Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
73.23 Кб
Скачать

Розділ 2. Трудовий договір на тимчасову роботу

2.1. Особливості укладання та припинення тимчасового трудового договору

Трудовий договір про тимчасову роботу укладаєтьсяз працівниками, які прийняті нароботунатерміндо двох місяців, а для заміщення тимчасово відсутнього працівника – до чотирьох місяців. У наказі про прийом нароботувласник зобов'язанийуказатипро тимчасовийхарактерроботи. Умовипрацітимчасових працівників визначені Указом Президії Верховної Ради СРСР від 24 вересня 1974 року "Про умовипрацітимчасових робітників і службовців" [14] вчастині, що несуперечитьзаконодавству України пропрацю. Для тимчасових працівників не передбачений випробувальнийтермін, однак вони мають право на відпустку згідно з Законом України "Про відпустки" (ст. 2). У випадку,якщопрацівник продовжує працювати іпіслязакінченнятермінутимчасовоїроботи, тимчасовий трудовий договір автоматично трансформується в трудовий договір на невизначенийтермін.

Тимчасові працівники мають право розірвати трудовий договір, попередившипро це власника за три дні.

Для тимчасових працівників встановленідодаткові основи припинення трудового договору:

а) у разі припинення роботина підприємстві, вустанові, організації натермінбільше заодинтиждень по причинах виробничогохарактеру, а також скороченняроботив них;

б) у разі нез'явлення на роботупротягом більш двох тижнів підряд внаслідок тимчасової непрацездатності [19].

У разах втрати працездатності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання, а також коли законодавством встановленийбільш тривалийтермінзбереженнямісцяроботи(посади)припевному захворюванні, за тимчасовими працівниками місцероботи(посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності, але не більш ніж до закінченнятермінуроботиза договором;

в) у разі невиконання працівником без поважних причин обов'язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку (п. 6 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 24 вересня 1974 року).

Тимчасові працівники, що уклалитрудовий договір натерміндо шести днів, можуть бути в межах цьоготермінузалучені дороботиу вихідні дні без дозволу профспілкового комітету підприємства,установи, організації, а також дороботив святкові дні. Зароботув ці дні інші дні відпочинку ненадаються, ароботаоплачуєтьсяв одинарному розмірі.

Трудовий договір з трудящим-мігрантом.У зв'язку з активними міграцій­ними процесами, діяльністюспільнихпідприємств досить широкепоширенняотрималапрактикаукладаннятрудових договорів з іноземними громадянами.

Припрацевлаштуванні іноземних громадян потрібно мати на увазінаступне. Згідно ст. 2 Закону України "Про правовий статус іноземців" іноземці мають такі ж права і свободи і несуть ті ж обов'язки, що і громадяни України,якщоіншене передбачене Конституцією таіншимизаконами України, а також міжнародними договорами України.

Тимчасове положенняпро умови і порядок оформлення іноземним громадянам дозволів на працевлаштування в Україні, затверджене наказом МінпраціУкраїни 5 травня 1993 року, передбачає, що дозвіл на працевлаштування оформляється іноземному громадянинові абоособібез громадянства, який збирається займатися в Україні трудовою діяльністю,приумові, що в країні (регіоні) відсутні працівники, які можуть виконувати цейвидроботи, або є достатні обґрунтування доцільності використанняпрацііноземнихфахівців,якщоіншене передбачене міжнародними договорами України. Дозвіл видається Державним центром зайнятості Міністерствапраціі соціальної політики України або по його дозволу обласними центрами зайнятості [19].

Це положеннярозповсюджуєтьсятакож на іноземних громадян, які будутьпроходитипрофесійненавчанняабо підвищувати кваліфікацію із залученням їх дороботи(стажуванню),направленихзакордонними роботодавцями в Україну для виконання певногооб'ємуробітабо послуг на основі контрактів,укладенихміж українськими і іноземними суб'єктами господарської діяльності. Дозвіл на працевлаштування є основою для видачі іноземному громадянинові візи на в'їзд в Україну.

Дозвіл на працевлаштування не потрібно іноземним громадянам, які мають посвідчення на мешкання в Україні; мають статус біженця; керівникам представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні, які зареєстровані в Міністерстві зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України, і деяким іншим працівникам.

Дозвіл, як правило, видається на одинрік. Він може бути продовжений, але максимальнийтермінбезперервного перебування іноземця в Україні з метою працевлаштування не може перевищувати 4 роки.Післяперерви не менше 6 місяців процедура може бути повторювана.

Особи, які прибули в Україну по приватних справах з тимчасовим перебуванням, права нароботув Україні не мають, і дозвіл на працевлаштування їм не видається.

Роботодавець протягом 3-х днів з моменту початкуроботиіноземця зобов'язаний повідомити про це в Республіканський центр зайнятості, апіслязакінчення – дату закінченняроботи.

