Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

test modyl 1

.doc
Скачиваний:
441
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
812.03 Кб
Скачать

П

Первинною функцією кісточок середнього вуха є:

Посилення звукового стимулу

Перші два нейрони зорового аналізатора розташовуються в:

Сітківці ока

При натисканні на очні яблука впродовж 30-40 с спостерігаються зміни в діяльності серця :

Зменшиться частота серцевих скорочень

Пресбіопія зумовлена:

Віковими змінами еластичності кришталика

При обстеженні у пацієнта виявлено відсутність зовнішніх полів зору обох очей (бітемпоральна геміанопсія). Яка частина зорового шляху вірогідно ушкоджена?

Chiasma opticus

Поле зору найменше для:

Зеленого кольору

Повна кольорова сліпота:

Є результатом нездатності розрізняти всі кольори

Під час акомодації на бачення близько розташованих предметів:

Ціліарні м’язи скорочуються

При дослідженні людині змастили кінчик язика 1% розчином лідокаїну. Відчуття якого смаку пацієнт не буде сприймати ?

Солодкого

Під час фізичного навантаження людина менше чутлива до болю. Активація якого процесу є причиною цього стану?

Симпато-адреналової системи

При обстеженні робітника 50-ти років, коваля за фахом, встановлено, що він краще сприймає звуки обома вухами при кістковій провідності, ніж при повітряній. Вказати, де вірогідніше всього локалізується ушкодження у обстежуваного:

Звукопровідний апарат (система кісточок середнього вуха)

При дослідженні гостроти зору обстежуваному поставлено діагноз гіперметропія. Для корекції зору лікар приписав йому окуляри із лінзами:

Збиральними

При обстеженні гостроти зору 25-річної людини було встановлено його порушення, яке піддавалося корекції двоввігнутими лінзами. Вказати можливу причину цього порушення.

Міопія

При клінічному обстеженні у людини встановлена повна сліпота на ліве око. Вказати, що з наведеного може бути причиною ушкодження зорової сенсорної системи:

Лівого зорового нерва до перехрестя

Після тривалого тренування у спортсмена розвинулася втома з різким зниженням працездатності. У якій ланці рефлекторної дуги втома виникла в першу чергу?

У нервових центрах

Під час експерименту на спінальній жабі вивчали час захисного згинального рефлексу, занурюючи лапку жаби у склянку із слабким розчином сірчаної кислоти. Після того, як було знято шкіру на лапці від колінного суглоба та нижче, рефлекс зник. Вилучення якої ланки рефлекторної дуги призвело до втрати рефлексу?

Рецепторного поля

Постсинаптичне гальмування розвивається внаслідок:

Виділення гальмівного нейротрансміттера

Після введення стрихніну жаба на найменше подразнення відповідає генералізованими судомами. Блокада яких структур ЦНС є причиною такої відповіді?

Гальмівних синапсів

Після введення розчину хімічної речовини у відповідь на всі подразнення жаба відповідає генералізованими судомами. Яку речовину було введено?

Стрихнін

При формуванні гальмівного постсинаптичного потенціалу в хімічному ГАМК-ергічному синапсі відбувається:

Гіперполяризація постсинаптичної мембрани

Після обстеження пацієнта в клініці нервових хвороб було встановлено крововилив у стовбурі головного мозку та відсутність звуження зіниці під впливом світла. З ураженням яких ядер стовбура мозку це пов’язано?

Ядер Якубовича-Едінгера-Вестфаля середнього мозку

При обстеженні у хворого встановлено порушення ліктьових рефлексів. Де локалізується вогнище ушкодження спинного мозку?

СV – CVIII

Після землетрусу до лікарні потрапила пацієнтка з ушкодженням спинного мозку, у якої зліва (нижче місця ушкодження) була відсутня рухова активність і пропріорецептивна чутливість, а праворуч – відсутня больова чутливість. Який стан спостерігається у хворої?

Синдром Броун-Секара

Після руйнування структур ЦНС тварина втратила орієнтувальні рефлекси. Що саме зруйнували?

Чотирипагорбове тіло

При пошкодженні довгастого мозку порушення функціонування яких центрів, перш за все, призводить до смерті?

