Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3-5 ТЕХ ОПГ.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.47 Mб
Скачать

2. Вимоги до обладнання

Характер електрохімічних виробництв та умови праці відрізняються від інших тим, що в цих виробництвах в великих кількостях використовують кислоти, луги та ядовиті солі, а також воду та різні органічні розчинники. В зв'язку з цим електрохімічні виробництва, зокрема гальванічні цехи, відносять до категорії мокрих виробництв. Умови праці в гальванічних цехах, де кислі, лужні або ціанисті розчини можуть потрапити на одяг або взуття робітників, не підходять для використання ручної праці. Для поліпшення умов праці необхідно розміщувати обладнання згідно з технологічним процесом, монтуючи ванни в ряд з мінімальною відстанню між ними (100+150мм), щоб при переносі деталей з одної ванни в іншу кислі та лужні розчини не потрапляли в невеликих кількостях на підлогу та виключити попадання їх на одяг та взуття робочих.

Ванни хромування, міднення, нікелювання, травлення, знежирювання, при роботі яких необхідно спостерігати за якістю виконуваних операцій, за можливістю розміщують біля стін з вікнами.

Кислі ванни не повинні встановлюватись біля ціанистих ванн ближче ніж за 3 м; проміжок між ними слід заповнювати встановлюючи промивні ванни з проточною водою.

Висота ванн над підлогою не повинна перевищувати 1 м, більш високі ванни повинні бути обладнанні навколо площадками.

Забороняється встановлювати електророзподільчі щитки над ваннами з підігрівом, з розчинами кислот та ціаністими розчинами та над всіма іншими ваннами шириною більше 0.8 м.

Місця роботи з отруйними речовинами повинні обладнуватись спеціальними резервуарами для зливу отруйних розчинів на випадок аварій, ремонту ванн або заміни розчинів.

Над ванни з отруйними виділеннями встановлюють бортові відсмоктувачі з накриттям.

Умови праці в гальванічних цехах значно спрощуються при використанні монорельсів з електро- або пневмопіднімаючими механізмами та автоматів.

Верхній транспорт цеху повинен експлуатуватись з врахуванням того, що в гальванічному цеху виділяється значна кількість агресивних парів та газів, які здатні спричинити сильну корозію, тому слід своєчасно проводити періодичний огляд та ремонт транспортних засобів.

Особливу увагу потрібно звернути на конструкцію витяжної вентиляції на ваннах автомата для анодного оксидування з розміром - 13.5x2.0x2.0 м. В цьому випадку на всіх ваннах зі шкідливими виділеннями парів кислот, лугів та водню повинні бути розміщенні з двох боків бортові відсмоктувачі та підвісні накриття над дзеркалом розчину для забезпечення повного відсмоктування виділень при великій ширині ванн.

Встановлення та перепланування травильного та гальванічного обладнання в цеху повинно погоджуватись з відділом охорони праці та службою пожежної безпеки.

Введення в експлуатацію обладнання здійснюється тільки після складання акту, який підписується адміністрацією цеху та узгоджується з відділом головного механіка, відділом охорони праці та служби пожежної безпеки.

Для досягнення безпеки робітників всю електротехнічну апаратуру та прилади заземляють та огороджують захисними кожухами ( особливо струмоведучі шини), тому що вологе повітря гальванічних цехів збільшує ризик ураження електричним струмом.

Використання при ремонтах роботах конструкцій споруди та обладнання цеху для закріплення підйомно-транспортувальних пристроїв допускається тільки з письмового дозволу головного інженера.

При ремонті ванн (катодно-анодних штанг, шин ванн, штуцерів паропідвідних трубопроводів) , що знаходяться під напругою, неможна класти інструмент або інші металічні предмети на ванну - це може призвести до короткого замикання та спричинити травми робітникам, що ремонтують.

Не допускається використання гумових шлангів для підведення гострої пари до ванн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]