Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опитувальник професійної готовності Кабардова.doc
Скачиваний:
126
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
74.24 Кб
Скачать

Опитувальник професійної готовності (опг) (л.Кабардової)

За кн.: Борвский А.Б., Потапенко Т.М., Щекин Г.В. Система методов профессиональной ориентации. Кн.2. Методики профориентационной работы (приложения): Учеб-метод. пособие. – К.: МЗУУП, 1993. – С.39-45.

Мета: визначити ступінь готовності досліджуваного до успішного функціонування (навчанні, роботі) у певній професійній сфері.

Необхідний матеріал: опитувальник, бланк відповідей, ручка.

Хід проведення.

В основу опитувальника покладено принцип самооцінки досліджуваним одночасно своїх можливостей у реалізації визначених опитувальником умінь (учбових, творчих, трудових, соціальних і т.д.), свого реального, пережитого і сформованого в особистому досвіді емоційного ставлення, яке виникає щоразу при виконанні описаних в опитувальнику видів діяльності і своєї переваги чи небажання мати описані види діяльності у своїй майбутній професії.

ОПГ дозволяє одержувати в достатній мірі достовірну інформацію про наявність, взаємне поєднання, успішність реалізації та емоційне підкріплення у досліджуваних професійно орієнтованих умінь і навичок.

Важливо на початку дослідження запропонувати досліджуваному уважно прочитати інструкцію.

Інструкція досліджуваному: «Уважно прочитайте кожне висловлювання. Ви повинні дати 3 відповіді і оцінити їх у балах (від 0 до 2):

I. Вміння

1. Наскільки добре Ви вмієте робити те, що написано в питанні?:

- роблю, як правило, добре - 2 бали

- роблю середньо - 1 бал

- роблю погано (зовсім не вмію) - 0 балів

II. Почуття

2. Які відчуття виникали у Вас, коли Ви це робили?

- позитивні (приємно, цікаво, легко) - 2 бали

- нейтральні (все одно) - 1 бал

- негативні (неприємно, нецікаво, важко) - 0 балів

III. Прагнення, бажання

3. Хотіли б Ви, щоб описані в питанні дії були включені у Вашу майбутню роботу:

- так - 2 бали

- все одно - 1 бал

- ні - 0 балів

Свої оцінки в балах Ви заносите в таблицю відповідей (номер клітки в таблиці відповідає номеру питання). У кожну клітину таблиці відповідей Ви повинні поставити бали, що відповідають Вашим відповідям на всі 3 питання. У кожному питанні Ви оцінюєте спочатку Ваше «вміння», потім «ставлення» і потім «бажання». У цій же послідовності Ви і проставляєте оціночні бали у відповідну клітинку таблиці.

Якщо Ви ніколи не робили того, що написано в питанні, то замість балів поставте в клітку прочерки в перших двох питаннях і спробуйте відповісти тільки на третє питання.

Читаючи питання, обов'язково звертайте увагу на слова «часто», «легко», «систематично» і т.д. Ваша відповідь повинна враховувати зміст цих слів. Якщо з перерахованих у питанні кількох дій Ви вмієте робити лише щось одне, то саме його Ви і оцінюєте трьома оцінками.

Працювати потрібно уважно, не поспішаючи».

Після прочитання досліджуваним інструкції слід звернути їх увагу на наступне:

1) Відповідати «добре вмію робити», тобто ставити 2 бали можна тільки в тому випадку, якщо він це робив не один раз, а багато разів, і у нього, як правило, це добре виходило.

2) Ставити «0» балів в «уміннях» треба тоді коли досліджуваний щось робить погано, і тоді коли він не вміє це робити (тобто пробував, але не виходило).

3) Якщо досліджуваний ніколи не пробував робити те, що написано в питанні, то він замість балів у потрібну клітину таблиці відповідей ставить прочерк при оцінці вмінь і свого ставлення і, якщо зможе, то відповідає тільки на 3-тє питання про своєю професійну перевагу. Якщо не зможе, то замість третьої оцінки він так само ставить прочерк.

У процесі роботи з опитувальником оптант заповнює спеціальну таблицю відповідей, яка містить 5 стовпчиків. Номери та літерні позначення в клітинах аркуша відповідей відповідають номерам і позначенням питань.

У кожній клітці таблиці оптант ставить 3 оцінки в балах:

1. Оцінка своїх умінь.

2. Оцінка свого емоційного ставлення.

3. Оцінка свого професійного побажання, переваги.