Дихального, серцево-судинного

При обстеженні у хворого встановлено порушення черевних рефлексів. Де локалізується вогнище пошкодження спинного мозку?

TVII-TXII

Під час паталогоанатомічного дослідження спинного мозку чоловіка, 70 років, виявлено деструкцію і зменшення кількості клітин ядер передніх рогів у шийному і грудному відділах. Які функції були порушені у чоловіка при житті?

Моторні функції верхніх кінцівок

Після перерізання мозку в кішки виникає децеребраційна ригідність – різке підвищення тонусу м’язів-розгиначів. На якому рівні мозку зробили перерізання?

Між середнім і заднім мозком

При штовханні штанги спортсмен закидає голову назад для максимального підвищення тонусу м’язів-розгиначів верхніх кінцівок. Де розташовані центри рефлексів, які при цьому виникають?

У ядрах Дейтерса

Проводять дослідження з децеребраційною твариною. Які структури треба зруйнувати у тварини, щоб ригідність зникла?

Вестибулярні латеральні ядра

Під час неврологічного обстеження у пацієнта спостерігається втрата колінного рефлексу. Де, ймовірно, локалізоване вогнище ураження?

LIII – LIV

Під час неврологічного обстеження у пацієнта спостерігається втрата Ахіллового рефлексу. Де, ймовірно, локалізоване вогнище ураження?

SI – SIII

Після раптового припинення обертання в кріслі Барані у пацієнта з’явився ністагм. У якому відділі ЦНС розташований центр цього рефлексу?

У середньому мозку

Після падіння зі сходів у молодої жінки простежується часткова втрата довільних рухів у правій частині та втрата відчуття болю й температури у лівій частині нижньосередньої частини грудного відділу. Ймовірно, що в жінки таке ураження:

Розрив правої половини спинного мозку у верхньогрудному відділі

Після землетрусу у відділення поступив чоловік із симптомами спінального шоку. На рентгенівському знімку відмічається ураження спинного мозку на рівні нижніх грудних сегментів. Через рік після травми довільні рухи в нижніх кінцівках частково відновились. Це свідчить про:

Відсутність повного розриву спинного мозку

Прикладом статокінетичних рефлексів є:

Ністагм очей

При нанесенні удару неврологічним молоточком по сухожиллю чотириголового м’яза стегна виникає колінний рефлекс, який замикається на рівні:

Поперекових сегментів спинного мозку

Під час морської хитавиці у пасажира розвинулася морська хвороба. Підвищена збудливість яких структур, у першу чергу, викликає ці явища?

Вестибулярного аппарату

У досліджуваного викликали колінний сухожилковий рефлекс. На якому рівні ЦНС замикається цей рефлекс?

Поперековий відділ спинного мозку

При проходженні профілактичного медичного огляду у одного із обстежуваних лікар виявив значне послаблення колінного сухожилкового рефлексу. Який відділ ЦНС можливо вражений?

Спинний мозок

При ударі неврологічним молоточком по сухожилку нижче колінної чашечки спостерігається розгинання кінцівки. Як називається цей рефлекс?

Сухожилків

Під час роботи пацієнт швидко стомлюється. У положенні стоячи з заплющеними очими він похитується, втрачає рівновагу. Тонус скелетних м’язів знижений. Яка з наведених структур мозку ймовірно уражена в цієї людини?

Мозочок

Після крововиливу в мозок у пацієнта виникло значне погіршення смакової чутливості. Яка структура мозку найбільш імовірно пошкоджена?

Постцентральний завиток

При обстеженні пацієнта встановлено: координація рухів порушена; амплітуда і сила рухів втратила відповідність із параметрами завдань; рухи розмашисті, непропорційні; хода “півняча”, “п’яна”; пальцем важко потрапити в ціль. Який відділ мозку пошкоджено та яким терміном доцільно назвати розлад функцій?

Мозочок, атаксія

При обстеженні у пацієнта встановлено: м’язова слабкість (кволість), порушення трофіки, живлення і обмінних процесів. Який відділ мозку пошкоджено та яким терміном доцільно назвати розлад функцій?

