Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab-02.DOC
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Комп’ютерний практикум №2 Умовна операція, множинний вибір та оператори циклів

Мета роботи: отримати навички роботи з умовною операцією, операторами множинного вибору та циклів.

2.1. Теоретичні відомості Операція умови ?:

В мові С++ є короткий засіб запису оператора if... else. Для цього використовують тернарну операцію умови. Вона має наступну форму запису:

(умовний вираз) ? вираз1 : вираз2

Якщо умовний вираз істинний, то виконується вираз1, якщо хибний — вираз2.

Приклад 1. Знайти максимум з двох чисел x і у.

max=(x>y) ? x:у;

cout<<"max="<<max;

Операцію умови зручно використовувати у випадках вибору значення з двох можливих. Вирази з використанням операції умови більш компактні — це і є єдина перевага.

Множинний вибір: оператори switch і break

Іноді виникає необхідність вибору одного варіанту з декількох. Зручним засобом вибору з множини варіантів є оператор switch, який має наступну форму запису:

switch (вираз)

{

case константа1: оператор1; break;

case константаN: операторN; break;

default : оператор; break;

}

Оператор вибору працює наступним чином. Спочатку підраховується вираз, який стоїть у дужках після switch. Далі виконується перехід на одну з міток, позначену словом case, значення константи після якої дорівнює виразу в дужках після switch. Константа, що стоїть після case, повинна бути цілого типу. Якщо вираз в дужках не дорівнює жодній з констант, які перевіряються, то виконується перехід на мітку default (її використання не є обов’язковим).

Зазвичай дія кожної гілки закінчується оператором break. Виконання цього оператора призводить до виходу з оператора switch. Якщо break відсутній, то керування передається наступному оператору, позначеному case або default і так далі, поки не зустрінеться oпepaтор break.

Ключові слова case і default не можуть знаходитися за межами блоку switch.

Типи операторів циклів

При виконанні програми часто виникає необхідність неодноразового повторення однотипних обчислень над різними даними. Для цих цілей використовують так звані цикли.

Цикл представляє собою частину програми, у якій одні й ті самі обчислення реалізуються неодноразово над різними значеннями одних й тих самих змінних (об’єктів).

Для організації циклів в С++ використовуються наступні три оператора: while, for і do — while.

Цикл типу while

Цикл типу while є циклом з передумовою. Він використовується у випадку, коли, по-перше, не відома точна кількість повторів і, по-друге, при цьому немає необхідності, щоб цикл неодмінно був виконаний хоча б один раз. Цикл типу while має наступну форму запису:

while (вираз)

оператор;

В якості виразу зазвичай використовуються умовні вирази. В загальному випадку можна використовувати вирази довільного типу. На місці оператора може стояти простий оператор або сукупність операторів, об’єднаних у блок дужками {}.

Якщо вираз істинний (не рівний нулю), то тіло циклу виконується один раз, далі вираз перевіряється знову. Ітерації (перевірка умови та тіло циклу) виконуються до тих пір, поки вираз не стане хибним (рівним нулю).

При організації циклу типу while в його тіло повинні бути включені конструкції, які б змінювали вираз, що перевіряється, так, щоб все ж таки він став хибним. В протилежному випадку виконання циклу ніколи не закінчиться.

Приклад 2. Цикл типу while.

Користувачу дається 10 спроб щоб вгадати задане програмою число.

int i=1, rez=1;

while (i++<=10&&rez!=25)

{

cout<<"\nВведіть число:" ;

cin>>rez;

}

if (i==12&&rez!=25)cout<<"\nBи не вгадали.";

else cout<<"\nВітаю! Ви вгадали число.";

В даному прикладі цикл виконується до тих пір, поки не вгадано число або не вичерпано кількість спроб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]