Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мирослав Печать / ЗВІТ !!!!!!!!!!!!!.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
583.62 Кб
Скачать

Вступ

Дипломний проект з автоматизації дифузійної установки під нахилом заключається у створенні системи, що забезпечує безвідмовне регулювання температури сокостружкової суміші в апараті по зонам та співвідношення витрат стружка-вода.

Автоматизація промислових процесів – один з найважливіших засобів підвищення продуктивності праці, раціонального використання сировини, покращення якості продукції. Нові можливості для високоефективної автоматизації харчових виробництв відкриває використання мікропроцесорів і мікропроцесорної техніки, робототехніки, ЕОМ.

На даному етапі автоматизації на цукрових заводах схеми автоматизації на базі використання ЕОМ. Починають знаходити своє використання і спеціалізовані контроллери, що подібно ЕОМ керують процесом, але мають менше коло задач, яки можливо вирішити. Використання мікроконтролерів обумовлено їх перевагами перед використанням широкофункціональних мікропроцесорнихкомплексів. По-перше технологічні характеристики процесузмінюються досить повільно, і те що контролер спеціалізований не перешкоджає його використанню. По-друге ціна мікроконтролера значно менша ніж ЕОМ, об’єм задач, які виконуються значно менший. По-третє, якщо потрібен щит контролю і управління, доконтролера можна під’єднати ЕОМ, при чому система обійдеться підприємству дешевше. Вчетверте використання вітчизняних засобів автоматизації сприяє їх розвитку.

1.Техніко-економічне обгрунтування проекту

Перед виготовленням запланованого  виробу необхідно з’ясувати чи є даний проект економічно вигідним, чи є потреба у заміні окремих конструктивних елементів, технології виготовлення виробу в цілому, використаних матеріалів тощо.  Щоб з’ясувати ці питання проводять експертизу проекту.

Частково питання експертизи ми розглядали у попередньому розділі, коли йшлося про основи дизайну у створенні виробу. Насправді, експертиза виробу нерозривно пов’язана з економікою виробництва, і має достатньо складну структуру. Однак провідним в експертизі є його економічна частина, тому коротко розглянемо економічне обґрунтування виробу з позицій основ сучасного виробництва.

Капіталовкладення у виробництво нової продукції характеризують загальні витрати на придбання додаткового і виготовлення нестандартного устаткування та перепланування у виробничих цехах, створення виробничих запасів. Чим менші потреби підприємства в капіталовкладеннях, тим технологічніша нова конструкція виробу.

Собівартість, прибуток і рентабельність нової конструкції виробу є узагальнюючими показниками її технологічності.

2.Характеристика об’єкта автоматизації

Для добування цукру коренеплоди цукрових буряків ріжуть на стружку. Дифузія сахарози відбувається повніше і швидше, якщо стружка має найбільшу поверхню на одиницю маси. Для цього корені ріжуть на спеціальних машинах (бурякорізках) у вигляді сму¬жок жолобчастої форми або пластинки прямокутного перетину. Жолобчасту стружку отримують завширшки 4 — 6 і завтовшки 0,7—1 мм, а пластинчасту — відповідно 2,5 — 3і 1,2 — 1,5 мм.

Якщо коренеплоди були доброї якості (пружні, з добрим турго¬ром) і бурякорізка встановлена правильно, утворюється така стружка, що 100 г її при укладанні в довжину в одну лінію займають не менше 24 м. При цьому не менше 45 — 50 % стружки має бути правильної форми, а браку і м'язги (товсті, короткі шматочки неправильної форми, шматочки завтовшки менше 0,5 мм) не більше 3 %.

На цукрових заводах застосовують бурякорізки трьох типів: дис¬кові, відцентрові та барабанні.

Бурякова стружка надходить на грабельний або стрічковий еле¬ватор, який подає її в дифузійний апарат. Цукор із стружки вилуча¬ється гарячою водою на дифузійних апаратах безперервної дії або в дифузійних батареях.

Оболонки клітин коренів проникні для цукру та інших водорозчинних речовин, однак жива протоплазма клітин напівпроникна і майже не пропускає цукор та інші розчинні у клітинному соку речовини. Тому відносно повно добути цукор дифузійним способом можна тільки після нагрівання стружки до 60 °С, коли відбудеться процес коагуляції білків протоплазми. При цьому білки перетворюються на окремі згустки, грудочки, між якими проходять цукор та інші водорозчинні речовини до стінок клітин і крізь них у навколишній розчин.

Для успішного добування цукру і зменшення переходу нецукрів у дифузійний сік процес дифузії проводять швидко і при слабокис-лій реакції середовища (рН 5 — 6). У дифузійному соку міститься на 18 — 20 % менше нецукрів, ніж у клітинному, тобто доброякісність дифузійного соку вища, ніж клітинного.

На сучасних заводах у нашій країні широко застосовують різні типи дифузійних апаратів безперервної дії. Найбільш поширені з них вертикальні колонні і похилі шнекові дифузійні апарати. В ко¬жний з них стружка надходить безперервно, а назустріч їй рухаєть¬ся вода, за допомогою якої і відбувається знесолоджування стружки, яка попередньо ошпарюється гарячим соком для плазмолізу клітин у спеціальних ошпарювачах, які додаються до дифузійного апарата або розміщені в ньому.

Соседние файлы в папке Мирослав Печать