Мозочок, астенія

Після черепно-мозкової травми хворий не впізнає предмети при їх обмацуванні. Який відділ мозку ушкоджено?

Постцентральну звивину

Після введення мікроелектродів у структури проміжного мозку тварина повністю втратила зір. Яка з підкіркових структур, можливо, при цьому була пошкоджена?

Латеральне колінчасте тіло

Під час операції на головному мозку відмічено, що подразнення певної зони кори великих півкуль зумовлювало у хворого тактильні і температурні відчуття. Яку саме зону кори подразнювали?

Постцентральну звивину

При обстеженні хворого похилого віку виявлено моторну афазію. Де локалізований осередок ушкодження головного мозку?

Центр Брока

Після струсу мозку пацієнт при заплющених очах втрачає рівновагу. Яка структура мозку, імовірно, уражена?

Мозочок

Порушення функції блідої кулі та чорної субстанції можуть спричиняти:

Гіпокенез та мязеву ригідність

Порушення функції смугастого тіла спричиняє:

Гіперкінез та гіпотонію мязів

При руйнуванні блідої кулі можуть виникати наступні симптоми, окрім:

Хорея, атетоз

Під час складання іспиту в студента пересихає в роті. Посилена реалізація яких рефлексів є механізмом, що зумовлює розвиток цього стану?

Умовних симпатичних

При подразненні якого із перелічених відділів проміжного мозку спостерігаються характерні для збудження парасимпатичної нервової системи ефекти?

Передніх відділів гіпоталамуса

Під час експерименту в гострому досліді на собаці виникла необхідність фармакологічного виключення впливів усіх відділів автономної нервової системи. Вказати, що можна застосувати із нижче наведеного:

Бензогексоній

При споживанні грибів, серед яких була і бліда поганка, що містить отруту мускарин, яка стимулює М-холінорецептори, людина отруїлася. За якою найбільш вірогідною ознакою у цієї людини можна встановити отруєння в перші години після споживання грибів:

Різке звуження зіниць

При подразненні яких відділів гіпоталамуса виникає сповільнене серцебиття?

Передньої групи ядер

Пацієнту внутрішньовенно ввели розчин норадреналіну. За рахунок яких рецепторів буде викликаний судиннозвужуючий ефект?

α-адренорецепторів

Під час куріння у підлітка виникла гіперсалівація. Які рецептори активувались при цьому?

Н-холінорецептори

Під час хвилювання в людини зменшується слиновиділення й виникає відчуття пересихання в роті. Який медіатор при цьому виділяється на нервових закінченнях, що інервують слинні залози?

Норадреналін

Під час здачі іспиту студент відмітив підвищення потовиділення. Через який медіатор реалізує свій вплив симпатична нервова система.

Ацетилхолін

Після обстеження пацієнта в клініці нервових хвороб було встановлено крововилив у стовбурі головного мозку та відсутність звуження зіниці під впливом світла. З ураженням яких ядер стовбура мозку це пов’язано?

Ядер Якубовича-Едінгера-Вестфаля середнього мозку

Простагландини – тканинні гормони, що регулюють функцію близькорозташованих тканин шляхом:

Паракринної регуляції

Під час загального обстеження пацієнта виявлено потовщення шиї, екзофтальм, підвищення температури тіла, пульс 110 за 1 хв. Вміст яких гормонів доцільно визначити в крові?

Тироксину

Під час огляду пацієнта виявлено надмірне розростання кісток і м’яких тканин обличчя, збільшені розміри язика, розширені міжзубні проміжки в збільшеній зубній дузі. Які зміни секреції гормонів найбільш імовірні?

Збільшена секреція соматотропіну

При томографічному обстеженні встановлено пошкодження супраоптичного і паравентрикулярного ядер гіпоталамусу. Дефіцит яких гормонів може виникнути?

Антидіуретичного гормону, окситоцину

Під час обстеження пацієнта в ендокринологічному диспансері виявлено підвищення рівня глюкози в крові до 11 ммоль/л. З дефіцитом якого гормону пов’язані ці зміни?

Інсуліну

Після введення гормону в організм людини в нирках збільшилась реабсорбція води, збільшився тонус судин, збільшився системний артеріальний тиск. Який гормон було введено?

