Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
77.16 Кб
Скачать

2)Повторення

У процесі формув.понять важливе знач.має система повторення,яка сприяє розвитку понять і дозволяє встанов.зв’язки між поняттями одиничними і загальними, конкретними і абстрактними.Під час вивч.нових понять доцільно опиратись на наявні в учнів знання,які вони одержали під час вивчення курсу та інших предметів поч..школи.Така робота сприяє формув.в учнів в корі голов. мозку широких асоціативних зв’язків, що позитивно впливає на розвиток мислення,а знання стають міцніші і довше зберіг.в пам’яті.

Одним із різновидів уроків є узагальнюючий урок. Основна його мета — у процесі повтор.матеріалу виділ.найважливіше, закріпити й систематизув.знання учнів про предмети та явища неживої і живої природи, узагал.вивчені факти, продовжити формув.та розв.поняття, поглибл.та впорядковувати набуті знання, а також перевірка рівня засвоєння учнями знань та їх оцінювання .Для оволодіння навчальним матеріалом потрібно його запам’ятати. Тому необхідно організувати роботу з учнями так, щоб вона була привабливою, подавалась у незвичній для учнів формі, викликала позитивні емоції й глибокі почуття. Щоб учні добре запам’ятали навчальний матеріал, необхідно ставити перед ними конкретні завдання. Організовувати повторення, здійснювати контроль вивченого. По-третє, необхідно формувати в учнів навчальні мотиви, пізнавальні інтересам, бажання вчитися.

12 Спостереження та його види

Спостереж.-суб’єкт. діял., оволодіння якою призводить до формув. уміння спостерігати.З цим умінням пов’язаний розвиток спостережливості.

Структура спостереження: цілі спостереж,план,без посеред.сприйм.предметів і явищ,висновки.

Види за тривалістю виконання: короткочасні і довгот рив(позаурочний час).

Види за формою організації: фронтальні,групові(групи з сильними і слабкими учнями,сильніші допомагають),індивід( під час викон.д\з).

Види за часом проведення: випереджувальні( до засвоєння нових знань), опорні (у процесі засвоєння знань, фронтальна форма),розширювальні( після засвоєння, індивідуал,групами і фронтально)

Види за рівнем пізн.діял.учнів: репродуктивні (сприйм. І відтвор.зовн.ознак явищ і предметів) творчі – спосіб розв’язання проблеми.Створ.пробл.ситуація.Виконання проблем.ситуації організов.різними методами: евристичним і дослідницьким.Тому виділяють евристичне(проблема розвязується разом з учителем) і дослідн.(самостійно)спостереження.

2)Перевірка знанб

Всі види контролю реаліз.за допомогою різних методів.

Методи контролю– це способи взаємопов’яз.діял.вчителя й учнів,спрямов.на виявлення та оцінюв.змісту і характеру досягнень навч.-пізнав.діяльності учнів. З їх допом.визнач.результативність пед.управління й учіння на всіх етапах процесу навч..

методи: усної перевірки (бесіда, розповідь учня); письмової перевірки (самостійні і контрольні роботи, диктанти тощо); програмової перевірки (тести, перфокартки).

Навч.-пізн.діял.під час перевірки буває: репродуктивною і творчою.

Усна перевірка дає змогу виявити зміст,яким володіють учні.Дає змогу корегув.відповіді,спонукати учнів до виправл.помилок, Однак, такий вид контролю потребує більше часу,обмежує можливості перевірки. Крім того, результ.його детально не фіксуються, вчитель не може їх глибоко проаналізув.,порівняти,зробити необхідні висновки. Тому усну перевірку слід поєд.з письмовою.

Види і характер письм. Робіт.Сам.робота,короткотривала і використ.під час поточного контролю.Якщо сам.роб.проводиться на етапі засвоєння нових знань чи умінь, то її результати аналізуються вчителем разом з учнями без оцінювання.На етапі закріпл.вона може оцінюватись.

Контр.роб.–це один із методів тематичного і підсум.контролю.Зміст контр.письм.роботи відповідає вимогам програм. Контр.роб.має бути посильною,не перевищувати за обсягом і складн. тих завд,які учні виконували протягом опрацюв.теми Контр.роб.плануються наперед.

Особлив.формою перевірки є викон.графічних робіт. Тести і завжд.на картках.

Правильно складені тести мають відповідати вимогам: бути короткотривалими,однозначними,правильними, інформативними,відносно короткими,зручними для обробки результатів, стандартними,відповідати віковим особл.За способом виконання розрізняються вибіркові і конструйовані тести.Тести доцільно застосовувати в початкових класах для тематичного і підсумкового контролю, а перфокартки – для поточного.

13Бесіда

Бесіда-діалог між учителем і учнем,який підпорядкований конкретній меті.

За допомогою системи питань діти залучаються до відтвор.знань і до активної розум.діяльності.Бесіда спонукає до висловл.думок , суджень.Це дозвол.виявити рівень знань,засв.матеріалу.Особливість бесіди – інформ.відтворюється або сприйм.частинами,у формі запит-відповідь.

Перше треба поділ.матеріал.на част.,які мають бути смисловими,потім до кожної став.питання.Створ.сист.питань.Запит.мають бути конкретними,учень має розуміти про який обєкт питає вчит.Запи.мають бути визначеними.Слід уникати альтернаивних пит.Школярі не осмисл.суть пит, а просто від. Так чин і.Запит.не мають бути подвійними і потрійн.

Питання мають бути чіткими,точними,конкрет.При підготовці до уроку визначити мету бесіди,план проведення і осн.питання.Провод.на різних етапах уроку на осн.проведених спостереж,експерим,дослідів,розповіді.,Пит.задавати всьому класу.

Види:еврестична,репродуктивна.

Еврестична підводить учнів до самостійних висновків,але часто поєднується з репродукт.- за доп.пит.учні повтор.отримані ними знання.