Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
navchalna_praktika_kurs_nach_kar.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
305.66 Кб
Скачать

1. Завдання на навчальну практику

1.1. Закріплення теоретичних знань, одержаних курсантами в університеті, для всебічного їх використання в практичній діяльності.

    1. Формування у курсантів і вдосконалення професійних навичок і вмінь, які визначені освітньо-кваліфікаційною характеристикою бакалавра зі спеціальності 6.170203 «Пожежна безпека».

    2. Оволодіння курсантами передовими методами організації діяльності пожежно-рятувальних підрозділів ДСНС України щодо організації служби, підготовки, пожежогасіння та проведення аварійно-рятувальних робіт.

    3. Одержання курсантами навичок громадської, організаторської та виховної роботи в пожежно-рятувальних підрозділах ДСНС України.

    4. Підтримання тісних зв’язків університету з пожежно-рятувальними підрозділами ГУ(У) ДСНС України в областях для обміну досвідом, рішення оперативно-службових задач і професійної підготовки курсантів.

    5. Збір та узагальнення курсантами фактичного матеріалу та виконання розділів бакалаврської роботи згідно завдання керівника роботи.

2. Організація проведення навчальної практики

2.1. Відповідальність за організацію і проведення навчальна практика, а також безпосередній контроль покладається на керівництво університету та відповідальних осіб базових підрозділів ДСНС, а навчально-методичне забезпечення - на відповідні кафедри університету.

2.2. У роботі з питань організації і проведення навчальна практика університет та базові підрозділи ДСНС керуються розділами з „Положення про проходження практики студентів вищих навчальних закладів України”.

2.3. Навчальна практика курсантів проводиться в державних пожежно-рятувальних частинах ДСНС, які визначаються наказами по ГУ(У) ДСНС України області, на посаді начальника караулу підрозділів з охорони районів міст і населених пунктів.

2.4. На посадах начальників караулів чергування курсантів організується за триденним графіком: доба чергування - день відпочинку - день підготовки до чергування і збір матеріалу у пожежно-рятувальній частині.

2.5. Начальники головних управлінь (управлінь), де проводиться навчальна практика, несуть відповідальність за якість організації його проведення і зобов'язані:

  • визначити конкретні підрозділи та забезпечити створення належних умов для проведення навчальна практика;

  • призначити наказом керівників навчальна практика, найбільш підготовлених працівників (начальників підрозділів), які мають відповідний кваліфікаційний рівень і достатній практичний досвід, а також безпосередніх керівників навчальна практика за поданням начальників підрозділів;

  • організувати своєчасне оформлення і видачу курсантам на період навчальна практика вкладишів до посвідчення особи, що підтверджують виконання ними обов’язків на конкретній посаді;

  • провести нараду з керівниками навчальна практика і курсантами перед початком навчальна практика та інструктаж курсантів з вимог правил безпеки праці;

  • здійснювати постійний контроль за організацією проведення навчальна практика в пожежно-рятувальних підрозділах, узагальнювати та аналізувати результати, розробляти рекомендації щодо вдосконалення організації і проведення навчальна практика, підбивати підсумки та оформляти результати наказом, копію якого надіслати до університету;

  • організувати прийняття звітів після закінчення навчальна практика.

2.6. Начальники ДПРЧ несуть відповідальність за організацію роботи курсантів безпосередньо на посаді і зобов'язані:

  • здійснювати підбір безпосередніх керівників навчальної практики (досвідчених начальників караулів) і надавати їх кандидатури до ГУ(У) ДСНС України областей для оформлення відповідним наказом;

  • контролювати якісну розробку курсантом під наглядом безпосереднього керівника індивідуального плану на підставі програми навчальної практики;

  • встановити режим роботи курсантів;

  • представити стажистів особовому складу підрозділу, роз’яснити їх повний статус;

  • проводити виховну роботу зі курсантів;

  • забезпечити стажистів необхідними житлово-побутовими умовами (надання, за можливістю, безкоштовного житла, медичного обслуговування, умов для харчування), а також робочими місцями, необхідним майном, службовими бланками, літературою тощо;

  • спрямовувати роботу безпосередніх керівників навчальної практики на якісне виконання курсантами програми;

  • аналізувати роботу курсантів та надавати їм допомогу в успішному виконанні програми навчальної практики;

  • узагальнити підсумки навчальної практики і надіслати звіт в ГУ(У) ДСНС України області;

  • підготувати характеристики на курсантів за період навчальна практика в посаді з виставленням оцінки та завірити їх печаткою.

