Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab 3-5 (PI).doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
990.72 Кб
Скачать

Лабораторні роботи № 3-5

Тема

Чисельне розв’язування алгебраїчних та трансцендентних рівнянь.

У цьому розділі розглядатимемо чисельні алгоритми наближеного розв’язу­вання рівнянь вигляду

, .

Застосування будь-яких чисельних методів до знаходження розв’язку такого рівняння передбачає два етапи:

1. Відокремлення коренів.

2. Уточнення відокремленого кореня

Розглянемо основні чисельні алгоритми наближеного знаходження коренів нелінійних рівнянь на прикладі знаходження одного із коренів рівняння

з точністю 0,0001.

1.1. Відокремлення коренів

Відокремити корені рівняння означає знайти множину відрізків, що не перетинаються між собою, кожен з яких містить лише один корінь. Відокремлюють корені, використовуючи таблицю значень або графік функції .

Обчислювальні можливості OpenOffice дозволяють будувати таблиці та графіки для будь-яких функцій. Для нашого прикладу будуємо таблицю значень та графік функції та знаходимо відрізки, на яких побудований графік перетинає вісьOx. Припустимо, що хоча би один із коренів рівняння лежить на відрізку . Якщо на цьому відрізку коренів не знайдемо, будемо вибирати інший відрізок (наприклад,) поки не знайдемо такий відрізок, на якому є хоча б один корінь рівняння. Побудуємо таблицю значень з кроком.

Запускаємо програму OpenOffice . На вільному робочому листі заповнюємо заголовок таблиці, в якій будемо виконувати обчислення.

Рис. 1.1

В комірку A2 вводимо число –10, а в A2 число –9,9. Виділяємо діапазон A1:A2, наводимо вказівник миші на правий нижній кут рамки навколо цього діапазону, і протягуємо його до комірки A202, тримаючи натиснутою ліву кнопку миші. В комірку B2 вводимо формулу “=A2-Cos(A2)”, та аналогічним способом (використовуючи автозаповнення) копіюємо цю формулу на діапазон B2: B202.

На основі отриманої таблиці будуємо лінійну діаграму. Виділяємо у діапазон B1:B202 та виконуємо команду InsertChart (ВставкаДіаграма), вибираємо тип – XY(Scatter) Finish.

З отриманого графіка бачимо, що на відрізку рівняння має єдиний корінь.Про це також можна переконатися з таблиці значень (рис. 1.1).

Отже, для всіх методів цього розділу вважатимемо, що шуканий корінь рівняння знаходитися на відрізку .

Рис. 1.2

Оформити звіт.

Індивідуальне завдання. Виконати індивідуальне завдання з [1].

1. 2. Метод поділу відрізка пополам (метод бісекції) Короткі теоретичні відомості

Застосувавши наведене вище відокремлення коренів, можна знайти інтервал , який містить корінь рівняння Умова існування кореня полягає в тому, що виконується одна із умов: ( і ) або ( і ). Ці дві умови можуть бути записані так:

Рис. 1.3

Метод поділу відрізка пополам дозволяє уточнити його з наперед заданою точністю.

Суть цього методу полягає в тому, що відрізок, який містить корінь, послідовно звужують поділом пополам до тих пір, поки не буде досягнута необхідна точність визначення кореня.

Знаходимо середину інтервалу

.

Якщо , то шуканий коріньспівпадає з серединою відрізкатобто. Інакше він міститься або на інтерваліза умовиабо на інтервалів протилежному випадку (див. рис. 1.3).

Вважатимемо, що шуканий корінь знайдено (уточнено) з точністю, якщо довжина проміжку, на якому він міститься, не перевищує цієї точності.

Іншим критерієм досягнення точності є умова того, щодеуточнене значення розв’язку на кроці.

Якщо заданої точності не досягнуто, то провівши перепозначення через(у випадку) або через(у випадку) – знову шукаємо середину інтервалу і повторюємо обчислення поки необхідна точність не буде досягнута.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]