Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
845.31 Кб
Скачать

Зміст

Передмова........................................................................................................... 3

Програма курсу „Інженерна геологія та гідрогеологія”................................. 4

Перелік тем лабораторних занять .................................................................. 6

Завдання до контрольної роботи ................................................................. ...6

Список рекомендованої лiтератури ............................................................. 21

Додаток 1. Профілі для побудови геологічних розрізів .............................. 22

Додаток 2. Дані для побудови геологічних розрізів .................................... 24

Додаток 3. Умовні позначення літологічного складу гірничих

порід .............................................................................................. 26

Додаток 4. Iндексацiя та зафарбування генетичних типiв ...

четвертинних вiдкладiв ............................................................... 26

Додаток 5. Умовні позначення віку гірничих порід на геологічних

картах та розрізах ....................................................................... 27

Передмова

Всi побудовані споруди повиннi бути надiйними в роботi на про­тязi всього часу їхньої експлуатацiї i не повинні наносити шкоди навколишньому середовищу. Забезпечення таких вимог неможливе без врахування геоло­гiчних та гiдрогеологiчних умов територiї будiвництва. Щоб розiбра­тися в цьому, майбутнiм гідротехнікам та будівельникам необхiднi знання багатьох роздiлiв геологiї.

Методичнi вказiвки призначенi для студентiв, якi виконують контрольну роботу з курсу “Інженерна геологiя та гідрогеологія”. В ходi виконання конт-рольної роботи студенти повиннi виявити свої знання геологiї та гiдрогеологiї.

Контрольна робота складається з текстової частини, яка iлюструється графiчними додатками i таблицями. В текстi повиннi бути посилання на вiдповiднi карти, таблицi i використану лiтературу. Текст, взятий з додаткової лiтератури, повинен бути перероблений i викладений своїми словами.

Всi сторiнки тексту (включаючи i додатки) повиннi бути пронумерованi. Першою сторiнкою вважається титульний лист, на ньому цифра „1” не проставляється. На наступнiй сторiнцi проставляється цифра „2” i т.д. Номер слiд ставити в правому верхньому кутку сторiнки.

Графiчнi додатки повиннi бути складенi так, щоб вони не виходили за межi стандартного листа (210 х 297 мм). Всi назви глав i параграфiв потрiбно видiляти додатковими промiжками в текстi. Нiяких рамок на сторiнках тексту робити не слiд, але потрiбно дотримуватись полiв: злiва - 25 мм, справа - 10 мм, зверху - 20 мм, знизу - 25 мм.

При виконаннi контрольної роботи використовуються iндивiдуальнi завдання, конспекти лекцiй i практичних занять, додаткова лiтература.

Програма курсу “Інженерна геологія та гідрогеологія”

Основи загальної геології. Інженерна геологія як предмет, зміст та зв’язок з іншими геологічними науками. Значення інженерної геології для промислового та цивільного будівництва.

Земля i земна кора. Положення Землі в Сонячній системі. Походження Землi. Форма i розмiри Землi. Будова Землi: земна кора, мантiя, ядро.

Фiзичнi властивостi i хiмiчний склад Землi: гравiтацiйне поле, магнетизм, температура, хiмiчний склад. Методи вивчення надр Землі.

Мiнерали i гiрничі породи. Мiнерали, їхній стан, будова i генезис. Фiзичнi властивостi мiнералiв. Гiрничі породи та їхня генетична класифiкацiя. Маг-матичнi породи, та їхні будівельні властивості. Осадовi породи: уламковi, хiмiчнi i органiчнi. Будiвельнi властивостi осадових порiд.

Метаморфiчнi породи, їхні будівельні властивості.

Геохронологія. Вiдносна та абсолютна геохронологiя. Стратиграфiчна i геохронологiчна шкали. Коротка iсторiя розвитку Землi.

Геологічні процеси та явища.

Ендогеннi процеси. Магматизм. Iнтрузивний магматизм. Ефузивний магматизм. Метаморфiзм. Динамічний метаморфізм, контактовий, регіо-нальний.

