Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Intouch_укр_база+скрипти.docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
7.14 Mб
Скачать

Введення

InTouch - це пакет розробки операторських інтерфейсів САР ТП дискретних і безперервних виробництв, розподілених систем управління, систем диспетчерського управління та збору даних (SCADA). Він дозволяє стежити за роботою підприємства, спостерігаючи за процесами, графічно відображеними на екранах у реальному масштабі часу.

Практикум включає сім розділів. Кожен розділ складається з двох частин: короткого теоретичного матеріалу і докладного опису практичних дій з виконання завдання розділу. Завдання на практичну роботу у всіх розділах взаємопов'язані між собою, що дає можливість, освоюючи різні компоненти пакета InTouch, створювати від розділу до розділу різні фрагменти єдиного проекту. Результат роботи з практикумом – шестивіконний інтерфейс диспетчера / оператора, що дозволяє реалізувати базові функції збору даних та диспетчерського управління (SCADA).

Тестування практикуму показало його працездатність по всім описаним компонентам і дозволило оцінити передбачуване сумарний час виконання завдань - 9-10 годин.

Наприкінці практикуму наведено завдання для самостійної роботи студентів, яке може бути корисним при виконанні курсового проекту.

Перед початком практичної роботи в пакеті InTouch бажано отримати докладну інформацію про пакет в навчальному посібнику «SCADA-пакет InTouch интегрированной системы FactorySuite», автори Андрєєв Е.Б., Куцевич Н.А.

Розділ 1 Application Manager і WindowMaker

Програма Application Manager призначена для створення нових додатків, відкриття створених додатків в режимах WindowMaker або WindowViewer, знищення додатків, а також для запуску утиліт DBDump і DBLoad «Словника змінних» (Tagname Dictionary).

Інструментарій Application Manager включає в себе 10 іконок і меню з опціями File, View, Tools, Help. Перші п'ять іконок дублюють команди меню File і призначені (зліва направо) для: створення нового додатка, відкриття програми в режимі розробки (WindowMaker), в режимі перегляду (WindowViewer), запуску утиліт завантаження і вивантаження бази даних у вигляді текстового файлу в/з «Словник змінних». Наступна іконка відповідає командам меню View і призначена для подання додатків в поле Application Manager, відповідно: великими і дрібними іконками по всьому полю, дрібними іконками списком, дрібними іконками детальним списком. Наступні дві іконки відповідають команді меню Tools і призначені для відображення властивостей вузла та знаходження додатків відповідно. Остання іконка призначена для конфігурації комп’ютера в мережі (Archestra IDE).

Перебуваючи в Application Manager, можна змінити назву програми (File / Rename) і видалити іконку з ім'ям додатка (File / Delete).

Видалення каталогів і файлів самого додатка можна здійснити командою меню Tools / Find Applications (знайти додаток), а потім скористатися командами правої кнопки миші (Delete).

Для того щоб відкрити програму, треба його виділити і клацнути по іконці WindowMaker (двічі клацнути на імені додатки).

Середовище розробки WindowMaker

Графічний інтерфейс WindowMaker відповідає стандарту інтерфейсів Windows. Він включає в себе меню, інструментальні панелі, Application Explorer, рядок статусу (станів), лінійку і робоче поле.

Application Explorer. Це графічне представлення додатки в ієрархічному вигляді (на малюнку ліворуч). В ньому представлені всі складові програми. Application Explorer забезпечує простий і швидкий доступ до них, а також до найбільш широко використовуваним командам і функціям WindowMaker.

Компоненти вікна Application Explorer можуть бути згорнуті і розгорнуті. Якщо група розгорнута (Windows, Scripts, Configure), то подвійне клацання на будь-якому елементі групи викликає його відкриття.

Вікна. Будь-який додаток InTouch складається з безлічі вікон з графічними і текстовими об'єктами. InTouch пропонує три типи вікон:

Replace (заменяющее) - перекриває всі наявні вікна.

Overlay (перекриває) - з'являється поверх всіх відображених в поточний момент вікон. Натискання миші на будь-якому видимому ділянці лежачого під ним вікна призводить до переходу на це вікно. Якщо вікно Overlay закрити, то все приховувані їм вікна відновлюються.

Popup (спливаюче) - тип, аналогічний Overlay, але завжди залишається поверх інших вікон. Для його закриття потрібні спеціальні команди.

Тип Вікна

Панелі інструментів. Панелі інструментів згруповані згідно з функціональним призначенням інструментів. Bсього в інтерфейсі представлено 9 панелей. Всі панелі можна перемістити в будь-яке місце вікна: розміщена вздовж краю панель - закріплена, панель всередині вікна - переміщувана.

Для того щоб заховати або показати інструментальну панель, слід в меню View виконати відповідну команду (6 перших команд меню). Повторна команда викликає зворотну дію. Для переміщуваних панелей при закритті можна скористатися меню правої кнопки або традиційним способом.

Щоб заховати або показати всі панелі відразу, треба клацнути на інструменті Hide / Restore All панелі View.

  • Панель General (загального призначення) містить більшість команд меню File і Edit. Глибина вкладеності команд Undo / Redo за замовчуванням - 10. Але її можна збільшити до 25 в діалозі WindowMaker Properties (команда Special / Configure або подвійне клацання на WindowMaker в групі Configure вікна Application Explorer).

  • Панель Wizard / ActiveX за замовчуванням містить тільки один інструмент - доступ до діалогу Wizard Selection для вставки wizard - засоби у вікна. Є можливість додавати інструменти в цю панель.

  • Інструменти панелі Format (форматів) дублюються командами меню Text. Крім того, в цю панель включені засоби управління кольором ліній, тексту, заповнення, фону вікна, а також кольором прозорих об'єктів.

  • Панель Draw Object (малювання) включає 8 інструментів для створення простих об'єктів і чотири інструменти для створення складних об'єктів (контейнера для вставки растрових зображень, об'єкта «тренд реального часу », об'єкта« історичний тренд », 3-мірних кнопок з текстом).

  • Інструменти панелі View (управління зображенням) дублюють команди меню View і управляють зображенням вікна WindowMaker.

  • Панель Arrange (вирівнювання) містить інструменти, еквівалентні командам меню Arrange.

Перші 7 інструментів - для вирівнювання об'єктів, 2 - для управління рівнем об'єктів (передній і задній план), 2 - для рівномірної розстановки об'єктів по горизонталі і вертикалі, 2 - для роботи з символами, 2 - для роботи з компонентами, 4 - для обертання об'єктів і створення дзеркальних відображень. Останній інструмент - для зміни форми багатокутника і ламаної лінії.

  • Панель Pan And Zoom (панорамування та збільшення) містить інструменти за допомогою яких можна масштабувати та панорамувати вікно робоче.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]