Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_2_C#.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
753.66 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ “ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА”

Програми з розгалуженими та циклічними алгоритмами

ІНСТРУКЦІЯ ДО ЛАБОРАТОРНОЇ РОБОТИ № 6

З КУРСУ “АЛГОРИТМІЧНІ МОВИ І ПРОГРАМУВАННЯ”

для студентів базових напрямків 6.170101, 6.170102, 6.170103

Львів – 2010

Програми з розгалуженими та циклічними алгоритмами: інструкція до лабораторної роботи №6 з курсу “Алгоритмічні мови і програмування” для студентів базових напрямків 6.170101, 6.170102, 6.170103.

.

/ Укл.: В.І. Отенко, Б.Д. Будз, О.І. Гарасимчук - Львів: НУЛП, 2009.- с.

Укладачі: В.І. Отенко, к.т.н., доцент,

О.І. Гарасимчук, к.т.н., доцент,

Б.Д. Будз, асистент.

Мета роботи - вивчити інструкції мови C#. Навчитися складати та відлагоджувати розрахункові програми з розгалуженими та циклічними структурами.

1. Основні теоретичні відомості

1.1. Інструкція if

Повний формат запису інструкції if має наступний вигляд:

іf (умова) інструкція;

else інструкція?

Тут під елементом інструкція розуміється одна інструкція мови С#. Частина еlsе є необов'язковою. Замість елемента інструкція може бути використаний блок інструкцій. В цьому випадку формат запису if-інструкції приймає такий вигляд:

if (умова)

послідовність інструкцій

else

послідовність інструкцій

Якщо елемент умова, який представляє собою умовний вираз, при обчисленні дасть значення ІСТИНА, буде виконана if-інструкція; в протилежному випадку — else-інструкція (якщо така існує). Обидві інструкції ніколи не виконуються. Умовний вираз, який керує виконанням if-інструкції повинне мати тип bool.

1.2. Вкладені if-інструкції

Вкладені if-інструкції утворюються в тому випадку, якщо як елемент інструкція використовується інша if-інструкція. Вкладені if-інструкції дуже популярні в програмуванні. Головне тут — пам'ятати, що else-інструкція завжди відноситься до найближчої if-інструкції, яка знаходиться всередині того ж програмного блоку, але ще не зв'язана з будь-якою іншою else-інструкцією. Наприклад:

if (i == 10)

{

if (j < 20) а = b;

if (k > 100) с = d;

else а = с; // Ця else-інструкція

// відноситься до if(k > 100).

}

else а = d; // Ця else-інструкція відноситься до if (i == 10).

Як затверджується в коментарях, остання else-інструкція не пов'язана з інструкцією if (j < 20), оскільки вони не знаходяться в одному блоці (не дивлячись на те що ця if-інструкція — найближча, яка не має при собі "else-пари"). Внутрішня else-інструкція пов'язана з інструкцією if (k > 100), оскільки вона — найближча і знаходиться всередині того ж блоку.

1.3. Конструкція if - еlsе - if

Дуже поширеною в програмуванні конструкцією, в основі якої лежить вкладена if-інструкція, є конструкція наступного вигляду: if-else-if. Її можна представити в наступному вигляді:

if {умова)

інструкція;

else if{ умова)

інструкція;

else if{ умова)

інструкція;

else

інструкція;

Тут під елементом умова розуміється умовний вираз. Умовні вирази обчислюються зверху вниз. Як тільки в якій-небудь гілці виявиться істинний результат, буде виконана інструкція, пов'язана з цією гілкою, а вся решта частина конструкції опускається. Якщо виявилося, що жодна з умов не є істинною, буде виконана остання else-інструкція (можна вважати, що вона виконує роль умови, яка діє за умовчанням). Якщо остання else-інструкція не задана, а всі решта виявилися помилковими, то взагалі ніяка дія не буде виконана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]