Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
234
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
590.34 Кб
Скачать

Субтест №1 «Історії із завершенням»

Обличчя з високими оцінками по субтесту уміють передбачати наслідки поведінки. Вони здатні передбачати подальші вчинки людей на основі аналізу реальних ситуацій спілкування (сімейного, ділового, дружнього), передбачати події, грунтуючись на розумінні відчуттів, думок, намірів учасників комунікації. Їх прогнози можуть виявитися помилковими, якщо вони матимуть справу з людьми, ведучими найнесподіванішим, нетиповішим чином. Такі люди уміють чітко вибудовувати стратегію власної поведінки для досягнення поставленої мети. Успішне виконання субтесту припускає уміння орієнтуватися в невербальних реакціях учасників взаємодії і знання нормо-ролевых моделей і правил, регулюючих поведінку людей.

Обличчя з низькими оцінками по субтесту погано розуміють зв'язок між поведінкою і його наслідками. Такі люди можуть часто здійснювати помилки (у тому числі і протиправні дії), потрапляти в конфліктних, а можливо, і в небезпечні ситуації тому, що невірно уявляють собі результати своїх дій або вчинків інших. Вони погано орієнтуються в загальноприйнятих нормах і правилах поведінки.

Успішність виконання даного субтесту позитивно корелюють з наступними психологічними особливостями:

  • здатністю повно і точно описувати особу незнайомої людини по фотографії;

  • здібністю до розшифровки невербальних повідомлень;

  • диференційованою Я-концепциі, насиченістю Я-образа розумінням інтелектуальних, вольових характеристик, а також описом особливостей духовної організації особи.

Субтест №2 «Групи експресії»

Обличчя з високими оцінками по субтесту здатні правильно оцінювати стани, відчуття, наміри людей по їх невербальних проявах, міміці, позах, жестах. Такі люди, швидше за все, надають велике значення невербальному спілкуванню, обертають багато уваги на невербальні реакції учасників комунікації. Чутливість до невербальної експресії істотно підсилює здатність розуміти інших. Здатність читати невербальні сигнали іншої людини, усвідомлювати їх і порівнювати з вербальними, на думку А. Піза, лежить в основі «шостого відчуття» – інтуїції. У психології широко відомі дослідження, що доводять велике значення невербальних засобів спілкування. Так, Р. Бедсвілл виявив, що в бесіді словесне спілкування займає менше 35%, а більше 65% інформації передається невербально.

Обличчя з низькими оцінками по субтесту погано володіють мовою рухів тіла, поглядів і жестів, який раніше освоюється в онтогенезі і викликає більше довіри, чим вербальна мова). У спілкуванні такі люди більшою мірою орієнтуються на вербальний зміст повідомлень. І вони можуть помилятися в розумінні сенсу слів співбесідника тому, що не враховують (або неправильно враховують) супроводжуючі їх невербальні реакції.

Успішність виконання субтесту позитивно корелює:

  • з точністю, повнотою, нестереотипністю і пластичністю при описі особи незнайомої людини по фотографії;

  • з чутливістю до емоційних станів інших в ситуаціях ділового спілкування;

  • з різноманітністю експресивного репертуару в спілкуванні;

  • з відвертістю і проявом дружелюбності в спілкуванні;

  • з емоційною стабільністю;

  • з сенситивностью до зворотного зв'язку в спілкуванні, сприйнятливістю до критики, сумлінністю;

  • з високою самооцінкою і ступенем ухвалення себе;

  • з насиченістю Я-образа описом вольових характеристик особи, активності, стеничности;

  • з глибиною рефлексії;

  • з точністю розуміння того, яким чином власний емоційний стан людини сприймається його партнерами по спілкуванню, що є показником конгруентності комунікативної поведінки, передумовою успішної самопрезентации;

  • з эмпатией, з невербальною чутливістю.