Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 1.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.17 Mб
Скачать

1.7.2 Контекстні меню

Команда може бути введена із контекстного меню, яке виводиться на екран натисканням правої клавіші миші. Це меню значно скорочує роботу користувача, позбавляючи його від необхідності шукати необхідну команду на різних панелях інструментів.

Зміст контекстного меню залежить від стану системи та від того, у якому місці екрана клацнути правою клавішею миші.

Контекстне меню за замовчуванням (рис. 1.14) Це меню з’являється при клацанні правою клавішею миші у графічній зоні екрана, якщо не почато виконання будь-якої команди та не виділений жодний об’єкт на кресленні. Склад цього меню: Cut (Вирізати), - Copy (Копіювати), - Paste (Вставити), - Undo (команда відмови), - Pan (Панорамування), - Zoom (Зумування).

Рисунок 1.14 – Контекстне меню

Контекстне меню редагування. Якщо на кресленні вибрати будь-який об’єкт, то контекстне меню містить найбільш поширені команди редагування.

Контекстне меню командного режиму. Якщо почато виконання будь-якої команди AutoCAD, контекстне меню містить опції поточної команди.

Контекстне меню діалогового режиму. Якщо відкрито діалогове вікно, склад команд контекстного меню визначається функціями конкретного вікна.

Контекстне меню панелей інструментів. При клацанні правою клавішею миші на будь-якій панелі інструментів контекстне меню містить список панелей інструментів. Наявні на екрані панелі інструментів позначені.

1.7.3 Діалогові вікна

Формування команд можливе із застосуванням діалогових вікон (наприклад, рис. 1.6). Діалогові вікна позбавляють користувача від необхідності тримати у пам’яті назву команд та їх опції.

Діалогове вікно може бути активним (заголовок на синьому фоні) або неактивним (заголовок на сірому фоні). Для активізації діалогового вікна необхідно клацнути мишею на будь-якому місці креслення.

Щоб перемістити діалогове вікно, необхідно підвести курсор на сине поле, натиснути ліву клавішу миші та, не відпускаючи її, зсунути мишу у необхідному напрямку.

Для закриття діалогового вікна передбачено кілька варіантів:

 Клацнути на кнопці Закрити, яка розміщена у правому верхньому куті діалогового вікна;

 Натиснути на клавіатурі клавішу Esc.

 Клацнути на кнопці Cancel (Відказ).

1.7.4 Панелі інструментів

Панелі інструментів дозволяють запускати виконання команди AutoCAD простим клацанням миші на вибраній піктограмі – найбільш швидкий запуск команди. AutoCAD містить 24 панелі інструментів. При першому завантаженні системи на екрані наявні чотири панелі інструментів: Standart (стандартна), Object Properties (Властивості об’єктів), Draw (Малювання), Modify (Редагування). За необхідності користувач може не тільки викликати на екран інші панелі інструментів, але й приховувати їх, модифікувати, створювати нові або взагалі видаляти їх із системи.

Для того щоб кликати на екран панель інструментів, клацніть правою клавішею миші на будь-якій панелі та виберіть із контекстного меню, яке відкривається, ту, що вас цікавить. Панелі, які вже є на екрані, позначені маркером вибору. Для того щоб панель видалити з екрана, необхідно клацнути поряд з її назвою у контекстному меню панелей інструментів.

Такий самий список панелей інструментів з’являється у діалоговому вікні Customize (рис. 1.15), яке відкривається за командою Toolbars (Панелі), що знаходиться у підменю View (Вигляди). У відкритому списку сформувати набір необхідних панелей інструментів та натиснути кнопку Close (Закрити).

Рисунок 1.15 – Вікно Customize

Панелі, які можуть переміщуватися на екрані, називають плаваючими. Панелі, які можуть переміщатися по полю графічної зони, називають плаваючими. Таку плаваючу панель можна перетягувати у будь – яке місце екрана, «схопившись» покажчиком миші за рядок заголовка, місце або змінити її конфігурацію, «схопившись» за будь – яку кромку.