-психічні відхилення – 50 %;мають захворювання носоглотки – 30-40 %;мають порушення постави 30-40 % ;мають надлишкову масу тіла – 20 % [ 50]

Встановлено, що причинами різноманітних відхилень у фізичному розвитку і стані здоров’я дітей є: не достатня рухова активність, обсяг якої з кожним роком зменшується, непідготовленість дітей самостійно піклуватися про своє фізичне вдосконалення [22]; недостатня увага учителів і родини до проблеми виховання у молодших школярів позитивного ставлення до зміцнення свого здоров’я [28].

Визначальна роль у вирішенні даної проблеми належить сучасній системі фізичного виховання, яка поступово стає невід’ємною частиною способу життя, що суттєво впливає на освіту, виховання та здоров’я дитини [23].

Особливе місце в системі шкільного навчання займає молодший шкільний вік, тому що він виступає основним періодом набуття соціального досвіду, зокрема інтенсивно формуються інтереси, потреби, збільшуються пізнавальні здібності дитини [ 53].

Методологія та конкретні шляхи підвищення ефективності системи фізичного виховання молодших школярів здійснюється у наступних напрямках – вдосконалення нормативної бази, перегляд критеріїв ефективності системи фізичного виховання, вдосконалення системи оцінки фізичної підготовленості, обґрунтування змісту фізкультурно-оздоровчих занять, організаційно-методичне забезпечення фізкультурно-оздоровчих занять [56, 24]

Одним з пріоритетних завдань системи фізичного виховання є впровадження особистісно-орієнтованої моделі формування у дітей знань та навичок здорового способу життя, усвідомленого відношення до збереження здоров’я [22].

Існуючі підходи формування теоретичних знань з основ здорового способу життя не завжди враховують психофізіологічні особливості розвитку і інтереси дітей молодшого шкільного віку. Тому пошук сучасних інноваційних підходів до процесу формування теоретичних знань є необхідною складовою фізкультурної освіти [40], яка значною мірою впливає на залучення дітей до занять фізичною культурою.

Мета дослідження – розробити зміст та організаційно методичні засади занять хортингом з дітьми молодшого шкільного віку в системі позаурочних занять.

Завдання:

1 Дослідити стан проблеми організації фізичного виховання молодших школярів в системі позаурочних занять по збереженню і зміцненню здоров’я.

2 Визначити рівень фізичного розвитку і фізичної підготовленості молодших школярів.

3. Проаналізувати вплив занять хортингом на фізичний розвиток та фізичну підготовленість для дітей молодого шкільного віку в системі позаурочних занять.

Об’єкт дослідження: заняття хортингом в системі позаурочних занять.

Предмет дослідження: зміст та методичні особливості занять хортингом з учнями 7-9 років в системі позаурочних занять.

Методи дослідження: вивчення та аналіз літературних джерел, педагогічні методи (педагогічні експериментів, педагогічне тестування), метод антропометрія, фізіологічні методи (пульсометрія, спірометрія), методи математичної статистики.

Наукова новизна: передбачається вперше розробити програму з хортингу для занять з дітьми 7-9 років в системі позаурочних занять.

Практична значущість роботи полягає у втіленні інноваційної програми фізкультурно-оздоровчої роботи, сучасних педагогічних технологій в систему роботи загальноосвітніх навчальних закладів, які сприятимуть підвищенню ефективності системи фізичного виховання.

Структура роботи: робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, практичних рекомендацій і списку літератури: використано ___ джерел літератури вітчизняних та зарубіжних авторів. Робота містить__ сторінок машинописного тексту, __ таблиць, __ графіка, __ рисунків експериментального матеріалу