Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3 (1).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать

3. Склад erp-системи

До складу ERP-системи входять такі функціональні блоки:

Управління попитом. Блок призначений для прогнозу майбутнього попиту на продукцію, визначення обсягу замовлень, які можна запропонувати клієнту в конкретний момент часу, визначення попиту дистриб'юторів, попиту в межах підприємства тощо.

Планування продажів і виробництва. Результатом дії блоку є розробка плану виробництва основних видів продукції.

Укрупнення планування потужностей. Використовується для конкретизації планів виробництва і визначення ступеня їх здійсненності.

Основний план виробництва (план-графік випуску продукції). Визначається продукція в кінцевих одиницях (виробах) з термінами виготовлення і кількістю.

Планування потреб у матеріалах. Визначаються види матеріальних ресурсів (збірних вузлів, готових агрегатів, покупних виробів, вихідної сировини, напівфабрикатів тощо) ї конкретні терміни їх поставки для виконання плану.

Специфікація виробів. Визначає склад кінцевого виробу, тобто матеріальні ресурси, необхідні для його виготовлення. Фактично специфікація є сполучною ланкою між основним планом виробництва і планом потреб у матеріалах.

Планування потреб у потужностях. На даному етапі планування більш детально, ніж на попередніх рівнях, визначаються виробничі потужності.

Маршрутизація / робочі центри. За допомогою цього блоку конкретизуються як виробничі потужності різного рівня, так і маршрути, відповідно до яких випускаються вироби.

Перевірка і коректування цехових планів за потужністю.

Управління закупівлями, запасами, продажами.

Управління фінансами (ведення Головної книги, розрахунки з дебіторами і кредиторами, облік основних засобів, управління готівковими коштами, планування фінансової діяльності тощо).

Управління витратами (облік всіх витрат підприємства і калькуляція собівартості готової продукції або послуг).

Управління проектами / програмами.

Управління персоналом.

Для ERP-систем практично обов'язковим є наявність можливості електронного обміну даними з іншими додатками, а також моделювання ряду ситуацій, пов'язаних, в першу чергу, з плануванням і прогнозуванням.

Відповідно до сучасних вимог ERP-система повинна крім ядра, що реалізує стандарт MRPII, включати наступні модулі:

управління логістичними ланцюжками (Distribution Resource Planning - DRP);

вдосконаленого планування та складання виробничих графіків (Advanced Planning and Scheduling - APS);

управління взаємовідносинами з клієнтами (Customer Relation Management - CRM, раніше називався модулем автоматизації продажів - Sales Force Automation);

електронної комерції (Electronic Commerce - ЄС);

управління даними про виріб (Product Data Management - PDM);

надбудови Business Intelligence, що включає рішення на основі технологій OLAP (On-Line Analytical Processing) і DSS (Decision Support Systems);

автономний модуль, який відповідає за конфігурування системи (Standalone Configuration Engine - SCE);

остаточного (деталізованого) планування ресурсів FRP (Finite Resource Planning).

4. Основні функції ERP систем:

  • ведення конструкторських і технологічних специфікацій, що визначають склад вироблених виробів, а також матеріальні ресурси та операції, необхідні для його виготовлення;

  • формування планів продажів і виробництва;

  • планування потреб в матеріалах і комплектуючих, термінів та обсягів поставок для виконання плану виробництва продукції;

  • управління запасами і закупівлями: ведення договорів, реалізація централізованих закупівель, забезпечення обліку і оптимізації складських і цехових запасів;

  • планування виробничих потужностей від укрупненого планування до використання окремих верстатів і обладнання;

  • оперативне управління фінансами, включаючи складання фінансового плану та здійснення контролю його виконання, фінансовий і управлінський облік;

  • управління проектами, включаючи планування етапів і ресурсів, необхідних для їх реалізації.