Вазопресин

Праця оператора машинного набору вимагає запам’ятовування на короткий проміжок часу великої кількості послідовних окремих елементів роботи. Який вид пам’яті характеризує працю оператора?

Оперативна

Під час фізичних навантажень значна кількість енергії для ре синтезу АТФ та креатинфосфату забезпечується унаслідок окислення:

Глюкози

Під час довгої посухи річка пересохла. Тварини деякий час продовжували приходити на місце водопою, а потім припинили приходити. Який вид гальмування умовних рефлексів зумовив зміну поведінки тварин?

Згасаюче

Під час складання іспиту в студента пересихає в роті. Посилена реалізація яких рефлексів є механізмом, що зумовлює розвиток цього стану:

Умовних симпатичних

Під час обстеження пацієнта похилого віку виявлено моторну афазію. Де локалізовано вогнище пошкодження головного мозку?

У центрі Брока

Під час емоційного напруження у людини відбувається:

Підвищення збудливості нервових клітин мозку

Під час обстеження пацієнта літнього віку виявлено сенсорну афазію. Яка зона кори головного мозку пошкоджена?

Центр Верніке

Пацієнт скаржиться на погане запам’ятовування нової інформації. Про порушення яких медіаторних систем можна думати?

ГАМК-ергічної

Під час обстеження пацієнта встановлено сильний, неврівноважений тип вищої нервової діяльності за Павловим. Якому темпераменту за Гіппократом цей тип відповідає?

Холеричному

При обстеженні пацієнта встановлено домінування лівої півкулі кори великих півкуль. Які з рис вищої нервової діяльності не властиві цій людині?

Перевага абстрактного мислення над предметним

При дослідженні розвитку втоми виявили, що одним із факторів, що зумовлюють її виникнення, є перш за все:

Метаболічний ацидоз

При вимірюванні ручним динамометром сили м’язів-згиначів кисті у студента виявили її зниження у порівнянні з нормальними величинами. Це може бути наслідком зменшення:

Частоти генерації ПД у м’язових волокнах

Під час фізичного навантаження на велоергометрі виявили в крові збільшення молочної кислоти у порівнянні з піровиноградною, що свідчить про наявність:

Кисневого боргу

Під час фізичного навантаження дисоціація оксигемоглобіну збільшується внаслідок:

Ацидозу

При постійному фізичному тренуванні юнака про адаптацію до фізичного навантаження свідчитиме:

Збільшення кількості еритроцитів

Під час спортивної естафети другий спортсмен побіг раніше, ніж перший передав йому естафетну паличку. Який вид умовного гальмування порушений у другого спортсмена?

Запізню вальне

Під час вироблення умовного слиновидільного рефлексу на звук ноти «мі» у собаки спочатку слина секретувалась і на всі інші ноти, але після багаторазового повторення ноти «мі» і безумовного підкріплення – тільки на цей звук. Який процес у ЦНС викликав слиновиділення на початку вироблення умовного рефлексу на всі звуки і як називається ця стадія вироблення умовного рефлексу?

Іррадіація збудження в корі головного мозку, стадія генералізації

При обстеженні у людини встановили сильний, врівноважений, інертний тип вищої нервової діяльності за Павловим. Який темперамент за Гіппократом у обстежуваного?

Флегматик

При обстеженні людини встановили сильний, врівноважений, рухливий тип вищої нервової діяльності за Павловим. Який темперамент за Гіппократом у обстежуваного?

Сангвінік

При закриванні очей у потиличній частці кори великих півкуль на ЕЕГ з’являється:

Альфа-ритм

При дослідженні пам’яті людині було легше запам’ятати геометричні фігури, ніж словосполучення. Яка півкуля у цієї людини є провідною і яка система дійсності має більш високий рівень функціонування?

Права, І сигнальна система

При дослідженні пам’яті людині було легше запам’ятати словосполучення, ніж геометричні фігури. Яка півкуля у цієї людини є провідною і яка система дійсності має більш високий рівень функціонування?

