Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Менеджмент - звіт)))прп.docx
Скачиваний:
325
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
392.74 Кб
Скачать

1. «Чи здатні ви бути керівником?»

1. Чи із задоволенням ви справляєтеся із завданням, які не мають типових схем вирішення? (“так” — 1, “ні” — 0).

2. Чи важко вам відмовитися від тих прийомів управління, якими користувалися, працюючи на нижчій посаді? (“так” — 0, “ні” — 1).

3. Чи тривалий час ви надавали перевагу раніше очолюваному підрозділу, пішовши на підвищення? (“так” — 0, “ні” — 1).

4. Чи прагнете ви до того, аби напрацювати універсальний стиль керівництва, прийнятний у більшості ситуацій? (“так” — 0, “ні” — 2).

5. Чи вмієте ви (зазвичай безпомилково) оцініти своїх підлеглих (керівників нижчого за вас рангу), кваліфікувавши їх як сильних, середніх чи слабких керівників? (“так” — 2, “ні” — 0).

6. Чи легко вам нехтувати особистими симпатіями чи антипатіями, вирішуючи кадрові питання? (“так” — 1, “ні” — 0).

7. Чи вважаєте ви, що універсального керівництва немає і треба вміти поєднувати різні стилі залежно від специфіки ситуації? (“так” — 1, “ні” — 0).

8. Чи легше вам уникнути конфлікту з вашими керівниками, ніж з вашими колегами? (“так” — 1, “ні” — 2).

9. Чи хочеться вам позбавитися стереотипів управління, які склалися в очолюваному підрозділі? (“так” — 1, “ні”— 0).

10. Чи часто правильною є ваша найперша думка щодо якостей людини як керівника? (“так” — 1, “ні” — 0).

11. Чи часто вам доводиться пояснювати невдачі в управлінні об’єктивними причинами? (“так” — 1, “ні” — 2).

12. Чи часто ви відчуваєте, що для ефективної роботи не вистачає часу? (“так” — 0, “ні” — 1).

13. Чи вважаєте ви, що якби могли частіше бувати на об’єктах, то ефективність керівництва значно б зросла? (“так” — 0, “ні” — 2).

14. Чи надаєте ви підлеглим сильним керівникам значно більше повноважень і самостійності у вирішенні питань, ніж слабким, хоча і ті, й інші мають однаковий посадовий статус? (“так” — 2, “ні” — 0).

0—5 балів. Ви спеціаліст, а не керівник, і якщо буде нагода перейти на таку посаду, як, наприклад, головний спеціаліст, головний інженер тощо, не вагайтеся!

6—10 балів. Вас не можна назвати сильним керівником, проте якщо в очолюваному колективі справи непогані, то краще не вдаватися до суттєвих реорганізацій. Не варто також погоджуватися перейти в інший колектив. Треба прислухатися до думки начальства і підлеглих, більше уваги надавати кадровим і перспективним питанням, ширше використовувати колективні форми прийняття рішень, прагнути створити і закріпити традиції в колективі.

11—15 балів. Ви належите до типу “керівника-організатора”, вмієте сконцентрувати сили на найважливіших проблемах. До них ви зараховуєте проблему ефективного добору і розподілу кадрів, розробки й узгодження оптимального плану. Очолюваний вами підрозділ зазвичай успішно працює. Вам можна порадити не нехтувати поточними справами, а якщо переклали їх на заступників, то час від часу контролюйте.

16—20 балів. Ви здатні вивести із прориву підрозділ, але заважають поточні справи. Ви повсякчас прагнете реформ і орієнтуєтесь на ділову кар’єру. Маючи необхідні управлінські здібності, не завжди успішно адаптуєтесь, бо заважають надмірна категоричність в оцінках і деяка неврівноваженість при спілкуванні з начальством.