2.7. Проходження навчальна практика здійснюється за індивідуальним планом, що розробляється курсантом згідно з програмою, та планом роботи підрозділу під керівництвом безпосереднього керівника і затверджується начальником підрозділу. Цей план скріплюється печаткою.

2.8. Основною формою проведення навчальної практики є безпосереднє виконання курсантом функціональних обов’язків відповідних посадових осіб пожежно-рятувального підрозділу та індивідуальних завдань, які видаються курсантам з метою прищеплення їм практичних навичок роботи.

2.9. Контроль, аналіз та узагальнення роботи курсантів здійснюють начальники органів ГУ(У) ДСНС України в областях, безпосередні керівники навчальної практики, викладачі-куратори університету.

2.10. На час проведення навчальної практики курсанти підпорядковуються начальникові підрозділу, який на цей період є для них прямим начальником.

  1. Обов’язки та права курсантів–стажистів

3.1 Курсанти-стажисти зобов’язані:

      1. Згідно з програмою, планом роботи підрозділу скласти індивідуальний план роботи на період навчальної практики на посаді, затвердити його у начальника підрозділу.

      2. Виконувати завдання програми, індивідуального плану в повному обсязі і в установлені терміни.

      3. Дотримуватись розпорядку дня, встановленого в підрозділі, дотримуватись вимог статутів та правил ввічливості.

      4. Проявляти пильність, організованість, ініціативу. Дотримуватися законодавчих актів України.

      5. Ретельно готуватися до виконання завдань, передбачених програмою та індивідуальним планом роботи, до складання заліків за результатами навчальної практики.

      6. Брати участь у громадському житті колективу підрозділу, у виховній роботі, в заняттях зі службової підготовки та в роботі службових нарад.

      7. Під час роботи, в побуті додержуватися правил безпеки праці та пожежної безпеки.

      8. Регулярно вести щоденник обліку роботи, щоденно доповідати керівникові навчальної практики про виконання роботи та подавати щоденник для виставлення оцінки.

      9. Перед закінченням навчальної практики скласти звіт про проведену роботу та затвердити його у начальника підрозділу.

3.2. Курсанти-стажисти мають право:

3.2.1. Знайомитися з усіма службовими документами в обсязі завдання, передбаченого програмою, та індивідуальним планом роботи.

3.2.2. Складати від свого імені за дорученням керівника навчальна практики документи.

3.2.3. Користуватися технічними та іншими засобами, нормативною літературою та документами, які є в підрозділі.

3.2.4. Вносити керівництву ГУ(У) ДСНС України області та університету свої пропозиції щодо покращення організації та проведення навчальної практики, а також діяльності підрозділів.

3.2.5. Вільний час використовувати для відпочинку, підготовки до занять, виконання завдання програми та індивідуального плану. Конкретний режим праці та відпочинку узгоджується з керівництвом підрозділу.

3.2.6. Заохочуватись правами начальника ГУ(У) ДСНС України області та підрозділу за зразкове виконання службових обов’язків.

3.3. Курсанту-практиканту забороняється:

3.3.1 Приймати участь в ліквідації надзвичайних ситуаццій без захисного одягу і спорядження.

3.3.2 Пррацювати в ізолюючих протигазах у складі ланки ГДЗС та на висоті.

3.3.3. Керувати автомототранспортом, користуватися вогнепальною зброєю.

3.3.4. Без службової необхідності та дозволу керівників практики і ГУ(У) ДСНС України області відлучатися за межі міста, в якому проводиться навчальна практика.

3.3.5. Вживати алкогольні напої та наркотичні речовини, купатися в річках та водоймищах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]