Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplomna_robota.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
132.44 Кб
Скачать
    1. Ріст і розвиток телиць української чорно-рябої молочної породи.

Оптимальний вік першого отелення в звязку з величиною майбутньої молочної продуктивності і тривалістю господарського використання корів досі залишається предметом дискусії. Думка багатьох авторів зводиться до того, що величина надою первісток значною мірою залежить від їх віку та живої маси при отеленні [14].

Є.А. Новиков за результатами проведених дослідів на коровах чорно - рябої породи прийшов до висновку, що корови, які отелилися перший раз у віці 24-27 місяців, за весь період їх використання дали значно більше молока, ніж ті, які отелилися перший раз у віці біля 36 місяців. Аналогічну думку висловив і Ф.Ф. Ейснер, який вважає, що кращим віком першого отелення є вік 24-27 місяців [17, 30].

Як свідчать наукові дослідження і практичний досвід, інтенсивне вирощування ремонтного молодняку молочних порід з одержанням першого отелення у віці 24-27 міс., ефективне як з селекційної та господарської, так і з економічної точок зору. Осіменіння в оптимальні строки добре розвинених телиць дає змогу скоротити на 10-12% витрати на вирощування корів, оскільки за непродуктивний період при вирощуванні телиць щомісячно витрачається 180-200 корм. од.

Більш раннє парування телиць забезпечує також одержання більшої кількості молока в середньому на кожний рік життя тварини.

У сучасних рекомендаціях щодо використання телиць для відтворення вказується, що їх маса при першому осіменінні повинна становити не менше 70% від маси дорослої корови. Численними дослідженнями встановлено позитивний звязок між живою масою та розмірами телиць при першому осіменінні та їх наступною молочною продуктивністю [15].

Статева зрілість, або здатність до відтворення, настає у тварин значно раніше, причому, залежить це від їхніх видових і породних особливостей, а також від рівня та повноцінності годівлі. У телиць вона проявляється у віці 6-7 міс. За недостатній годівлі статеве дозрівання настає пізніше. Господарська зрілість - вік, коли можна осіменяти телиць, а бугайців використовувати як плідників.

Практикою встановлені такі середні оптимальні строки першого парування: телиць - 16-18 міс. Строки першого парування тварин залежать також від їхніх індивідуальних особливостей і скороспілості.

Сільськогосподарські тварини характеризуються великим строком біологічного довголіття. Тривалість продуктивної служби тварин значно менша від можливої тривалості життя. Зокрема, молочних корів використовують 8-10 років. Тварин, які становлять велику племінну цінність використовують значно довше.

Телиць осіменяють у віці 16 - 18 місяців за умови, що вони мають не менше 380 - 400 кг живої маси. Збільшення віку першого осіменіння небажане через збитки на вирощування та недоотримання молока, погіршення відтворної здатності. Вік першого отелення - 25-27 місяців.

Жива маса корів позитивно корелює з молочною продуктивністю. Особливо важливе значення величина живої маси має для корів - первісток. Відомо, що рівень надою, як основна ознака селекції молочних корів, повязаний з їх живою масою, бо великі тварини здатні споживати більше корму для утворення молока. Вказана закономірність не прямолінійна і тому підвищення надою може проходити при збільшенні живої маси корів лише до певного рівня [7, 11].