Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
150.02 Кб
Скачать
    1. 1.5. Методи оцінки бухгалтерського обліку

ДП СЛАП «Любешівагроліс» застосовує методи оціни бухгалтерського обліку, зокрема для запасів, для резерву сумнівних боргів, методів амортизації, що впливають на розрахунок залишкової вартості.

Перш за все, розглянемо, методи оцінки запасів які ведуться на досліджуваному підприємстві.

Для оцінки запасів, що вибули, ДП СЛАП «Любешівагроліс» використовує такі методи:

• ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

• середньозваженої собівартості;

• собівартості перших за часом надходження запасів (метод ФІФО);

• собівартості останніх за часом надходження запасів (метод ЛІФО);

• нормативних затрат;

• ціни продажу.

Для всіх одиниць бухгалтерського обліку запасів, які мають однакове призначення та однакові умови використання, лісогосподарське підприємство використовує лише один із наведених методів.

Щодо оцінки резерву сумнівних боргів, то облік резерву за сумнівною дебіторською заборгованістю, щодо якої існує ризик неповернення, на ДП СЛАП «Любешівагроліс» ведеться рахунок "Резерв сумнівних боргів".

Даний рахунок є контрактивним, балансовим, регулюючим і застосовується для уточнення оцінки поточної дебіторської заборгованості.

За кредитом рахунку "Резерв сумнівних боргів" у кореспонденції з рахунками обліку витрат відображається створення резерву сумнівних боргів, за дебетом у кореспонденції з рахунками обліку дебіторської заборгованості -списання сумнівної заборгованості, та в кореспонденції з рахунками обліку доходів - зменшення нарахованого резерву. Рахунок не закривається в кінці звітного періоду, його сальдо є сумою потенційної безнадійної дебіторської заборгованості.

Списана дебіторська заборгованість не менше п'яти років повинна обліковуватися на позабалансовому рахунку "Списана дебіторська заборгованість".

На ДП СЛАП «Любешівагроліс» використовується оцінка за дисконтованою вартістю майбутніх платежів. Інакше кажучи, сума таких платежів повинна відображатися в сумі чистих інвестицій в оренду, що дорівнює загальній сумі мінімальних орендних пяатежів і негарантованої ліквідаційної вартості за вирахуванням незаробленого фінансового доходу.

Лісогосподарське підприємство використовує такі методи амортизації, які впливають на розрахунок залишкової вартості:

  1. прямолінійний;

  2. зменшення залишкової вартості;

  3. прискореного зменшення залишкової вартості;

  4. кумулятивний;

  5. виробничий.

Нарахування амортизації проводиться щомісячно. Підприємства з сезонним характером виробництва річну суму амортизації нараховують протягом періоду роботи підприємства у звітному році. Місячна сума амортизації при застосуванні методів зменшення залишкової вартості, прискореного зменшення залишкової вартості, прямолінійного та кумулятивного визначається діленням річної суми амортизації на 12.

Нарахування амортизації починається з місяця, наступного за місяцем, у якому об'єкт основних засобів став придатним для корисного використання.

Нарахування амортизації припиняється, починаючи з місяця, наступного за місяцем вибуття об'єкта основних засобів.

Суму нарахованої амортизації всі підприємства відображають збільшенням суми витрат підприємства і зносу необоротних активів.

ДП СЛАП «Любешівагроліс» використовує прямолінійний метод амортизації, він полягає у тому, що річна сума амортизації визначається діленням вартості, яка амортизується, на очікуваний період часу використання об’єкта основних засобів.

Порядок нарахування амортизації при застосування прямолінійного методу можна подати у вигляді двох простих формул:

Річна сума амортизації визначається так:

де А – річна сума амортизаційних відрахувань, грн.;

  • амортизуюча вартість об’єкту, грн.;

Т – очікуваний період корисного використання об’єкту.

Місячна сума амортизації обчислюється:

де В – місячна сума амортизації, грн.;

А – річна сума амортизаційних відрахувань, грн.

Метод заснований на припущенні, що сума нарахованої амортизації залежить від терміну (тривалості) експлуатації об’єкта основних засобів.

При застосуванні цього методу:

  • річна сума амортизації однакова протягом усіх років експлуатації об’єкта;

  • сума зносу накопичується рівномірно;

  • залишкова вартість об’єкта основних засобів рівномірно зменшується до рівня ліквідаційної вартості.

Недоліком такого методу є те що при його використанні не враховується моральний знос, а також він не дає реальної оцінки виробничої потужності основних засобів в різні роки експлуатації.

Соседние файлы в папке теоретична частина.(всі розділи, вступ, титул.,висновок