Сейсмiчнi рухи: денудаційні, вулканічні, тектонічні. Тектонiчнi порушення. Первиннi та вториннi форми залягання. Непорушене та порушене залягання. Узгоджене та неузгоджене залягання (стратиграфiчне та кутове). Пластичні форми: синкліналь, антикліналь, монокліналь. Елементи залягання пласта. Розривні порушення. Неотектоніка.

Екзогеннi процеси. Вивiтрювання: фізичне, хімічне, біологічне.

Геологiчна дiяльнiсть вiтру.

Геологiчна дiяльнiсть рiчок. Алювій заплавний, русловий, дельтовий. Типи терас: ерозiйнi, акумулятивнi та цокольнi.

Площинне змивання, лiнiйна ерозiя.

Геологiчна дiяльнiсть морiв, озер, болiт.

Геологiчна дiяльнiсть льодовикiв. Флювіогляціальні утворення: ози, ками, зандри.

Геологiчна дiяльнiсть сил гравiтацiї. Оповзи, обвали, осипи, опливини. Профiлактичнi заходи.

Геологiчнi карти i розрiзи.

Загальнi поняття про геологiчнi структури: платформи, складчасті системи, океанічні западини.

Гідрогеологія. Гiдрогеологiя як наука. Вода в природі. Види води в мiнералах та гiрничих породах: вода у вигляді пари, Зв’язана волога, гiгроскопiчна волога, плiвкова волога, вільна вода. Капiлярна вода. Гравiтацiйна вода. Вода в твердому стані. Хімічно зв’язана вода.

Гранулометричний склад i шпаруватiсть гiрничих порiд. Пористiсть, коефiцiент пористостi.

Воднi властивостi гiрничих порiд. Вологість природна, вагова та відносна. Об’ємна вологість. Вологоємність, водовіддача, водопроникність, капілярність.

Властивостi i склад пiдземних вод. Фiзичнi властивостi: температура, колір, прозорість, смак, запах.

Хiмiчний склад пiдземних вод. Оцiнка якостi пiдземних вод. Агресивнiсть.

Походження пiдземних вод: інфільтраційні, конденсаційні, седиментаційні та ювенільні води.

Класифiкацiя пiдземних вод.

Основнi рiзновиди пiдземних вод i їхня геологiчна дiяльнiсть. Грунтова волога i верховодка. Грунтовi води, зональні та азональні грунтові води. Мiжпластовi води. Трiщиннi (жильнi) води. Геологiчна дiяльнiсть пiдземних вод. Розмивання, суфозія, карст. Джерела, їхня класифiкацiя та режим. Використання джерел.

Основи динамiки пiдземних вод. Рух води в зонах аерацiї i насичення. Закон Дарсi.

Рух пiдземних вод в водоносних пластах. Визначення швидкостi руху пiдземних вод. Плоский та радіальний потоки. Сталий та несталий рухи пiдземних вод. Методи моделювання фiльтрацiї.

Притiк води до водозбiрних споруд. Гiдродинамiчно досконалі та недосконалі гірничі виробки. Притiк безнапiрних вод до досконалої горизонтальної дрени (канави). Розрахунок притоку грунтових вод до досконалої свердловини. Розрахунок пониження при взаємодiючих свердловинах. Розрахунок притоку напiрних вод в досконалу дрену. Розрахунок притоку артезiанських вод у досконалу свердловину. Поняття про дебiт i питомий дебiт.

Методи визначення коефiцiєнта фiльтрацiї гiрничих порiд: визначення коефiцiєнта фiльтрацiї за емпіричними формулами, в лабораторних умовах, на основі польових дослідів.

Визначення радiуса впливу. Аналiтичний та графiчний методи.

Режим пiдземних вод. Природні та порушені режими. Режим верховодки, грунтових, артезіанських та тріщинних вод.

Баланс пiдземних вод.

Запаси i охорона пiдземних вод. Класифiкацiя запасiв пiдземних вод. Природні, штучні та експлуатаційнi запаси.

