Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Учоба / Богуцький / zvit_z_praktiki_El_postachannya.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
13.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

3 Складання графіків електричних навантажень, обчислення втрат електричної енергії в лініях і трансформаторах, визначення допустимих втрат напруги в електричних мережах.

Як відомо генератори в кожний момент повинні розвивати, таку потужність, яку в сумі мають споживачі, з урахуванням втрат потужності на власні потреби електростанції та підстанції і втрат потужності у різних елементах електропередачі. Втрати потужності на власні потреби і в мережах становлять відносно невелику і досить рівномірну частину загальної потужності. Тому вважають. Що характер роботи джерел живлення повністю визначається характером роботи споживачів.

Режим роботи окремих споживачів і їх груп у цілому не залишається сталим, їх потужність змінюється протягом доби, місяця й сезону. Змінюється в часі і силове навантаження. Тому навантаження електростанції або трансформаторних підстанцій, потужність яких визначається сумарною потужністю споживачів, також змінюватиметься.

Характеристику навантаження можна показати графічно. Якщо на осі абсцис відкласти години доби, а на осі ординат – відповідні їм навантаження, то дістанемо криву, яка називається добовим графіком навантаження.

З графіка видно, що максимальне навантаження взимку буде між 18 і 20 годинами а влітку – між 20 і 23 годинами. Узимку максимум навантаження настає раніше і значно більше, ніж улітку; денний зимовий мінімум навантаження також дещо більший.

Розрізняють крім добових, тижневі, сезонні й річні графіки навантаження. За видом навантаження бувають графіки активного і реактивного навантаження.

Користуючись графіком навантаження можна проаналізувати роботу електростанції, підстанції чи окремого споживача , визначити ступінь завантаження агрегатів і можливість найраціональнішого розподілу навантаженнями між окремими агрегатами.

Аналіз режимів електроспоживання краще виконувати на підставі добових графіків навантаження. Для побудови добових графіків навантаження енергосистеми знімають покази два рази на рік у характерні дні, звичайно в третіх декадах червня і грудня, для активного і реактивного навантаження.

За даними добових графіків навантаження зими і літа можна побудувати річний графік за тривалістю. Для цього визначають спочатку тривалість сезону. Потім визначивши загальну добову тривалість якого-небудь навантаження , наприклад максимального, і перемноживши це число годин на кількість днів сезону, визначають тривалість цього навантаження протягом сезону в годинах. Такі розрахунки повторюють для кожного наступного спадного навантаження. Дані розрахунків переносять на графік, в якому на осі ординат послідовно в спадному порядку проставляють навантаження, а на осі абсцис – їх тривалість у годинах. Підсумовуючи абсциси літнього і зимового графіків для однакових навантажень визначають тривалість навантаження за рік. Такий графік називається річним графіком за тривалістю (рис.1).

Рис.1. Річний графік навантаження за тривалістю.

Р,І

Pmax t2

Imax t3

I1 I2 I3 t4

I4

a1 a2 a3 8760годин

Іншою формою річного графіка навантаження є річний графік максимумів навантаження. У цьому на осі абсцис відкладають дні року або місяці в календарному порядку, а на осі ординат – відповідно максимальні навантаження. Для цього графіка характерні спад у літні місяці і збільшення в кінці року, зумовлені приєднанням нових споживачів.

Річні графіки потрібні для визначення належної кількості палива на ТЕС, раціонального розподілу навантаження між генераторами або електростанціями, які працюють паралельно.

Режим електроспоживання характеризується рядом показників, найважливіші з яких: коефіцієнт завантаження добового графіка навантаження, кількість годин використання максимального навантаження до вечірнього максимуму навантаження.

На підставі графіків навантаження можна визначити коефіцієнти, що характеризують роботу, економічність і деякі інші показники електричної установки.

  1. Середньодобова і середньорічна потужність:

  1. Кількість годин використання максимуму навантаження:

  1. Коефіцієнт заповнення графіка навантаження:

  1. Коефіцієнт резерву:

  1. Коефіцієнт попиту:

Зміна навантаження електростанції і підстанції протягом доби завжди рівномірніша, ніж для окремих груп споживачів. Чим різноманітніші навантаження споживачів, тим рівномірні ший режим роботи джерела живлення, тим вищі економічні показники роботи електроустановок.

Соседние файлы в папке Богуцький