Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бюджет_мен_рп_2012.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Запорізький інститут економіки та інформаційних технологій

Відокремлений підрозділ в м. Кривий Ріг

«ЗАТВЕРДЖУЮ»

Директор

________________

Магар Н.Г.

Робоча програма

дисципліни

Бюджетний менеджмент

для студентів денної форми навчання спеціальності:

7.03050801 – Фінанси і кредит

м. Кривий Ріг

2012

Робоча програма дисципліни «Бюджетний менеджмент» для студентів денної форми навчання напрямків: 7.03050801 – Фінанси і кредит / укладач - старший викладач Іоненко Г.В., Кривий Ріг, ЗІЕІТ ВП в м. Кривий Ріг, 2012р. - с.

Укладач: ст. викладач Іоненко Ганна Володимирівна

Затверджено на засіданні

кафедри фінансів та обліку і аудиту

протокол №___

від_____________2012 р.

Зав. кафедрою

__________ доц. Волошина К.В.

ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Дисципліна “Бюджетний менеджмент“ є однією з базових при підготовці спеціалістів-фахівців в галузі економіки, бухгалтерського обліку, фінансів. Ця дисципліна вивчається студентами після ознайомлення з такими дисциплінами, як: „Економіка підприємства”, „Гроші та кредит”, „Державні фінанси”, „Мікроекономіка”, що дає змогу закріпити отримані знання і розпочати професійну підготовку спеціалістів з економіки.

Одночасно дисципліна забезпечує вивчення таких дисциплін, як: „Місцеві фінанси”, „Фінансовий ринок”, „Податкова система”.

Вивчення дисципліни „Бюджетний менеджмент” є необхідною умовою підготовки спеціалістів з фінансів вищої кваліфікації. Особливо важливу роль ця дисципліна відіграє у підготовці фахівців з банківської справи, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту. Вона забезпечує науково-теоретичну та методологічну основу для формування системи знань з конкретно прикладних дисциплін за спеціальністю “Фінанси”.

Мета навчальної дисципліни “ Бюджетний менеджмент“ вивчення функцій фінансових органів, органів законодавчої та виконавчої влади щодо бюджету та прийомів та методів, які використовують ці органи в процесі керування і відносинами, що виникають в процесі руху бюджетних потоків.

Предметом даної дисципліни є бюджетний процес та управління ним при перерозподілі національного доходу.

В процесі вивчення дисципліни послідовно розглядаються: теоретичні та організаційні основи бюджетного менеджменту (сутність бюджетного менеджменту, його складові, система управління); органи оперативного управління бюджетом; бюджетне планування; організація виконання дохідної та видаткової частин бюджету; облік та звітність про виконання бюджету та контроль за виконанням його.

Вивчення дисципліни “Бюджетний менеджмент” повинно забезпечити з боку студентів:

ЗНАННЯ:

структури органів оперативного управління бюджетом;

- стадій бюджетного процесу та його учасників;

- організаційних засад складання Державного бюджету України;

- організації виконання дохідної та видаткової частин бюджету;

- бухгалтерського обліку та звітності про виконання бюджету.

УМІННЯ:

- проводити планування величини, складу і структури доходів бюджетів всіх рівнів;

- складати розрахунки за видатками бюджетів, забезпечити цільове спрямування бюджетних коштів, проводити нормування витратбюджету, забезпечити необхідний склад видатків збалансування бюджетів - розробляти і застосовувати в практичній роботі кошториси доходів і видатків бюджетних установ, планувати обсяги як бюджетних, так і позабюджетних коштів;

- розкривати шляхи раціонального використання бюджетних коштів, економії видатків бюджет всіх рівнів, ефективного застосування матеріальних фінансових ресурсів у бюджетних установах.

ІІ ЗМІСТ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

Зміст навчальної програми курсу „Бюджетний менеджмент” відповідає Галузевому стандарту вищої освіти „Освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, спеціаліста і магістра напряму 0501 – „Економіка і підприємництво

Структура навчальної дисципліни віддзеркалюється у змісті навчального матеріалу програми за наступним тематичним планом.