Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Панасюк.docx
Скачиваний:
32
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
202.09 Кб
Скачать
  1. Вибір числа та потужність цехових тп

Цехова трансформаторна підстанція - це підстанція з первинною напругою 6-10 кВ, яка перетворює електроенергію на напругу до 1 кВ (наприклад 0,66 кВ чи 0,38/0,22 кВ) і безпосередньо живить споживачів одного чи кількох цехів або частину великого цеху.

При виборі кількості та потужності трансформаторів цехових ПС враховують такі фактори: категорію надійності електропостачання ЕП, розрахункове навантаження цехів, компенсацію реактивних навантажень при напрузі до 1 кВ, навантажувальну спроможність трансформаторів в нормальному та після аварійному режимах, шкалу стандартних номінальних потужностей трансформаторів.

Кількість цехових ТП впливає на витрати на розподільні пристрої напругою 6-10 кВ, на внутрішньозаводські та цехові електричні мережі. При зменшенні кількості ТП, що відповідає збільшенню одиничної номінальної потужності їх трансформаторів, зменшується кількість комірок розподільного пристрою, сумарна довжина ліній і втрати електроенергії та напруги в електричних мережах 6-10 кВ, але зростає довжина електричних мереж до 1 кВ, що призводить до збільшення вартості цих мереж і втрат електроенергії та напруги в них. При збільшенні кількості ТП, навпаки, зменшуються витрати на цехові мережі, але збільшується кількість комірок розподільного пристрою 6-10 кВ і витрати на мережі напругою 6-10 кВ. Тому оптимальний варіант визначається шляхом техніко-економічних розрахунків (ТЕР) при забезпеченні заданої надійності електропостачання.

Однотрансформаторні цехові ПС застосовують при наявності ЕП 3-ї категорії надійності, що допускають перерву електропостачання на час доставки трансформаторів зі складського резерву. У випадку, коли превалюють ЕП 3-ї категорії, але є ЕП 2-ї категорії, здійснюється взаємне резервування на боці НН між сусідніми ТП, які одержують живлення від різних секцій ДЖ або різних ДЖ. При резервуванні кабельною перемичкою передбачається резерв в обсязі 15-30 % номінальної потужності трансформатора та 35-40 %при резервуванні шинною перемичкою між кінцями двох магістралей НН у разі схеми блока трансформатор-магістраль (БТМ).

Двотрансформаторні цехові ПС застосовують при більшості ЕП 1-ї категорії та наявності ЕП особливої групи, для цехів з великою питомою густиною навантажень (більше ніж 0,5 кВА/м2), для зосереджених навантажень, для окремо розташованих об'єктів загальнозаводського призначення (компресорні та насосні станції), а також при нерівномірних добових графіках навантаження. Для цих ПС також необхідний складський резерв у випадку пошкодження одного трансформатора. На час заміни пошкодженого трансформатора той, що залишився в роботі, має забезпечити електропостачання усіх ЕП 1-ї категорії надійності.

Цехові ПС з кількістю трансформаторів більше двох застосовують лише при належному обґрунтуванні, а також при установленні окремих трансформаторів для живлення силових та освітлювальних навантажень.

    1. Вибір потужності цехових трансформаторних підстанцій

Вибір одиничної потужності трансформаторів здійснюється в залежності від густини навантаження. Густина навантаження визначається за формулою:

де – повна потужність навантаження без урахування реактивної потужності що компенсується та потужності високовольтного навантаження, кВА;

– площа всіх цехів підприємства,.

Далі вибираємо оптимальну потужність трансформаторів з табл. 5.1.

Таблиця 5.1

Залежність номінальної потужності трансформатора від питомої густини навантаження цеху

Номінальна потужність

Густина навантаження

Тип трансформатора

630 кВА

(олійний)

(сухий)

1000, 1250, 1600 кВА

(олійний)

(сухий)

1600 кВА

(олійний)

(сухий)

1600, 2500 кВА

(олійний)

(сухий)

За даної густини навантаження оптимальним буде трансформатори олійні потужністю

    1. Визначення потрібної кількості цехових трансформаторних підстанцій

Потрібну кількість цехових ТП можна визначити з формули:

де

–повна потужність навантаження без урахування реактивної потужності що компенсується та потужності високовольтного навантаження, кВА;

– кількість трансформаторів на ТП (береться в залежності від категорії споживача);

– оптимальна потужність трансформатора на ТП, кВА;

– коефіцієнт завантаження трансформаторів (береться в залежності від категорії споживача).

Заокруглюємо дане число до цілого .

Розрахунок струму КЗ на шинах понижувальної ПС

Струм КЗ рахуємо на шині ГЗП, після чого вибираємо найменший допустимий діаметр проводів.

Рис. 3.2.1. Схема зовнішнього електропостачання

Заступна схема електропостачання зображена на рис. 3.2.2.

Рис. 3.2.2. Заступна схема електропостачання

Tr1 – ТДТН-1250000/220/110; Tr2 – ТД –10000/110; Л – АС-185/29

  • Tr1

Uk1*=12,7%

ZTr1=

  • Tr2

Uk2*= 11%

ZTr2=

  • Л

0,413·25=10,325 Ом

Ik=Ik·35/6 = 1,24кА

Знайдемо мінімально допустимий переріз