Скачиваний:
30
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
279.04 Кб
Скачать

1.1.4 Опис технологічного процесу виробництва стінових бетонних блоків Готування бетонної суміші

Готування бетонної суміші виробляється в бетонозмішувальному вузлі, що складається з наступних вузлів і агрегатів; видаткового силосу цементу, прийомного бункера відсіву, видаткового бункера відсіву, бункера відкритого типу для піску, елеватора відсіву, стрічкового транспортера до мішалки, стрічкового транспортера до бетономішалки для піску, ємності для води,

дозатора для води, вагових дозаторів сипучих матеріалів, бетонозмішувача з затвором і механізмом відкриття і закриття останнього, пульта керування, системи автоматичного і дистанційного керування.

Цемент пневмотранспортом подається з бункера цементу у видатковий силос цементу, відкіля за допомогою шнекового транспортера подається у ваговий бункер. У нижній частині вагового бункера встановлений затвор, що керується електропневматичною системою. Ваговий бункер через систему важелів зв'язаний з ваговою голівкою, на якій установлені датчики маси. Заповнювачі і цемент дозуються у ваговому бункері окремо. Дозування здійснюється автоматично з наростаючим підсумком.

Намивний пісок подається в бункер для піску навантажувачем. Прийомний бункер являє собою ємність відкритого типу з засувкою прямокутної форми в нижній частині. Під бункером розташована завантажувальна коробка стрічкового транспортера та дозатор. При відкритій засувці пісок висипається в завантажувальну коробку, а потім на стрічковий транспортер, що подає його в бункер.

Пісок за допомогою дозатора та стрічкового транспортера подається в бункер.

Вода насосом накачується в дозатор води, відкіля самопливом подається в бетонозмішувач.

Процес готування бетонної суміші проходить в бетонозмішувачі примусової дії. Змішувач призначений для перемішування всіх компонентів, що входять до складу бетонної суміші і рівномірного розподілу в'яжучого по поверхні часток заповнювача. Верхня частина мішалки відкрита, через цей отвір

завантажуються усі компоненти. У середині нижньої частини мішалка має отвір, що закривається затвором. Внутрішня поверхня мішалки захищена броне плитами. Усередині уздовж корпуса мішалки проходять два квадратних вали, на яких кріпляться лопати, що мають на своїх кінцях змінні бронелопатки. Лопатки мішалки складаються зі стійок, закріплених на валах

попарно. На кінцях стійок кожної лопати кріпляться змінні бронелопатки.

Матеріал, починаючи від правого торця мішалки, правим валом з лопатами просувається до лівого торця. Однак остання пара лопат установлена на підпір, тобто повернена в зворотну сторону. Завдяки цим двом потокам, матеріал пересувається до другого ряду лопат. Лопати лівого вала розташовані так, щоб просувати матеріал у зворотному напрямку.

Остання пара лопат лівого ряду також установлена на підпір, що сприяє пересуванню матеріалу в зону дії правого вала, замикаючи чотирикутник. Крім того, для поліпшення якості перемішування, вали мішалки разом з лопатами обертаються назустріч один одному в нижній своїй частині, що сприяє пересуванню матеріалу з зони дії лопаток одного вала в зону дії лопаток іншого валу.

Крім поліпшення якості перемішування суміші при такім розташуванні лопаток і валів зберігається однорідність суміші по всьому обсягу мішалки.

Привід валів з лопатками здійснюється від електродвигуна через редуктор. Вхідний вал редуктора з'єднується з валом електродвигуна, а вихідні вали редуктора з'єднуються з валами мішалки. З'єднання валів здійснюється ланцюговими муфтами.

Крізь торцеві стінки мішалки підводиться трубопровід, з'єднаний з розподільним пристроєм подачі добавок.

Дозовані сипучі матеріали з вагового бункера вивантажуються в мішалку і суміш перемішується протягом 60 – 90 секунд (тим більше, чим менше

щільність суміші). Потім у дозатор води насосом накачується задана кількість води з розчиненими в ній добавками і подається в змішувач, суміш знову перемішується протягом 60 – 90 секунд.

По закінченні перемішування відкривається затвор мішалки і відбувається рівномірна подача бетонної суміші (при працюючій мішалці) у прийомний лоток похилого стрічкового конвеєра. З похилого конвеєра суміш подається в накопичувальний бункер над пресом.

Формування й ущільнення блоків

Формування блоків бетонних стінових проходить на вібропресі, що оснащений змінним матричним устаткуванням, що дозволяє виготовляти стінові блоки з різними типами порожнеч і поздовжні половинки.

Приготовлена бетонна суміш володіє пухкою нестабільною структурою з високою пористістю і значним обсягом повітря. Необхідна умова одержання однорідного по міцності і щільності бетону - ущільнення бетонної суміші на стадії формування виробів. Від ступеня ущільнення залежить якість виробів. Процес ущільнення бетонної суміші можна підрозділити на стадії: стадія переукладання складових - попередня вібрація. Вона полягає в руйнуванні і перебудові хитливої, випадкової структури кістяка заповнювачів суміші. У ній зерна розміщені не випадково, а найбільше вигідно за умовою одержання мінімуму обсягу кістяка. Одночасно з перебудовою кістяка віддаляється основна маса повітря (після закінчення першої стадії його залишається не більш 3 - 4 % від загального обсягу суміші). Необхідно відзначити, що перекладка складових інтенсивно протікає лише при відсутності статистичних навантажень на суміш. Тривалість першої стадії 5-6 секунд. Остаточна вібрація (друга стадія ущільнення) - стадія зближення складових протікає при значних

статичних навантаженнях і триває до 10 секунд. Основні параметри вібраційного впливу на бетонну суміш-амплітуда і частота коливань. Для ущільнення суміші з максимальним розміром великого заповнювача до 15 мм, оптимальна частота коливань 3000 об/хв, а амплітуда коливань 0,5 - 1 мм.

Соседние файлы в папке 1Технологічна частина