У рамках СНД державами були укладеніряд угод з питань трудового і соціального забезпечення. Так, 15 квітня 1994 року 12 держав учасників, в тому числі Україна, підписали Угоду проспівпрацюв області трудової міграції і соціальному захисті трудящих-мігрантів. Угодою передбачено, що порядок працевлаштування працівників-мігрантів, які постійно проживають на територіїсторонивиїзду і на законних основах займаються оплачуваною діяльністю в країні працевлаштування, встановлюєсторонапрацевлаштування, виходячи з чинного на її території законодавства.Прицьому кожназсторінвизнає (без легалізації) дипломи, свідоцтва проосвіту, документи проприсвоєннязвань, розряду, кваліфікації і інші необхідні документи ізавіренийувстановленомупорядку на територіїсторонивиїзду переклад їх на державнумовуабо на російськумову[19].

Трудова діяльність працівника оформляється трудовим договором (контрактом), який вручається працівнику до виїзду на роботу. У трудовому договорі (контракті)повинніміститисявсі основні реквізити роботодавця і працівника, професійні вимоги до працівника, відомості прозмістроботи, умовипраціі її оплати, тривалості робочого дня і відпочинку, умови мешкання, а такожтерміндії трудового договору, умови його розірвання, порядок відшкодування транспортних витрат.Якщотрудовий договір розірвуть в зв'язку з ліквідацією або реорганізацією підприємства (установи, організації), скороченням чисельності або штату працівників, то на працівника-мігрантарозповсюджуютьсявсі пільги і компенсації відповідно до законодавствасторонипрацевлаштування. У такому випадку працівник підлягає поверненню у бік виїзду зарахуноккоштів роботодавця. Трудовий договір (контракт) не може передаватися відодногороботодавця (наймача) до іншого.

Трудящі-мігранти мають право на соціальне страхування і соціальне забезпечення (крім пенсійного, яке регулюється спеціальною Угодою в рамках СНД від 13 березня 1992 року і двосторонніми угодами) по законодавству країнипрацевлаштування.

Трудовий стаж, в тому числі на пільгових умовах і по спеціальності, взаємно признаєтьсякраїнами.

У разі остаточного виїзду трудящого-мігранта зкраїнипрацевлаштування роботодавець (наймач) видає йому довідку абоіншийдокумент, якийміститьзведення про тривалістьроботиі заробітній платі щомісячно.

У разі смерті працівника роботодавець (наймач) організовує перевезення тіла і особистого майна померлогона територіюкраїнивиїзду, несе всі пов'язані з цимвитрати, інформує дипломатичне або консульське представництво цієїкраїниз наданням матеріалів про факт смерті.

Подібного роду двосторонні угоди були укладеніУкраїною з Російською Федерацією, Республікою Білорусь, Республікою Молдова і іншими державами.

Трудовий договір про тимчасове заступництво. Порядок оформлення і оплатипрацітимчасових заступників регулюється Роз'ясненням Госкомпраці СРСР і СекретаріатуВЦРПСвід 29.12.65 р. № 30/39 "Про порядок оплати тимчасовогозаступництва" (із змінами від 11. 12.86р.). Необхідно видати наказ прозаступництво.Якщомовайдепрозаступництвокерівника підприємства, то штатним заступником вважається перший заступник керівника, наприклад, головний інженер. У такому випадку обов'язок першого заступниказамінятикерівника передбачається в локальних нормативно-правових актах –статутіпідприємства, посадової інструкції. Штатний заступник неотримуєдодаткової оплатипризаступництвісвого безпосереднього керівника. Що стосується всіхіншихпрацівників, то вони мають право на отримання з першого днязаступництварізниці між їх фактичним окладом і окладом працівника, якогозаміняють. Премії нараховуються на оклад працівника, щозаміняється,без персональної надбавки (якщо вона передбачалася). У випадках, коли зарплата заступника за вказаний період з урахуванням різниці в окладах і премії буде менше його середнього заробітку по основній посаді, за ним зберігається колишній середній заробіток.

Трудовий договір з працівниками на тимчасове виконання обов'язків по вакантній посаді.Зазагальнимправилом тимчасове виконання обов'язків по вакантній посаді недозволяється. Це можливе лише відносно посади, призначення на яку абоукладанняконтракту по якійпроводитьсявищестоящим органомуправління.Крімцього,заступництвообмежується певнимтерміном. Керівник підприємства зобов'язаний втермінне пізніше заодинмісяць від дняприйняттяпрацівникаподатидо вищестоящого органу всі необхідні документи для його призначення на посаду. А цей орган в місячнийтермінповиненрозглянутидокументи і ухвалитирішення. У разі незатвердженняв посаді тимчасово виконуючому обов'язки працівникуповиннабутинаданаіншароботаз урахуванням його кваліфікації.Привідсутності такоїроботиабопривідмові працівника від запропонованоїроботивін звільняється згідно із законодавством (зокрема, по угодісторін, по скороченню штатів, з власного бажання і т.п.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]