Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИПЛОМ.docx
Скачиваний:
123
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.02 Mб
Скачать

10. Охорона праці та довкілля. Безпека життєдіяльності

10.1 Природне освітлення приміщення жкг

Природне і штучне освітлення в приміщеннях регламентується нормами ДБН В.2.5-28-2006 залежно від характеристики зорової роботи, найменшого розміру об'єкта розрізнення, розряду зорової роботи (І-VIII), системи освітлення, характеристики фону, контрасту об'єкта розрізнення з фоном.

Об'єкт розрізнення – це розглядуваний предмет, окрема його частина чи дефект, які потрібно розрізняти в процесі роботи.

Оцінка природного освітлення на виробництві внаслідок його змін залежно від часу доби, пори року й атмосферних умов проводиться у відносних показниках — за допомогою коефіцієнта природної освітленості КПО. Цей коефіцієнт і прийнято як нормовану величину.

На значення КПО впливають розмір і конфігурація приміщення, розміри і розташування світлоприймачів, відбивна здатність внутрішніх поверхонь приміщення та його затінюючи об'єктів. Залежно від призначення приміщення і розташування в ньому світлопрорізів КПО нормується від 0,1 до 10%. Норми природного освітлення приміщень встановлені окремо (ДБН В.2.5-28-2006):

• при верхньому і бічному освітленні;

• при бічному освітленні, як при природному, так і при сполученому.

При односторонньому бічному освітленні нормується мінімальне значення КПО (emin) на відстані 1 м від стіни, найбільш віддаленої від вікна, а при двосторонньому боковому - в центрі приміщення.

У приміщення із верхнім чи комбінованим освітленням нормується середнє значення КПО на робочій поверхні (не ближче 1 м відстані). У побутових приміщеннях значення КПО має бути не меншим, ніж 0,25%.

Освітлення нормується для кожного приміщення та робочого місця, виходячи з умов зорової роботи. Згідно з ДБН В.2.5-28-2006 працівники, що обслуговують системи енергозабезпечення громадської будівлі, виконують зорову роботу малої точності (розряд зорової роботи –5). Для такого розряду зорової роботи КПО становить 3% при природньому освітлені, верхньому або комбінованому та 1,8% при суміщеному освітлені, верхньому або комбінованому. Мінімальна освітленість від штучного освітлення при загальному освітленні складає 200 люкс.

Розрахунок природного освітлення приміщень полягає у визначенні площі світлових отворів, необхідної для забезпечення нормативних вимог до освітленості (коефіцієнта природної освітленості).

Проводжу розрахунок необхідної площі і кількості вікон для приміщення ІТП. Нормативне значення КПО е0 для роботи з ІТП складає 1,2 %.

За місцевістю та орієнтацією в просторі світлових отворів (Львів, Пн) знаходжу значення коефіцієнта світлового клімату, який враховує особливості світлового клімату: m = 0,75

Розрахункове значення КПО визначається за формулою:

eн = е0 x×m;

eн = е0 x m = 1,2 × 0,75 = 0,9.

Площа вікон при боковому освітленні визначається за допомогою наступного співвідношення:

= 0,9×1,4×1×13/(0,45×1,8 ) = 20,22.

де Sв – площа світлових отворів, які є в зовнішніх стінах освітлюваного приміщення ;

–площа підлоги приміщення, ;

= 0.9 – розрахункове значення КПО для заданого світлового клімату;

= 13,0 % – коефіцієнт світлової характеристики вікон при односторонньому освітленні, глибині приміщення 4-1 =3, відношенні довжини приміщення до глибини 6/3=2,0 і відношенні глибини до висоти освітлювального отвору 3/(1,755+0,2)=1,53;

= 1,4 – коефіцієнт запасу;

=1,8 коефіцієнт, що враховує підвищення КПО завдяки світлу відбитому від поверхонь;

–загальний коефіцієнт світлопропускання вікна, який дорівнює:

= 0,6 × 0,75 × 1,0 × 1 × 1,0 = 0,45.

де = 0,6 – коефіцієнт пропускання світла матеріалом ;

= 0,75 – коефіцієнт, який враховує втрати світла в оправі світлового отвору;

= 1,0 – коефіцієнт, який враховує втрати в несучих конструкціях (гладка стеля);

= 1 – коефіцієнт, який враховує втрати в сонцезахисних пристроях (регульовані жалюзі ,що збираються в штори внутрішні);

= 1,0 – коефіцієнт, який враховує втрати в захисній сітці (відсутня);

=20,22*24/1004,85 м2.

Визначення площі вікна:

S1= 1,4 × 1,5 = 2,1 м2;

де S1– площа одного вікна.

Необхідна кількість вікон:

nв = Sв / S1 = 4,85/ 2,1 =2,3=2 шт.

Приймаємо, що для забезпечення нормативного рівня КПО при суміщеному природному односторонньому освітленні в приміщенні слід обладнати 2 вікна розмірами 1,4 × 1,5 м.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]