Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Контрольна робота з Соціології

.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
20.38 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний університет “Львівська політехніка”

Інститут гуманітарних та соціальних наук

Кафедра Соціології та соціальної роботи

Опрацювання програми емпіричного соціологічного дослідження

на тему: “ Політичні орієнтації львівського студентства

Виконав:

студент групи ІМ - 22

Петрина Ярослав

Прийняв:

Андрейчук С.К.

Львів-2015р.

Зміст

Розділ І: Методологічна частина……………………………………………………

Розділ ІІ: Методична частина……………………………………………………….

2.1 Анкета…………………………………………………………………………….

Висновки……………………………………………………………………………...

Методологічна частина

Політична культура населення, окремих його прошарків є вельми важною характеристокою функціонування соціуму. Саме політична культура в значній мірі визначає особливості розвитку суспільства, функціонування політичної системи, характер взаємовідносин між організацією вільних громадян та державними інститутаціями. Доцільно зауважити, що розбудова громадянського суспільства в Україні неможлива без відповідних політичних орієнтацій щодо політичної системи, в якій живуть сучасні українці. Проголошення інститутів громадянського суспільства автоматично не призведе до появи такого суспільства. Тому вкрай важливим є виявлення й аналіз тих передумов, що здатні сприйняти „правила гри” громадянського суспільства і можуть допомогти населенню інтегруватися в нього. Саме політична культура, на мою думку , виступає важливою передумовою формування молоді України.

І тому ми розглянемо, які ж все таки погляди львівського студентства на політику і проведемо опитування серед студентів різних вузів Львову.

Загалом політичну культуру можна визначити як комплекс стійких поглядів, переконань, орієнтацій і зразків поведінки, що характеризують ставлення людей до політичної сфери життя суспільства, рівень і спрямованість їх політичної активності. Структуру політичної культури складають наступні компоненти: цінності, що становлять мотиваційний базис політики; норми, які регулююють перехід від цінностей до конкретних способів політичної діяльності; символи, тобто умовні образи найважливіших політичних ідеалів (герб держави, національні прапори, ордена, емблеми партій тощо); традиції, що передають із покоління в покоління моделі політичної поведінки; засоби реалізації політичних орієнтацій відповідних соціальних груп.

Роль політики у функціях держави

Полі́тика — цілеспрямована діяльність, пов'язана з прийняттям відповідальних рішень у галузі взаємовідносин між різними суспільними групами, державами й народами, пов'язана із боротьбою за здобуття або утримання державної влади, як знаряддя регулювання і формування цих стосунків. Політика є управлінською діяльністю стратегічного рівня щодо внутрішніх та зовнішніх право стосунків і взаємодій. Це такі інструменти і методи, як дипломатія, торгівля, міграційна політика, співпраця в глобальних проектах та міжнародна співпраця, наукові та освітні проекти, силова (військова) конкуренція та політичні, економічні та військові союзи

Політика поділяється на :

  • Внутрішню політику

  • Зовнішню політику

Внутрішня політика України — загальний внутрішньополітичний курс держави, сукупність напрямків її діяльності, структур та інститутів щодо організаційного, конкретно-змістовного вислова інтересів народу з метою створення умов для нормального людського життя, збереження чи реформування існуючого суспільного та державного ладу.

Зо́внішня полі́тика Украї́ни — стратегічний підхід української держави до відносин з іноземними державами, співпраці з міжнародними організаціями, просування своїх національних інтересів та захисту прав своїх громадян та української діаспори за кордоном.

В даному соціологічному досліджені будуть розглянуті органи влади, тому що безперервно контактують з населенням.

Основним питанням є те, як студенти ставляться до політики , а також те, чи сама ж влада буде підтримувати українських студентів, адже саме студенти є майбутнім нашої країни.

В повсякденному житті основною функцією державних службовців є забезпечення порядку в державі , але чи справді люди з мандатами роблять все можливе для цього? Чи захищають вони звичайних студентів ? Чи надіються студенти на допомогу державної влади ? Щоб отримати відповідь на ці питання і мати хоч би поверхневе ставлення студентства львівщини, тому і створене це дослідження.

Тема дослідження може бути сформульована так : Політичні орієнтації львівського студентства

Мета дослідження – виявлення ставлення студентів Львова до Державних органів влади і оцінка ними ефективності їх діяльності.

Визначити рівень довіри львівських студентів до державних службовців і до самої влади вцілом , та оцінку ефективності їх роботи.