Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
287.74 Кб
Скачать

Т ермінологічний словник

Двостороння монополія — ринок, на якому єдиному продавцеві (монополії) протистоїть єдиний покупець (монопсонія).

Державний сектор — сфера державної господарської діяльності на основі панування державної власності на засоби виробництва.

Державно-монополістичний капіталізм (за марксистською концепцією) — поєднання в особливий механізм «…гігантської сили капіталізму з гігантською силою держави…» (Ленин В. И. Полн. собр. соч. — Т. 32. — С. 83), вища планомірна форма капіталізму (Там само. — Т. 31. — С. 443—444).

Змішана економіка — модель соціально-економічного розвитку, що передбачає поєднання приватної і державної форм влас­ності, плану і ринку, проведення інституціонально-соціальних реформ для побудови прогресивного ладу.

Колективний договір укладається на основі чинних законів, прий­нятих сторонами (найманим персоналом і власником або його представ­ником) зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин та узгодження інтересів трудящих, власників і уповноважених ними органів.

Сектор економіки — частина народного господарства, яка має пев­ні економічні та соціальні ознаки і може базуватись на одному або декількох соціально-економічних укладах.

Соціальна орієнтація економіки — політика держави в ринковій економіці, спрямована на створення нормальних умов для відтворення людини, незалежно від участі у виробництві і рівня доходу.

Соціальне партнерство — теорія класового співробітництва та соціальної гармонії інтересів праці і капіталу, найманих робітників і капіталістів.

Суспільно-економічний уклад — система визначених економічних відносин, що базуються на певних формах, видах власності на засоби виробництва.

Фінансово-промислова група (ФПГ) — комплекс промислових, торговельних, банківських, транспортних та інших компаній.

Функціональна еліта в економіці — впливові групи, які в ході конкуренції виділяються в різноманітних сферах або секторах економіки і беруть на себе важливі функції в ній.

К онтрольні запитання і навчальні завдання

  1. Назвіть основні ознаки змішаної економіки.

  2. Чи є різниця між змішаною економікою і багатоукладною економікою?

  3. У чому, на ваш погляд, полягає основна функція держави у змішаній капіталістичній економіці?

  4. Чи може бути, на вашу думку, економіка змішаною в умовах панування капіталістичних монополій?

  5. Назвіть, який з напрямів розвитку змішаної економіки є, на ваш погляд, вирішальним — соціалістичний, неоліберальний, консервативний? Доведіть, чому саме.

  6. У чому полягають революційні зміни в трудових відносинах в умовах капіталістичної змішаної економіки?

  7. Яке ваше ставлення до двосторонньої монополії на ринку праці? Обґрунтуйте свою позицію.

  8. Чи існує експлуатація трудящих в умовах капіталістичної змішаної економіки?

  9. Який тип фінансової олігархії в Україні і яке ваше ставлення до цього явища?

  10. З’ясуйте, чи тотожні поняття «соціально орієнтована ринкова економіка» і «змішана економіка».

  11. Які перспективи розвитку сучасної змішаної економіки?

1 У підручнику «Основи економічної теорії: політичний аспект» розглядається шість моделей змішаної ринкової економіки (ч. VIII, розд. 35, §4), а в книзі Мартіна Шніцера «Порівняння економічних систем» (К., 1997. — С. 25) називаються три підвиди капіталіс­тичної системи: відносно вільна ринкова система США, соціально-ринковий капіталізм Європи та державно керований капіталізм Японії та інших країн Східної Азії.

1 З точки зору формаційного підходу до розвитку суспільства, критерієм якого є відносини власності на засоби виробництва, існує також цивілізаційний підхід, прибічники якого використовують інші критерії періодизації історичного розвитку.

167

Соседние файлы в папке Політекономія Кривенко