Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольна Інем ТРУДОВЕ ПРАВО.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
75.26 Кб
Скачать

Нормативно-правові акти

1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.

2. Кодекс законів про працю України. — Гл. III, IV.

3. Положення про порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 170.

4. Про застосування контрактної форми трудового договору з керівником підприємства, що є у загальнодержавній власності: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 1993 р. № 203 // ЗП Уряду України. — 1993. — № 6. — Ст. 121.

5. Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій: Постанова Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 р. № 245 // ЗП Уряду України. — 1993. — № 9. — Ст. 184.

6. Про затвердження Форми трудового договору між працівником і фізичною особою та Порядку реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою: Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 8 червня 2001 р. № 260 (зі змін, і доп.).

7. Про трудові книжки працівників: Постанова Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 р. № 301 // ЗП Уряду України. — 1993. — № 10. — Ст. 197.

8. Інструкція про порядок ведення трудових книжок на підприємствах, в установах і організаціях: Затверджена наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58 (зі змін, і доп.).

9. Про практику розгляду судами трудових спорів: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 р.

Варіант 5

Теоретичне питання

Контракт і порядок його укладення.

Розв'яжіть задачу

До юрисконсульта звернувся голова профспілки працівників Боринського лісництва з приводу умов надання щорічної відпустки та її тривалості для таких працівників: вальника лісу; дроворуба; слюсаря, зайнятого профілактичним обслуговуванням та ремонтом машин; бухгалтера; контролера-ревізора; прибиральниці.

Надайте обґрунтовану консультацію.

Нормативно-правові акти

1. Конституція України.

2. Кодекс законів про працю України.

3. Про відпустки: Закон України від 15 листопада 1996 р. № 504/96 (зі змін, і доп.) // Відомості Верховної Ради України. — 1997. — №2. — Ст. 4.

4. Про затвердження Списку робіт, професій і посад працівників лісової промисловості та лісового господарства, державних заповідників, національних парків, що мають лісові площі, лісомисливських господарств, постійних лісозаготівельних і лісогосподарських підрозділів інших підприємств, а також лісництв, яким надається щорічна основна відпустка тривалістю 28 календарних днів, і Порядку його застосування: Постанова Кабінету Міністрів України від 9 червня 1997 р. № 570.

5. Положення про порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників: Затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. № 170 // ЗП Уряду України. — 1994. — № 7. — Ст. 172.

6. Про застосування контрактної форми трудового договору з керівником підприємства, що є у загальнодержавній власності: Постанова Кабінету Міністрів України від 19 березня 1993 р. № 203 // ЗП Уряду України. — 1993. — № 6. — Ст. 121.

7. Методичні рекомендації щодо правового забезпечення контрактної форми трудового договору та сфери його застосування: Лист Міністерства юстиції України від 28 березня 2000 р. № 32-8/473.

8. Про практику розгляду судами трудових спорів: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 р. № 9 (зі змін, і доп.).

Варіант 6

Теоретичне питання

Порядок звільнення працівників за п.1 ст.40 КЗпП України.

Розв'яжіть задачу

Карпенко — завідувач складу Сколевської турбази "Карпати" — подав заяву про звільнення за власним бажанням. Він пояснив, що знайшов іншу роботу на сусідній турбазі "Сколе", де обіцяють вищу заробітну плату. Керівник турбази відмовився звільнити його, оскільки з ним було укладено строковий трудовий договір на два роки, а строк договору ще не закінчився. Крім того, керівник попередив Карпенка, що він буде звільнений за прогул, якщо не буде виходити на роботу, і до нього буде пред'явлено позов до суду за незбереження ввіреного йому на складі майна. На що Карпенко заявив, що адміністрація не мала права укладати з ним строкового договору за цією посадою, оскільки в законодавстві таке не передбачено, а він з цього питання консультувався з адвокатом. Через два тижні після подачі заяви Карпенко залишив роботу і через два місяці подав до суду позов про стягнення з турбази "Карпати" його середньої зарплати за вимушений прогул, оскільки керівництво турбази не провело з ним розрахунку і не видало трудової книжки.

Вирішіть справу.

Нормативно-правові акти

1. Конституція України.

2. Кодекс законів про працю України. — Гл. III, VII, XV.

3. Про практику розгляду судами трудових спорів: Постанова Пленуму Верховного Суду України від 6 листопада 1992 р. № 9 (зі змін, та доп.).

Варіант 7

Теоретичне питання

Колективний договір: поняття, сторони і порядок укладання.

Зробіть практичне завдання

До юридичного відділу Федерації незалежних профспілок звернувся юрист однієї з галузевих профспілок із низкою запитань:

• чи мають право роботодавці бути членами первинної профспілкової організації? А виборного органу первинної профспілкової організації?

• чи може бути утворена профспілка пенсіонерів, безробітних, жінок, а також така, члени якої працюють на різних підприємствах однієї галузі?

• чи не буде порушенням закону, якщо за рішенням трудового колективу його представником буде визначено певну юридичну особу, наприклад, адвокатську організацію? Окремого члена трудового колективу? Окремого громадянина, який не працює на цьому підприємстві? Якщо це дозволяється, якою має бути угода з таким представником і умови винагороди за представницькі послуги?

Надайте юридичну консультацію з відповідним обґрунтуванням.