Охорона пiдземних вод вiд виснаження i забруднення.

Основи інженерної геології. Iнженеpна геологiя як наука. Елементи iнженеpного гpунтознавства. Поняття пpо гpунти iнженеpнi.

Основнi властивостi i показники властивостей гpунтiв. Щільність часток гpунту, щільність гpунту, щільність сухого гpунту. Консистенція, пластичність, набухання, усадка, липкість, водоміцність, розчинність, розм’якшуваність, стійкість. Механiчнi властивостi гpунтiв. Опіp поpід стисненню, зсуву, та pозpиву. Iнженеpно-геологiчна класифiкацiя гpунтiв.

Геологiчнi процеси i явища. Процеси i явища в водосховищах i в зонi їхнього впливу. Iнженерно-геологiчнi процеси i явища в основах споруд i в будiвельних котлованах. Пливуни.

Гiдрогеологiчнi та iнженерно-геологiчнi дослiдження. Види i змiст гiдрогеологiчних та iнженерно-геологiчних дослiджень. Склад дослiджень.

Перелік тем лабораторних занять

  1. Визначення породоутворюючих мінералів.

  2. Визначення магматичних порід.

  3. Визначення осадових порід.

  4. Визначення метаморфічних порід.

  5. Вивчення геологічних карт.

  6. Побудова геологічних розрізів.

  7. Побудова гідрогеологічних розрізів.

Завдання до контрольної роботи

Запитання до контрольної роботи наведені в 10 варіантах. Варіант вибирається за останньою цифрою номера залікової книжки. Текст пишуть від руки на стандартному папері або в учнівському зошиті. Креслення, схеми та малюнки вклеюють або вшивають в зошит.

В кінці контрольної роботи наводиться список використаної літератури.

Контрольна робота включає в себе десять завдань, котрі охоплюють всі розділи курсу „Інженерна геологія та гідрогеологія”.

Завдання 1. Готуючи відповідь на перше завдання, необхідно вивчити розділ „Мінерали”. Спочатку потрібно дати визначення поняття „мінерал”, потім визначити, до якого класу відносяться мінерали, вказані в Вашому варіанті (табл. 1) та навести детальне описання їхніх фізичних властивостей. Бажано вказати родовища цього мінералу в Україні.

Завдання 2. Перед виконанням цього завдання потрібно вивчити гірничі породи, їхні структури та текстури, класифікацію. Необхідно дати визначення поняття „гірнича порода”, потім описати умови утворення, мінеральний склад, структури та текстури порід, їхні будівельні властивості (табл. 2).

Завдання 3. Включає в себе ряд геологічних розділів, котрі мають важливе значення в інженерній геології. Для відповіді по варіантах 1-5 потрібно вивчити будову Землі, по варіантах 6-8 - геохронологію та по варіантах 9 і 10 - елементи геотектоніки (табл. 3).

Завдання 4. Четвертинні відклади покривають поверхню Землі і частіше від інших утворень служать основами для споруд. Перед виконанням цього завдання слід прочитати розділ „Екзогенні процеси”. Питання до завдання наведені в табл. 4.

  1. Перелік питань до завдання 1

Варіант

Мінерали

1

Кварц та халцедон

2

Біотит та мусковіт

3

Кальцит та доломіт

4

Гіпс та ангідрит

5

Сірка та пірит

6

Лімоніт та ортоклаз

7

Тальк та рогова обманка

8

Графіт та халькопірит

9

Галеніт та галіт

10

Барит та апатит

  1. Перелік питань до завдання 2

Варіант

Гірничі породи

1

Повна класифікація гірничих порід

2

Кислі магматичні породи

3

Середні магматичні породи

4

Основні магматичні породи

5

Крупноуламкові осадові породи

6

Середньоуламкові осадові породи

7

Дрібноуламкові та глинисті осадові породи

8

Органічні осадові породи

9

Хімічні осадові породи

10

Метаморфічні породи

Соседние файлы в папке 075-76 Новосад