Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектний аналіз.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
965.63 Кб
Скачать

Питання для самоперевірки

  1. У чому полягає суть фінансового аналізу та який його зв’язок з іншими розділами аналізу проектів?

  2. Надайте характеристику основним методологічним підходам та інструментарію проведення фінансового аналізу проектів.

  3. Перелічте етапи проведення фінансового аналізу проектів.

  4. Охарактеризуйте зміст основних документів, які повинні підготувати фінансові аналітики проекту.

  5. Які припущення та правила приймаються до уваги при прогнозуванні грошового потоку за проектом?

  6. У чому вбачається різниця між фінансовим аналізом діяльності підприємства та аналізом проекту?

  7. На підставі якої інформації фінансового аналізу приймається рішення про вибір проекту?

  8. З яких причин необхідно здійснювати попередній аналіз фінансової життєздатності проекту без урахування фінансування проектів?

  9. Які види інвестиційних ресурсів Вам відомі? Надайте їх характеристику.

  10. Які показники можуть використовуватись для визначення вартості власного, позикового, залученого капіталу?

Тема 16. Економічний аналіз Питання навчальної програми

Мета і завдання економічного аналізу. Оцінка економічної привабливості та ефективності проекту. Методичні підходи до визначення економічної вартості проекту. Оцінка впливу проекту на економіку України.

Методичні вказівки до вивчення теми

Економічний аналіз є завершальною темою курсу. Зазвичай інвестора цікавить більше комерційна і фінансова привабливість, а, отже, критеріями відбору проектів є додаткові грошові потоки, рентабельність, окупність вкладеного капіталу. Але при цьому корпоративні цілі розвитку не завжди збігаються з національними інтересами. Цілі ж економічного аналізу вимагають іншого аналітичного підходу. Розглянувши сутність фінансового та економічного аналізу, студент матиме уявлення про відмінності між ними. Зважаючи на це, студент повинен усвідомити основну мету еконономічного аналізу, яка полягає у встановленні національної привабливості проекту, оцінці його економічної ефективності на підставі альтернативної вартості ресурсів, які використовуються у проекті, і продукції проекту та визначення можливості сприяння проекту національному добробуту країни. Необхідно пізнати базову концепцію економічного аналізу, якою є концепція альтернативної вартості.

Розглядаючи питання оцінки економічної привабливості та ефективності проекту, перш за все, необхідно отримати уявлення про те, які економічні цілі національного розвитку є найпоширенішими, що дозволить студенту зрозуміти критерій, за яким відбувається відсів проектів. Надалі слід ознайомитись з методом позиціювання проектів за критеріями економічної привабливості й ефективності, етапами проведення оцінки економічної привабливості проекту та їх змістом, методом інтегральної оцінки привабливості проекту. Дослідивши економічну привабливість проекту (з погляду мож­ливості досягнення певних економічних цілей розвитку суспільства), визначається його економічна ефективність. З цього приводу слід наголосити, що для цього використовують поняття альтернативної вартості, тіньових цін, невідчутних вигід і витрат, трансфертних платежів, споживчого надлишку та екстерналій. При цьому оцінка економічної ефективності проекту ґрунтується на методології прирісної природи вигід і витрат, яка визначає економічні вигоди як усі позитивні результати, що одержує суспільство від реалізації проекту, а економічні витрати — як усі негативні впливи, що супроводжують проект.

Засвоївши принципові моменти економічного аналізу, студент переходить до детальнішого вивчення методичних підходів до визначення економічної вартості проекту. У межах цього питання потрібно отримати уявлення про повні витрати виробництва, тіньові ціни та підходи до їх визначення (на основі визначення витрат, необхідних для вилучення цього ресурсу з інших галузей або збільшення виробництва; з огляду на імпортні аналоги, на основі світової ціни, вираженої в національній валюті; за величиною альтернативної вартості ресурсів, витрачених на виробництво даного продукту), тіньовий валютний курс місцевої валюти, фінансову та економічну паритетні ціни експорту та імпорту, коефіцієнт співвідношення фінансової і економічної (тіньової) вартості проекту.

Завершує вивчення теми питання оцінки впливу проекту на економіку України. Розглядаючи це питання, студент повинен зрозуміти, що результати проекту можуть позначатись не тільки в явних вигодах і витратах суспільства, а й у невідчутних проявах, які важко піддаються кількісній оцінці (зниження рівня захворюваності населення, підвищення рівня народжуваності тощо). Іншими словами, дослідження впливу проекту на економіку країни має супроводжуватися визначенням побічних ефектів проекту та їх наслідків. Студенту важливо ознайомитись із можливими методичними підходами до такої оцінки (готовність населення, окремих споживачів платити за поліпшення життя; можливість скорочення витрат на задоволення суспільних потреб у результаті проекту).