Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lecture_Marta.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
2.11 Mб
Скачать

8. Короткий звіт

Є багато різних способів вимірювання програмного забезпечення. Показники відображають системну специфікацію, а у вимірювання можуть бути включені найрізноманітніші аспекти, тому рекомендується використовувати декілька мір для того, щоб мати достатню кількість інформації.

У наступній таблиці ми показуємо декілька груп вимірювань програмного забезпечення.

Група

Міра

Запис проектної міри, програмний код

  • розмір проекту, коду (число модулів, кількість рядків коду, коментарі, середній розмір коментаря)

  • складність структур і взаємозв'язків між компонентами (процесами, функціями, модулями, об'єктами і т.д.)

Вимір продукта

  • розмір

  • архітектура

  • структура

  • простота використання і якість підтримки

  • складність

Вимірювання процесу розробки

  • якості процесу розробки

  • управління процесом розробки

  • життєвий цикл проекту

Вимірювання ресурсів

  • вимірювання роботи персоналу

  • використані інструменти програмного забезпечення

  • апаратура розробника

Малюнок 12.9.1. показує застосування методів оцінки.

Мал. 12.9.1. Застосування методів оцінки.

Отримані показники ґрунтуються більше на досвіді і здоровому глузді, ніж на теоретичних методах комп'ютерної науки. Їх потрібно використовувати як допомогу при ухваленні рішень. Дуже формальне застосування може бути небезпечне. Для мінімізації помилки вимірювання слід використовувати багато показників. Здоровий глузд повинен бути головним радником.

Емпіричне коріння метрики підтримує ефективну і швидку оцінку програмування. Спеціалізація метрики у напрямку до самих специфічних класів програмного забезпечення може дати кращу оцінку, ніж застосування універсальних мір.

Рекомендується використовувати програмні інструменти для оцінки програмного забезпечення із застосуванням метрики.

XIII. Управління конфігурацією пз і версіями

1. Управління конфігурацією пз

Метою управління конфігурацією ПЗ (SCM, Software Configuration Management) є планування, організація, контроль і координування всіх дій в розробці ПЗ. Ці дії означають знаходження проблем, зберігання ПЗ і його зміна на всіх етапах розвитку.

Конфігурація важлива для ефективної розробки і подальшого обслуговування ПЗ.

Управління конфігурацією ПЗ особливо важливе, якщо ПЗ розробляється впродовж тривалого періоду часу, а вимоги періодично міняються, і якщо ПЗ виробляється для багатьох користувачів під різні платформи.

Недолік відповідного управління конфігурацією може "підвісити" програму.

Огляд управління конфігурацією ПЗ

Кожен компонент програми повинен унікально ідентифікуватися. Повна її версія повинна бути компактно складена з елементів, які відповідають один одному в логічній формі. Фактична версія компонентів повинна бути розпізнаною, повинна використовуватися відповідна версія документації. Програмні компоненти повинні бути доступні і ніколи не втрачатися (наприклад, через несправність диска або помилки оператора).

Кожна зміна ПЗ повинна бути схвалена і задокументована. Зміни не повинні втрачатися, наприклад, через багато одночасних оновлень. Повинна існувати можливість повернення до попередньої версії.

Лог-файл змін потрібно зберігати для того, щоб була можливість відмінити деякі з них.

Завдання супервізора в управління конфігурацією ПЗ.

Супервізор проекту несе відповідальність за організацію всіх дій, пов'язаних з управлінням, визначенням і призначенням посад персоналу. Супервізор вимагає чіткого визначення всіх компонентів і їх стану (наприклад, початкове, таке, що працює, схвалене, фінальне). Компоненти розподіляються серед розробників ПЗ для того, щоб забезпечити ефективне і обережне використання. Персонал перевірки якості повинен бути здатний простежити за компонентами, починаючи від їх походження, перевіряючи їх коректність і завершеність в кожній конфігурації.

Процедури ПЗ, введені супервізором, або управління конфігурацією ПЗ роблять проект і програму чіткою і зрозумілий.

Виконання управління конфігурації ПЗ

Управління повинне початися з визначення ясної і повної угоди про конфігураційні вузли. Елементи розробляються і зберігаються в репозиторії. Під час життєвого циклу конфігураційних елементів відбуваються зміни. Ці зміни контролюються і елементам привласнюється якийсь певний статус.

Одна з важливих процедур - інтеграція елементів. Будучи об'єднаними із привласненими ним статусами, елементи можуть бути випущені.

Малюнок 13.2.1. Управління конфігурацією ПЗ.

Найголовніші дії зображені на малюнку 13.2.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]