Ліва, ІІ сигнальна система

Подразливість – це здатність тканини у відповідь на подразнення:

Змінювати інтенсивність обмінних процесів

Початком експериментальної фізіології вважають відкриття закономірностей системи кровообігу, здійснене вченим:

Гарвеєм

Першим завідувачем кафедри нормальної фізіології, заснованої у 1895 р. на базі Львівського медичного інституту, був:

А. Бек

Подразники, дію яких сприймають рецептори, що спеціально пристосувались до них в процесі філогенезу, називаються:

Адекватними

При роз’єднанні окисного фосфорилювання динітрофенолом, який з наступних процесів буде порушений?

Рух натрію проти концентраційного градієнту

Подразник, що здатний викликати збудження, повинен характеризуватися наступними властивостями:

Пороговою силою, діяти пороговий час, з певною швидкістю збільшення сили до порогової величини

Потенціал спокою обумовлений:

Різною концентрацією іонів всередині і поза клітиною

Під час дослідження ізольованої збудливої клітини встановлено, що поріг сили подразнення клітини суттєво зменшився. Що із зазначеного може бути причиною цього?

Активація натрієвих каналів мембрани

Поріг сили подразненя – це сила подразника, що викликає:

Мінімальний ефект

Після подразнення постійним струмом збудливої клітини в ній розвивається потенціал дії внаслідок зміни проникності мембрани для іонів. Який іон відіграє основну роль в його розвитку?

Na+

Поляризація мембрани клітини зумовила деполяризацію. Як змінився заряд мембрани?

Зменшився

Підпорогове подразнення нервового волокна електричним струмом викликало у ньому локальну відповідь (ЛВ). Яка характеристика цього виду збудження є правильною?

Виникає при активації потенціалзалежних Nа+-каналів

Під час фази реверсії ПД у нервовому волокні матиме місце:

Натрієва інактивація

При дії на м’язи електричного струму ультрависокої частоти виникає прогрівання тканин і не генеруються потенціали дії, бо імпульси електричного струму мають:

Допорогову тривалість

Під впливом хімічного фактору в мембрані клітини зросла кількість калієвих каналів, які можуть активуватися при генерації ПД. Як це відобразиться на параметрах ПД?

Тривалість і амплітуда ПД зменшаться

Під час нейронального і м’язового потенціалів дії у декілька тисяч разів зростає транспорт іонів через:

Натрієві канали

При визначенні змін проникності мембрани під час розвитку потенціалу дії встановлено, що у фазі деполяризації переважає

Вхід Na+ в клітину

При дослідженні збудливості лицевого нерва у пацієнта 42 років виявлено значне її зниження. Які зміни параметрів збудливості дали можливість визначити зміну функціонального стану нерва?

Збільшення хронаксії

Порогове подразнення нервового волокна електричним стимулом викликало в ньому потенціал дії. Яка характеристика цього процесу збудження є правильною?

Збудливість волокна під час швидких фаз ПД зникає

Під час розвитку ПД нервового волокна нанесли друге подразнення електричним струмом надпорогової величини на початку фази реполяризації. На друге подразнення ПД:

Не виникав

Під час розвитку ПД нервового волокна фаза інактивації натрієвих каналів виникає в період:

Абсолютної рефрактерності

Препарати, що блокують ці канали, можуть запобігати передачі збудження з пресинаптичної на постсинаптичну мембрану синапса?

Кальцієві

Під час проведення збудження по мієліновому нервовому волокну у проксимальній ділянці нерва ПД = 120 мВ, наступна ділянка має пошкодження і ПД тут зменшується до 60 мВ. Яка велиична ПД буде у дистальній непошкодженій ділянці волокна, якщо поріг деполяризації становить 20 мВ:

120 мВ

Під час збудження міоцитів іони кальцію, що знаходяться у саркоплазматичному ретикулуму, рухаються у напрямку:

Саркомера

Під час обстеження пацієнта виникла необхідність визначити силу жувальних м’язів. Який метод дослідження треба використати?

Гнатодинамометрію

Потужність, що розвиває м’яз, недостатня для піднімання тягаря. Який вид скорочення м’яза у даному випадку?

