Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 6-10.doc
Скачиваний:
101
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.22 Mб
Скачать

7.2.3. Комбінована відсічка за струмом та напругою

Струмова відсічка може захищати цілу лінію, наприклад, радіальну лінію, яка живить один трансформатор (рис. 7.8). У цьому випадку струм спрацювання СВ вибирається з умови відлагодження від струму трифазного к.з. за трансформатором (на рис. 7.8 точка К1) в максимальному режимі за виразом (7.3), а чутливість перевіряється під час двофазного к.з. на високій стороні трансформатора в мінімальному режимі (на рис. 7.8 точка К2) за виразом (7.8). Таким чином, СВ захищає не тыъки цілу лінію, а й частину обмотки трансформатора.

Рис. 7.8. Струмова відсічка радіальної лінії, яка живить один трансформатор

У випадку, коли чутливість СВ не забезпечується, застосовують комбіновану відсічку за струмом та напругою.

Параметрами спрацювання комбінованої відсічки за струмом та напругою є струм спрацювання та напруга спрацювання.

Струм спрацювання вибирається з умови забезпечення потрібної чутливості під час двофазного к.з. на високій стороні трансформатора в мінімальному режимі.

де кч - мінімальне значения коефіцієнта чутливості під час к.з. в точці К2, приймається

1,3 (рис. 7.9а); Iк( 2.з).мін – струм в місці встановлення захисту під час двофазного к.з. в точці К2 в

мінімальному режимі.

Рис. 7.9. Комбінована відсічка за струмом та напругою

За такого вибору струму спрацювання СВ може неселективно працювати під час к.з. на приєднаннях, які живляться від трансформатора (точка К3), або хибно працювати від струму навантаження. Для блокування роботи СВ в таких випадках захист доповнюється органом мінімальної напруги, нормально замкнені контакти якого KV вмикаються послідовно з контактами струмового органа – максимального реле струму (рис. 7.9, б).

Під час к.з. за трансформатором (точка К3, рис. 7.9, а) буде спрацьовувати чутливий струмовий орган – реле КА – та замикатиме свої контакти. Реле мінімальної напруги під час цього к.з. буде знаходитись у збудженому стані, оскільки напруга на шинах підстанції буде більша, ніж уставка реле, і контакти реле напруги KV будуть знаходитись в розімкненому стані (нагадаємо, що на схемі стан контактів зображений для обезструмленого стану його обмотки). Тому захист загалом працювати не буде.

Під час к.з. на шинах протилежної підстанції в точці К2, спрацьовує струмове реле КА, а реле напруги KV повернеться у вихідний стан, тобто замкне свої контакти, тому що напруга на шинах підстанції понизиться до величини меншої уставки спрацювання реле напруги KV. Подасться живлення на реле часу КТ, яке з витримкою часу подіє через проміжне реле KL на вимкнення вимикача Q.

Отже, комбінована відсічка буде працювати, коли буде спрацъовувати максималъне струмове реле, а реле мінімальної напруги буде повертатисъ у вихідний стан.

Напруга спрацювання органу мінімальної напруги вибирається з умов

де IC.3. - струм спрацювання струмового органа СВ, визначений з (7.9); квід - коефіцієнт відлагодження, приймається таким, що дорівнює 1,2; Upo6MiH, UHOM- напруга лінії в мінімальному режимі та номінальна напруга лінії; ZЛ, ZT - опір лінії та трансформатора.

3 двох значень приймається менше значения.

Чутливість захисту органа напруги визначається під час трифазного к.з. в кінці лінії в максимальному режимі

де Uк2.мак ~ напруга на шинах підстанції А під час трифазного к.з. в кінці лінії в максимальному режимі.

Значения коефіцієнту чутливості повинно мати наступні значения:

  • під час к.з. в кінці основної ділянки kч> 1,5;

  • під час к.з. в кінці суміжної ділянки kч > 1,2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]