Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_4_C#.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Мета роботи: навчитися створювати програми з графічним інтерфейсом. Вивчити бібліотеки Windows.Forms.

Завдання: Написати довільну програму з графічним інтерфейсом, у якій реалізовані кнопки, меню, деякі прості функції та події.

Основи Windows.Forms.

Windows.Forms використовується в Microsoft .NET для створення додатків, оснащених графічним інтерфейсом. Ґрунтується він на .NET Framework class library і має набагато більше досконалу, зручну в роботі модель програмування, чим, приміром, програмні інтерфейси Win32 API або MFC.

По суті, Windows.Forms — це набір різних, керованих бібліотек, за допомогою яких ви можете виконати всі необхідні для віконного додатка дії, починаючи від обміну повідомленнями з операційною системою для відстеження будь-яких подій клієнтського вікна, і закінчуючи діалоговими системами, зв'язком з іншими комп'ютерами по мережі й багатьма іншими можливостями.

У цьому випадку, під формою розуміється видима поверхня вікна, що включає інформацію для кінцевого користувача, а так само утримуючу в собі набір інструментів (елементів керування) для роботи із представленими даними , або взаємодії з користувачем.

Тому що Windows.Forms по суті повинна включати сотні організованих класів, щоб забезпечувати всі необхідні можливості розробнику, .NET Framework розбита на ряд ієрархічних розділів, що мають свої імена. System – є кореневим розділом, і призначений для опису фундаментальних типів даних. Що б максимально відчути міць Windows Forms, ми відразу перейдемо до створення простих, з погляду програмування й мови C# , але цікавих й осмислених додатків.

Створення віконного додатка в c#.

Розроблювальний додаток буде являти собою невелику форму, що повторює ідею програми: на формі буде міститися питання «Ви прагнете зробити світ краще?». При спробі наведення покажчика миші на кнопку «Так, звичайно!» вікно буде тікати від нас. Натискання на кнопку «Ні» не буде нічим обмежено. Створюючи дану програму, ми розглянемо основні принципи створення віконних додатків в C#, а так само методи реалізації за допомогою їх яких-небудь кінцевих.

Створіть новий проект, як тип шаблона виберіть додаток Windows Forms, як показано на малюнку 1:

Малюнок 1.

Назвіть проект RandWindow і натисніть кнопку ОК. Робоче вікно MS Visual Studio містить наступні допоміжні вікна (малюнок 2)

Малюнок 2.

На малюнку цифрами відзначені:

  1. Вікно Toolbox (Панель елементів керування, які ви можете розмістити на створюваній формі).

  2. Вікно Solution Explorer (Оглядач рішень - тут ви зможете побачити наступні вузли: Properties - настроювання проекту, Links (Посилання) - підключені до проекту бібліотеки, а так само створені й підключені до проекту файли вихідних кодів (з розширенням. cs) і підключені до проекту форми (наприклад Form1).

  3. Вікно Class View (Вікно класів - тут представлені всі створені в програмі класи).

  4. Вікно Properties (Властивості - вибравши будь-який елемент керування або навіть форму, ви зможете побачити всі параметри даного об'єкта, а так само змінити значення, установлені в них за замовчуванням).

Створення віконних додатків зводитися до створення всіх необхідних діалогових вікон, а так само до розміщення на них необхідних елементів. Надалі ми надбудовуємо обробку подій, створюваних користувачем і надбудовуємо технічні аспекти роботи програми. У нашому випадку - ми спочатку розмістимо всі необхідні елементи керування на головній формі, після чого додамо оброблювач події переміщення миші й обробку натискання кнопок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]