Ізометричний

Під час латентного періоду у м’язовому волокні передусім виникає:

Генерація ПД

Під час оперативного втручання тварині було введено лікарський препарат, який блокує дію ацетилхоліну (тубокурарин). Яку реакцію м’язового апарату слід очікувати при цьому?

Міорелаксацію

Під час активної фази скорочення у м’язовому волокні збільшується переважно:

Концентрація іонів кальцію

Повторне стимулювання скелетного м’язового волокна викликає тетанічне скорочення завдяки збільшенню внутрішньоклітинної концентрації однієї з наступних речовин

Сa2+

Я

Який з наступних методів дослідження електричної активності дає інформацію про очні рухи:

Електроокулограма

Якщо в кон’юктиву ока закапати розчин атропіну (блокатор М-холінорецепторів), то буде спостерігатися наступна реакція:

Стійке розширення зіниці

Яка з вказаних структур не має відношення до відділів слухової сенсорної системи?

Ретикулярна формація

Який процес відбувається під час переведення погляду з близьких на далеко розташовані предмети?

Розслаблення війчастого м’яза

Яка із зорових функцій порушується найбільше при пошкоджені паличок?

Периферійний зір

Яке твердження є найточнішим щодо характеристики смакових рецепторів?

Є вторинночутливими, хеморецепторами

Які із наступних рецепторів є дистантними екстерорецепторами:

Фоторецептори

Яка ланка контуру біологічної регуляції забезпечує можливість регуляції “за відхиленням”?

Канал зворотнього зв’язку

Які функції виконує нервовий центр?

Здійснює аналіз і синтез інформації

Як називаються речовини, що імітують дію нейромедіатора?

Агоністи

Якою повинна бути частота пресинаптичних нервових імпульсів, щоб на тілі нейрона відбулася послідовна сумація ЗПСП, якщо тривалість ЗПСП 15 мс?

67 імпульсів за секунду

Яким чином нікотин за умови систематичного вживання діє на перебіг нервових процесів?

Знижує гальмівні та посилює збудливі процеси в корі великого мозку

Які з перерахованих властивостей нервових центрів сприяють підвищенню чутливості аналізаторів?

Конвергенція, сумація

Які існують види постсинаптичного гальмування залежно від структури гальмівного нейронного ланцюжка?

Реципрокне, зворотне та латеральне

Який процес лежить в основі розвитку постсинаптичного гальмування?

Гіперполяризація

Який рефлекс І.П. Павлов назвав “що таке?”

Орієнтувальний

Як експериментально підтвердити закон Белла-Мажанді?

Перерізка дорсальних корінців спинного мозку – втрата чутливості, а вентральних – відсутність рухових реакцій

Явище спінального шоку найбільш ймовірно не пов’язане з:

Порушенням аферентної ланки рефлекторної дуги

Який вплив на ядро Дейтерса має червоне ядро? Як цей вплив відображається на тонусі м’язів-екстензорів?

Гальмує ядро Дейтерса. Тонус екстензорів знижується

Який із перелічених шляхів забезпечує мимовільні рухи з підтримкою рівноваги:

Рубро-спінальний

Які з перелічених ядер належать до вестибулярно-бульбарного комплексу?

Ядра Бехтєрєва, Швальбе, Дейтерса

Який рівень ЦНС забезпечує реалізацію рефлексів, що підтримують позу?

Середній мозок

Який з симптомів пошкодження мозочка характеризується слабкістю (кволістю) та швидким настанням втоми м’язів й пов’язаний з порушенням трофіки, живлення і обмінних процесів тканин?

Астенія

Який відділ ЦНС у людини уражений, якщо спостерігається порушення рівноваги, астенія, м’язова дистонія?

Мозочок

Які симптоми найбільш характерні для пошкодження мозочка?

Всі названі

Який нейропепетид звільняють нервові закінчення вставних клітин Реншоу?

Гліцин

Які зміни викликає норадреналін, впливаючи на бета-рецептори нервово-м’язової передачі в гладких м’язах?

Стимулює діяльність серця, розслабляє м’язи бронхів

Яка дія подразнення симпатичних і парасимпатичних волокон на роботу серця?

Симпатичні – стимулюють, парасимпатичні – гальмують

Який медіатор постгангліонарних симпатичних нервових волокон стимулює діяльність потових залоз?

Ацетилхолін

Яка речовина блокує і яка стимулює дію парасимпатичного нерва?

Блокує атропін, стимулює ацетилхолін

Які гормони за хімічною структурою належать до стероїдів?

Гормони статевих залоз

Яку роль в механізмах дії гормонів відіграє вторинний месенджер інозитол-3-фосфат?

Стимулює звільнення кальцію з ендоплазматичного ретикулуму

Який з різновидів дії гормонів на тканини передбачає їх здатність впливати на процеси формоутворення, росту, диференціювання структур?

Морфогенетична

Який із перелічених гормонів підвищує в клітинах-мішенях концентрацію 3,5 цАМФ?

Глюкагон

Який принцип лежить в основі регуляції діяльності залоз внутрішньої секреції?

Принцип зворотного зв’язку

Яка сполука є попередником у синтезі простагландинів в організмі людини?

Арахідонова кислота

Які з наведених гормонів впливають на периферійні ендокринні залози?

Тропні гормони

Які з наведених гормонів є похідними поліненасичених жирних кислот?

Ейкозаноїди

Які з нижчеперелічених гормонів виділяються у кров нейросекреторними клітинами?

Нейрогормони

Який з наведених гормонів ініціює біологічні ефекти шляхом активації цитомембранних рецепторів?

Адреналін

Який з наведених гормонів взаємодіє з цитоплазматичним рецептором з подальшим впливом на геном клітини та процеси біосинтезу білка?

Кортизол

Які з наведених гормонів реалізують біологічні ефекти шляхом активації синтезу цАМФ?

Паратгормон

Які з наведених гормонів реалізують біологічні ефекти шляхом активації синтезу цГMФ?

Атріопептид

Яку систему вторинних посередників залучає до реалізації свого біологічного ефекту гормон підшлункової залози – глюкагон?

цАМФ

Який з перерахованих гормонів продукується в передній частці гіпофіза?

АКТГ

Який з перерахованих гормонів накопичується в задній частці гіпофіза?

Окситоцин

Якщо у жаби зруйнувати гіпофіз, то через деякий час у неї стане світлішим колір шкіри. Чому?

Зменшиться продукція меланотропіну

Який гормон сприяє росту матки при вагітності і викликає гіпертрофію слизової оболонки матки в першій половині менструального циклу?

Прогестерон

Які з перелічених гормонів продукуються в задній частці гіпофіза?

Вазопресин, окситоцин

Які речовини стимулюють вивільнення гормонів аденогіпофізом?

Ліберини

Які речовини пригнічують вивільнення гормонів аденогіпофізом?

Статини

Яке захворювання спричинене недостатністю продукції гормонів кори наднирників?

Бронзова хвороба

Які процеси спостерігатимуться в організмі при введенні інсуліну?

Глікогенез, гіпоглікемія, перехід глюкози в глікоген

Які процеси спостерігатимуться в організмі при введенні адреналіну?

Глікогеноліз, гіперглікемія, перехід глікогена в глюкозу

Які з перелічених гормонів мають вплив на обмін натрію в організмі за рахунок збільшення реабсорбції його канальцями нирок?

Мінералокортикоїди

Які гормони виробляються мозковою речовиною наднирників?

Адреналін, норадреналін

Які з перелічених гормонів володіють протизапальною дією на тканини?

Глюкокортикоїди

Які гормони приймають участь у формуванні загального адаптаційного синдрому при дії стресових факторів?

Кортикотропін, глюкокортикоїди, адреналін, норадреналін

Який гормон сприяє утворенню глікогену в печінці і утилізації глюкози?

Глюкагон

Який гормон сприяє росту матки при вагітності і викликає гіпертрофію слизової оболонки матки в першу половину менструального циклу?

Прогестерон

Які гормони, що мають вплив на вуглеводний обмін, синтезуються у підшлунковій залозі? В якому типі клітин?

Інсулін – в -клітинах, глюкагон – в -клітинах

Який основний гормон контролює інтенсивність реабсорбції води?

Вазопресин

Яка з біологічно-активних речовин за хімічною структурою є опіоїдним пептидом?

Ендорфін

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]